Cătălina Culipei, locul 2 la Senat din partea PNL Suceava la alegerile din 6 decembrie 2020, susține că modelul economic liberal axat pe susținerea investițiilor publice și private, pe consolidarea economiei românești și pe reindustrializarea țării reprezintă cea mai bună soluție pentru a crește bunăstarea românilor din toate provinciile istorice, atât în mediul urban, cât și rural.  

„În anul 2020 am ajuns la cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene, care ne-a permis să deblocăm toate șantierele de infrastructură din țară și să demarăm alte proiecte noi. Tot în anul 2020, aproape 400 de școli au beneficiat de bani pentru reabilitare sau modernizare, iar banii cheltuiți în sănătate sunt la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani. Tot în plină criză economică, PNL a slăbit povara fiscală care apăsa pe umerii antreprenorilor români, eliminând supra-acciza la carburanți, taxele aberante pe munca part-time și taxele puse pe facturile de energie, comunicații sau pe ratele bancare ale tinerilor care sperau să-și cumpere o casă” a declarat ea.

Investițiile în infrastructură, mai necesare decât oricând

Culipei a salutat decizia președintelui României de a promulga legea privind construcția Autostrăzii Nordului, Suceava – Vatra Dornei – Bistrița – Baia Mare. Ea a adăugat că, în ultimul an, odată cu venirea PNL la guvernare, administrația liberală din județul Suceava a reușit să deblocheze proiecte importante pentru Bucovina și a subliniat faptul că cel mai recent proiect, unul capital pentru dezvoltarea economică a zonei, va intra în curând în faza de implementare.

În același timp, ea a arătat că în pregătirea demarării acestui proiect esențial pentru creșterea nivelului de trai al bucovinenilor și pentru dezvoltarea economică a zonei, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat deja că instituția pe care o conduce va coordona construcția centurilor ocolitoare ale orașului Gura Humorului și municipiilor Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

Sprijin determinant pentru depășirea pandemiei de coronavirus

Autoritățile locale vor avea, în urma susținerii Guvernului și deciziei Parlamentului, mai multe fonduri pentru investiții și pentru finanțarea eforturilor medicale ce se fac la nivel local pentru a combate coronavirusul, este de părere Culipei:  „Astfel, la propunerea PNL, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale”.

Legea este extrem de importantă și pentru județul Suceava, care va beneficia de fonduri substanțiale pentru dezvoltare, fiind un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale, acestea putând astfel să-și facă planuri de investiții fezabile pe termen mediu și lung.

Intensificarea reformelor, singura variantă pentru depășirea crizei

Cătălina Culipei s-a referit și la programul „Reclădim România”, care a generat deja efecte pozitive în numai câteva luni: în ciuda crizei, numărul de salariați a rămas relativ constant, operatorii economici înregistrează o tendință de revenire, iar nivelul investițiilor publice din primele 10 luni ale anului este cel mai ridicat din ultimii 10 ani.

Candidatul PNL Suceava susține că accentul pus de Guvernul Orban pe dezvoltare, investiții și sprijinul pentru antreprenori, atingerea celei mai mari rate de absorbție a fondurilor europene de la aderare la UE încoace, reformele instituționale (reducerea birocrației, digitalizarea, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și descentralizarea lor în beneficiul administrațiilor locale) au creat cea mai bună bază pentru fructificarea unei șanse istorice pentru România : cele 80 de miliarde de euro, fonduri europene record, negociate la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis.

Culipei a subliniat că, în acest an de guvernare, PNL a reușit să demonstreze că veniturile românilor pot crește cu adevărat fără a fi subminate de inflație doar prin dezvoltare, investiții și modernizare.

”Este o perioadă grea, pe care o depășim deja prin solidaritate și măsuri fără precedent pentru sprijinirea sistemului sanitar, a românilor și a companiilor. A fost un an în care, alături de români, am demonstrat că se poate. Vom ieși cu bine și întăriți din această încercare” a mai spus Culipei.

Postează un comentariu