Peste 125.000 de români s-au vaccinat de la startul campaniei de imunizare anti COVID-19, ne-a transmis Ministerul sănătatii din România.

Ne-am propus să căutăm informații de la specialiști și surse oficiale pentru a lua decizia corecta în a ne vaccina. Mărturisim că noi înca nu ne-am vaccinat, dar decizia personală în urma informațiilor găsite ne aparține și nu dorim să influențăm, ci doar să împărtășim cu voi ce am aflat.

Uniunea Europeană a aprobat utilizarea vaccinului împotriva COVID-19. Astfel, în țările UE vor fi folosite atât vaccinurile BioNTech Pfizer cât și Moderna. La finalul lunii ianuarie este așteptat să primească aprobarea și al treilea vaccin făcut de AstraZeneca (Digi 24).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a publicat un document în care explică diferențele dintre cele două variante de vaccin disponibile. Acestea sunt foarte asemănătoare, existând însă diferențe în ceea ce privește condițiile de păstrare la temperaturi scăzute.

Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

ARN-ul si ADN-ul sunt macromolecule indispensabile tuturor formelor de viaţă cunoscute până în prezent, alături de proteine, lipide şi carbohidraţi. ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găseşte în citoplasma celulară – în afara nucleului – şi are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informaţii cu privire la sinteza de proteine în celulă.

Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influenţa ADN-ul celular propriu. Vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager folosesc o secvenţă de ARN mesager, care odată introdusă în celule transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafaţă a virusului SARS-CoV-2.

Cantitatea de ARN mesager corespunzătoare unei doze de vaccin este standardizată, ceea ce va asigura producţia unui nivel predefinit de proteină Spike”, scrie pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro

De altfel pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/ aflați mai multe despre campania de vaccinare în Romania.

Link-uri către Organizații mondiale de sănătate:

  • Revenind în comunitatea locală  avem câteva mesaje de la primăria Suceava.

Conform Strategiei Naționale, ne pregătim pentru etapa a doua de vaccinare – 15 ianuarie.

Motiv pentru care, în cadrul Primăriei municipiului Suceava a fost realizat un sondaj privind intenția de vaccinare.

Prin urmare, sunt servicii din cadrul cărora, în procent de 100%, angajații vor să se vaccineze, considerând că este singura modalitate prin care putem elimina virusul din viețile noastre.

Vorbim despre colegii de la: Proiecte Europene, Asociații de Proprietari, Ecologizare, Administrare Străzi, precum și cei de la Transport.

La nivelul întregii primării, majoritatea angajaților vor să se vaccineze, în procent de 67,74 %. De asemenea și conducerea primăriei se va vaccina, în procent de 100% (primar, viceprimari și secretar general).

Centrele care vor fi amenajate de primărie și în care se vor putea face vaccinările sunt sălile de sport ale: Școlii Gimnaziale Nr. 9 din Obcini, Colegiului Național “Ștefan cel Mare”, Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Burdujeni, Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Ițcani.

La acestea se adaugă un centru de vaccinare în incinta Iulius Mall și bineînțeles, foarte important, Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou”.

Testul cantitativ pentru Anticorpii anti-SARS-CoV-2 IgG si IgM , prin metoda imunologica de inalta performanta este folosit pentru determinarea răspunsului imun la infecția COVID-19.

Testarea anticorpilor pentru COVID-19 poate fi utilă dacă:

  • Ați avut simptome de COVID-19 în trecut, dar nu ați fost să vă testați.
  • Doriți să știți dacă ați trecut prin infectia cu COVID-19
  • Ați avut o infecție COVID-19 în trecut și doriți să donați plasmă, o parte a sângelui care conține anticorpi și poate ajuta la tratarea celorlalți care au cazuri severe de COVID-19.
  • Vrei să te vaccinezi.

Testul Anticorpi anti SARS-CoV-2 poate fi efectuat in toate Laboratoarele si Centrele #DornaMedical si nu necesita programare prealabila.

Informarea corectă şi din surse oficiale asigură luarea unei decizii corecte, care va influenţa viaţa fiecăruia dintre noi.

Postează un comentariu