Perioada Sfintelor Sărbători Pascale este perioada în care fiecare lucru din jurul nostru capătă un aer sacru, iar noi ne simțim mai datori decât oricând să mulțumim. Niciunde în lume nu cred să fie loc mai potrivit și mai frumos de a petrece aceste sărbători decât acasă, în Bucovina. 

Ținutul mănăstirilor este un loc rupt din rai care înflorește parcă mai frumos în perioada sărbătorilor pascale. Și asta datorită tradițiilor și obiceiurilor atât de bine păstrate care însămânțează în sufletele noastre taina ascunsă și liniștitoare a sărbătorilor. De la bucatele alese care așteaptă cu sfială pe masa de sărbătoare, la locurile pline de verdeață și magie care parcă fredonează cântece de laudă. Bucovina, ținutul mănăstirilor, sărbătorește Sfintele Paști așa cum știe mai bine: cu mulțumire. Și chiar dacă acest an ne-a întâmpinat cu greutăți, știm bine că sărbătoarea și credința se află în suflet și fiecare gând milostiv de mulțumire este de fapt o rugăciune către Dumnezeu.

Cu toate că în noaptea de Înviere vom fi acasă, cred că Dumnezeu a știut cum să ne bucure și în acest an: suntem sănătoși și alături de familie. De Paști, Dumnezeu e cu noi mai mult decât oricând, aici pe pământ, iar rugăciunile noastre sunt ascultate. Chiar dacă stăm acasă, Sfintele Paști este despre iubire, recunoștință și regăsirea credinței în liniștea sufletului, în noi.

În Bucovina sălășluiesc unele dintre cele mai frumoase tradiții din preajma Sfintelor Sărbători Pascale

- Săptămâna Mare

 Sărbătoarea Paștelui are o încărcătură aproape magică și fără doar și poate binecuvântată. Săptămâna Mare, premergătoare Sărbătorii de Înviere este ținută prin post strict și fiecare zi are propriul său înțeles. Astfel, marțea din această săptămână este marțea sacă, ținându-se pentru dureri de cap.

Miercurea Paștilor este specială deoarece se spune că cenușa rezultată din focul făcut în această zi este bună pentru straturile din grădină.

Joia mare este una cu adevărat importantă, ca întreaga săptămână de altfel. În Joia Patimilor sau Joia Neagră, cum mai este cunoscută, se spune că sufletele celor adormiți vin la locuințele lor și rămân până în Duminica Mare. Este o adevărată zi de sărbătoare, pentru că în această zi nu se spală rufe. De altfel, este indicat să dai de mâncare uliului pentru a nu mânca păsările și nici nu e bine să dormi, pentru că se spune că vei fi leneș tot anul.

La noi, în Bucovina, începând cu această zi mare și până la Ispas (Înviere) nu se toarce. Se mai povestește că cei care țin post din joia mare și până la Paști va ști cu trei zile înainte când va muri. În joia mare gospodinele vopsesc ouăle în culoare roșie și pot chiar să înceapă să coacă pasca.

Regiunea Bucovinei este recunoscută pentru meșterii populari pe care îi are. Încondeierea ouălor este o tradiție veche, frumoasă și care este purtată mai departe de nenumărați meșteșugari. Pe ouă se regăsesc motive tradițional românești și chiar specifice Bucovinei, iar măiestria încondeierii ouălor este cunoscută peste tot în lume. Și, ca să poți să-ți clătești privirea cu câteva modele, de invit pe pagina de facebook Meșteri și meșteșuguri din judetul Suceava. Vei cunoaște meșterii populari și vei putea să admiri și câteva lucrări de ale lor.

Sărbătoarea Pascală abundă de simboluri, iar oul vopsit este unul dintre cele mai cunoscute: el simbolizează echilibrul și fecunditatea, viața și reînnoirea. Vopsirea ouălor în culoare roșie este esențială în această mare sărbătoare: culoarea roșie semnifică sângele Domnului. 

Ziua de Vineri este ținută cu strictețe și nu se coace nimic. Gospodinele care nu au avut timp să facă pasca pot să o facă sâmbătă, dar în nici un caz în vinerea mare. Sâmbăta mare nu a scăpat nici ea de zicale și tradiții: dacă cineva moare în această zi, se spune că nu ajunge nici în rai nici în iad. Cojile de ouă din care s-a făcut pasca trebuie aruncate pe râu, la vale, pentru a vesti învierea Domnului. În noaptea Învierii, se deschid porțile cerului și orice rugăciune va fi ascultată, iar Dumnezeu îți va da ce îi ceri.

