Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu, care vizează al doilea mandat, susține că investițiile majore demarate în ultimul an de Guvernul liberal în Moldova arată faptul că până acum regiunea a fost ținută intenționat în subdezvoltare, pentru a-i putea înșela pe oameni cu tot felul de promisiuni în preajma alegerilor.

„Cred cu putere că cea mai mare realizare a Guvernului liberal din acest an este aceea că a demonstrat românilor că se poate! Acolo unde este voință și profesionalism, acolo unde se pune dezvoltarea și modernizarea țării mai presus de toate, acolo apar și efectele economice și sociale pozitive. PNL a demonstrat că a putut să deblocheze, în numai câteva luni, construcția Autostrăzii Moldovei, a Autostrăzii Unirii și a variantelor ocolitoare ale marilor orașe din Moldova, deși aceste proiecte sunt așteptate de noi de 30 de ani.  PNL a demonstrat că poate să pună pe picioare proiectele de reabilitare a rețelei de căi ferate, că poate să găsească resurse pentru modernizarea unităților de învățământ și pentru dotarea spitalelor, că proiectele de extindere a rețelelor de gaze naturale, apă și canalizare pentru gospodării sunt susținute și accelerate chiar și în plină criză economică” a spus el.

Distribuție echitabilă a investițiilor în diverse domenii de activitate

Cadariu opinează că PNL nu a avut altă șansă decât să fructifice la maximum utilizarea fondurilor europene nerambursabile. Astfel, la sfârșitul anului trecut, PNL a reușit să salveze nu mai puțin de 550 de milioane de euro din fondurile europene, iar anul acesta să aducă în țară cea mai mare sumă de la aderarea României la Uniunea Europeană.  

Mai mult decât atât, miliardele de euro aduse de PNL în țară finanțează proiecte extrem de utile. De exemplu, 235 milioane de euro finanțează racordarea locuințelor la rețelele de gaze, 1,28 miliarde de euro merg către achiziția de echipamente medicale necesare în lupta cu coronavirusul, 1 miliard de euro pentru sprijinirea operatorilor economici afectați de criză și alte câteva miliarde de euro pentru construcția infrastructurii.

Program special pentru ca locuitorii din zonele izolate să aibă canalizare

Parlamentarul sucevean susține că proiectele majore de investiții pentru Moldova nu mai trebuie să se oprească în piedici birocratice, ci trebuie accelerate în următorii 4 ani : “Și noi, în Moldova, avem dreptul să avem autostrăzi moderne, trenuri noi și căi ferate rapide, școli curate și spitale bine dotate. Cred cu tărie că moldovenii au văzut cu ochii lor cum valul dezvoltării și banii europeni vin către Moldova și vor da PNL un vot de încredere pentru a dezvolta țara lui Ștefan, în următorii 4 ani”.

Cadariu a precizat că Executivul a creat un program special pentru ca locuitorii din zonele izolate să aibă canalizare, așa cum președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a creat, când a fost ministru al Agriculturii, programe pentru micii fermieri din zona de munte pentru achiziția de utilaje.

„Salut demersul Guvernului PNL de a opera modificări legislative pentru ca și locuitorii din zonele izolate, precum cele montane, să poată beneficia de canalizare printr-un program special. După cum se știe, în perioada în care  Gheorghe Flutur a fost ministru al agriculturii, au fost  promovate programe speciale în sprijinul micilor fermieri din zona de munte prin care aceștia au putut beneficia de diverse instalații  și utilaje necesare în desfășurarea activităților” a precizat senatorul liberal sucevean.

El a arătat că Guvernul PNL a emis o Ordonanță de Urgență, nr. 172/2020, care a modificat unele acte normative astfel încât să dea posibilitatea unităților administrativ-teritoriale care nu pot înființa, organiza și gestiona serviciul public de canalizare pentru o parte din localitățile componente, să înființeze serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate.

„Concret, localitățile vor avea acces la fonduri europene pentru achiziționarea de fose septice, mini-stații de epurare și mijloace de transport a apelor uzate necesare localităților izolate, care sunt într-un număr însemnat și în județul Suceava. După ce în perioada în care a fost ministru președintele Flutur a avut grijă de zona de munte introducând programe speciale de susținere a micilor fermieri cu tancuri de răcirea laptelui, motocositoare și instalații de muls, iată că Guvernul PNL demonstrează o dată în plus că are și grija românilor din localitățile izolate. Mai ales în zona de munte se pretează acest lucru acolo unde relieful nu permite conectarea integrală a tuturor caselor  dintr-o comună sau dintr-un areal datorită diferențelor de nivel” a explicat Daniel Cadariu.

El a adăugat că acum, prin acest act normativ, se permite autorităților locale să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea instalațiilor și utilajelor necesare colectării și prelucrării apelor uzate necesare localităților izolate, în special a celor din zonele montane.

 

Investiții masive în infrastructură

Totodată, Daniel Cadariu a arătat că PNL își propune pentru următorii 4 ani un program masiv de investitii în infrastructura de transport, care să cuprindă construcția a 1.000 de kilometri de autostrăzi si drumuri expres și a peste 300 de kilometri de variante de ocolire.

„Vrem să construim 1.000 de kilometri de autostrăzi si drumuri expres, autostrada de centură a municipiului București ( A0), secțiunile 1 si 5 din Autostrada Sibiu-Pitești, să finalizăm drumul expres Craiova-Pitești, Autostrada Moldovei A7 până la Pașcani, aproximativ 160 de kilometri din Autostrada Transilvania și peste 300 de kilometri de variante de ocolire care să asigure accesibilitatea polilor locali de dezvoltare economică.  Vom susține toate aceste proiecte de investiții prin adoptarea unei noi strategii financiare care să asigure implementarea lor în mod sustenabil și eficient. Guvernarea liberală face o prioritate din dezvoltarea infrastructurii de transport în România și în următorii 4 ani” a concluzionat Cadariu.

 

Postează un comentariu