Mirela Adomnicăi, candidatul PSD Suceava la Camera Deputaților este încrezătoare că va câștiga un nou mandat de parlamentar, după cel din legislatura 2004-2008. Fostul prefect al județului și director al unor instituții descentralizate consideră că, în actualul context economic și social, este nevoie de măsuri concrete și obligatoriu finanțate pentru sprijinirea angajatorilor și persoanelor care și-au pierdut locul de muncă.

Mirela Adomnicăi

Vouchere de reconversie profesională pentru angajatori

Epidemia de coronavirus a schimbat în mod semnificativ piața muncii. În acest context, peste 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o mare dificultate, în timp ce sindicatele vorbesc despre 350.000 de locuri de muncă pierdute în ultimele 8 luni, iar multe dintre cele păstrate, au fost transferate în online. Este adevărat că digitalizarea poate crea noi oportunități pe piața forței de muncă, dar totodată crește și riscul de excluziune pentru cei care nu posedă competențe specifice și, din păcate, numărul acestora este foarte mare în România. Conform studiilor, suntem pe locul 27 în rândul statelor membre ale UE  în ceea ce privește nivelurile competențelor digitale minim-elementare” susține ea.

De aceea, programul de guvernare 2021 – 2024 al PSD vine cu soluții concrete și susținere financiară pentru reconversie profesională și dobândirea de noi competențe în vederea adaptării la o economie remodelată de criza COVID.  

În primul rând, susținerile financiare au în vedere atât angajatorii, cât și persoanele fără un loc de muncă: „Angajatorii care doresc o reconversie profesională pentru angajații lor pot beneficia  de vouchere în valoare de 100.000 euro, condiția fiind ca salarizarea acordată în urma noii calificări obținute să nu fie mai mică de 3.000 lei brut pentru anii 2021 – 2022”.

Vouchere de reconversie profesională pentru angajați

Ea a mai spus că, pe de altă parte, cei care nu au un loc de muncă pot beneficia de vouchere de formare profesională în valoare de 1.000 euro pentru cursuri și stagii în cadrul unor unități acreditate de Ministerul Muncii.

De asemenea, aceștia pot beneficia de prime de acomodare pe perioada desfășurării cursurilor, în valoare de maxim 500 de euro, pe care le pot folosi pentru transport, masă, cazare, acești bani fiind condiționați de finalizarea cursurilor.

Prin aceste măsuri, consideră Adomnicăi, există posibilitatea recuperării celor peste 800.000 de șomeri, la care se adaugă încă 500.000 de angajați cu salariul lunar de peste 1.000 de euro net.

Mirela Adomnicăi candidează pe locul 2 PSD la Camera Deputaților pe listele din județul Suceava.

Postează un comentariu