Un alt simbol al sărbătorii este și pasca, fără de care, știm bine, nu exista masă de Paști. Ne poartă amintiri plăcute legate de pasca cu brânză și stafide, proaspăt scoasă din cuptor și așezată frumos la dos până în ziua de Paști, atunci când poate fi mâncată.

De Paști, în Bucovina

Tradițiile și obiceiurile respectate cu strictețe au, în această zonă, detalii de diferențiere poate unice. Astfel, în zorii zilei, oamenii așteaptă în fața bisericii, în formă de cerc, cu un coș plin de bucate, pentru ca preotul să îl poată sfinți. În coș se regăsesc bucate de pe masa tradițională de Paști, dar și semințe de mac și ceapă, simboluri ale bucuriei pentru întreg anul. După slujba de Înviere, ajunși acasă, oamenii se spală pe față cu apa dintr-un bol în care se află un ou roșu și bani. Se spune că acest ritual aduce noroc pentru tot restul anului. Nu uităm nici de tradiționalul ciocnit al ouălor și saluturile „Hristos a înviat”, „Adevărat a înviat”.

Bucovina este un tărâm aproape fantastic, plin de frumuseți și de oameni care duc mai departe obiceiurile de altă dată. Iar Sărbătorile Pascale stau drept dovadă în acest sens. Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinismului, Paștile aduc în casă și în suflet bucurie și mulțumire, mai ales în aceste vremuri pe care le traversăm.

Împreună

Există un sentiment de liniște în sărbătorirea Paștelui care vreau să cred că este unic. Și asta, poate, se datorează faptului că ne amintim de o zi în care am descoperit un salvator, pe cineva care este acolo pentru noi indiferent de situație. Și asta este important să nu uităm: vom fi salvați. Dumnezeu este acolo pentru noi, iar liniștea pe care o resimțim este sentimentul care ne asigură de acest lucru. Și ce e mai frumos decât să știi că această liniște o simțim toți și că El ne va salva pe toți? Suntem împreună, chiar și la distanță, iar gândurile noastre bune fac înconjorul pământului și fără îndoială că aduc zâmbete pe buze. Chiar dacă timpurile nu ne surâd, noi suntem datori să le traversăm, cu zâmbet, încredere și înțelepciune. Împreună.

De Paști, nu uita să mulțumești. Și aici, pe pământ dar și lui Dumnezeu. Mulțumește că ești, că simți, că ai ocazia să te bucuri de lucruri unice. Mulțumește-ți ție. Gratitudinea este parte a sentimentului de liniște despre care îți vorbeam și care ne face să fim bine. 

Tu cui îi mulțumești de Paști?

Noi, aici pe pământ, trebuie neapărat să vă mulțumim vouă. Bucowina Plus suntem, într-adevăr cu toții, iar din comunitatea asta frumoasă nu avem decât de învățat. Noi suntem aici pentru voi. Să vă facem cunoscută povestea și să aducem un plus. Pentru că ne ascultați și sunteți alături de noi, vă mulțumim.

Mulțumiri aducem fiecăruia dintre noi, dintre voi, pentru că în fiecare  se află bunătate. Și e minunat să ai lângă tine oameni plini de bunătate și de la care poți învăța constant. Așa că, cu toate că ești acasă, nu uita să devii omul pe care ai vrea să îl întâlnești și să cauți, chiar și prin mijloace electronice, oamenii de la care poți învăța.

Putem să mulțumim și că stăm acasă în aceste vremuri? Da. Pentru că așa avem șansa să ne facem bine. Și șansa de a fi alături de familie și mai aproape de noi, de cine suntem cu adevărat. Și dacă nu știm, putem descoperi. Secretul este să vezi partea plină a paharului, așa cum ne aduc aminte Sfintele Sărbători Pascale: speranța și iubirea sunt cele care în cele din urmă dăinuie. Despre asta este vorba acum: speranță și iubire.

Ne salutăm, mulțumitor și tainic, așa cum se cuvine:

Postează un comentariu