Parlamentul României

Parlamentul României este organul reprezentativ suprem și unica autoritate legiuitoare a României. Parlamentul este bicameral, fiind alcătuit din Senat și Camera Deputaților.

Membrii Camerei Deputaților și ai Senatului sunt aleși prin vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București. Alegerile se țin o dată la patru ani și sunt făcute printr-un sistem de reprezentare proporțională cu vot în colegii uninominale.

Bucowinaplus.ro  și-a propus să prezinte succint principalii candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, așa cum am reușit și la alegerile locale.  Pentru a vă face o idee, găsiți câteva portrete de candidat aici.

Așadar, credem de cuviință că o incursiune în oferta parlamentară a principalelor partide politice este de bun augur într-o comunitate, mai ales că alegerile bat la ușă în data de 6 decembrie. Începem cu PNL, dar vom reveni cu detalii din mai multe sfere politice pentru că ne dorim să mergem la vot în cunoștință de cauză.

Oferta parlamentară PNL Suceava

Senat

 1.Daniel Cadariu – 53 ani, senator în actuala legislatură, este membru în Comisiile pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, pentru egalitate de șanse, pentru dezvoltare și strategie economică și pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale.  Membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Cehă, Republica Arabă Egipt și Islanda. În perioada 2000 – 2004 a fost consilier local în Gura Humorului, între 2004 și 2007 a deținut funcția de consilier județean, iar între 2008 – 2012 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

2.Cătălina Culipei – a absolvit Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti. A avut două mandate de consilier județean și este președinta Organizației de Femei PNL Suceava. În timpul alegerilor locale am aflat deja cum este să fii mamă, femeie de afaceri și politician. Poți afla mai multe și tu aici.

3.Radu Pentiuc – 63 ani, cadru universitar USV, director al Departamentului de Electrotehnică din 2011, doctor inginer în specialitatea Inginerie electrică ( specializarea Electrotehnologii ).  Consilier județean în mandatul 2016 – 2020.

4. Consilierul judeţean Tudor Plăcintă, 42 de ani, inginer și absolvent USV este preşedinte al comisiei de tineret, sport, turism Suceava și candidează pe locul 4.

Camera Deputaților

1.Ioan Balan – 53 ani, deputat din 2008 până în prezent, membru în Comisia pentru politică externă și în Grupul parlamentar de prietenie cu Africa de Sud.  Din 2012 este chestor  al Camerei Deputaţilor, dar și președinte BPL – PNL Suceava și prim-vicepreședinte BPJ.

2.Angelica Fădor – 43 ani, fost inspector și apoi primar al comunei Iacobeni.  Deputat în mandatul 2016 – 2020. Posesoare de certificate de absolvire sau de participare la mai multe cursuri pe teme precum manager de proiect, manager resurse umane, controlor financiar și metodologia de monitorizare a implementării acțiunilor anticorupție.

3.Bogdan Gheorghiu – 45 ani, de anul trecut deține funcția de ministru al Culturii. Anterior a fost manager mass–media, președinte al Asociației televiziunilor locale și regionale și deputat din 2016.

4.Dumitru Mihalescul – 66 ani, om de afaceri, deputat în mandatul 2016 – 2020.  Membru în Grupurile parlamentare de prietenie cu Coreea de Sud, Austria și Sudan, președinte al Grupului ecumenic de rugăciune și vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare.

5.Pe locul al cincilea a fost validat actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc. Gheorghe FLUTUR, președintele Consiliului Județean Suceava a declarat că acordă atenție totală în lupta contra pandemiei de coronavirus, așa că nu ne rămâne decât să sperăm că vom putea merge la vot în data de 6 decembrie.

Noi vom reveni și cu alte incursiuni în listele de candidați. Mediul online a devenit o sursă de informare mai ales în această perioadă, așa că e de datoria noastră să-l accesăm pentru a face alegerea corectă . „Alegerea, nu șansa îți determină destinul”, spunea Aristotel.

Postează un comentariu