Contribuitor: doctor specialist boli infecțioase Ferariu Diana, Dorna Medical

Informarea medicală online este o tendința mai actuală decât oricând, însă mediul online este ușor de manipulat și prin excelență dinamic, astfel că informațiile insuficient probate pot induce ușor în eroare un cititor dezorientat.

În ultimul an am fost martorii unui eveniment nou în sfera patologiei infecțioase. Din cauza pandemiei, milioane de oameni au fost nevoiți să rămână acasă, în izolare.

Unele studii pe termen lung au arătat că după o perioada de carantină, oamenii se confruntă mai des cu probleme cum ar fi anxietatea, insomnia, dificultăți de relaționare.

Oamenii sunt însă diferiți în ceea ce privește gradul de teamă. Există oameni care atunci când aud de o boală aleg să se baricadeze în casă, există însă o parte care este înclinată spre a cerere părerea experților pentru a preveni îmbolnăvirea.

În ceea ce mă privește, am auzit în ultima vreme opinii tot mai negativiste legate de vizita la medic sau chiar internarea în spital, deși starea pacientului era gravă. 

Este necesar că oamenii să rămână raționali și să conștientizeze necesitatea investigării problemelor de sănătate și importanța prezentării cât mai precoce la medic în cazul apariției unor schimbări în starea lor fizică și psihică.

Să nu uităm că lumea s-a reorganizat după molime care au decimat populația în mod repetat, însă de această dată medicina a avansat și se fac eforturi continue de prevenire a acestei boli la scară mondială.

Bolile infecțioase pot semăna cu multe alte boli generale, numai vizita medicală la un specialist poate stabili în funcție de anumite caractere predominante dacă boală sugerează o origine infecțioasă sau neinfecțioasă.

Boli infecțioase este specialitatea care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor cauzate de virusuri, fungi, bacterii, protozoare sau paraziți.

Ce includ consultațiile în boli infectioase

Consultații în boli infecțioase includ : 

 • afecțiuni respiratorii ( pneumonii, bronșite, angine, sinuzite, rinite, laringite)
 • afecțiuni hepatice( hepatite cronice virale cu virus hepatitic B și c, stări după hepatite acute virale A și E)
 • afecțiuni inflamatorii intestinale ( boli diareice, parazitoze)
 • toxoplasmoze ( cronice, cu manifestări oculare)
 • boli eruptive ( rujeolă, rubeolă, varicelă, oreion, mononucleoza infecțioasă)
 • boală Lyme ( înțepătura de căpușă)
 • infectii ale pielii și țesuturilor moi

Fiecare boală are un tratament individual, un tratament care este prescris de medicul specialist numai după o investigație completă. Medicul infecționist se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și profilaxia bolilor infecțioase.

Ce presupune aceasta?

 • tratamentul infecțiilor respiratorii, digestive,
 • recomandă tratament antibiotic adecvat infecțiilor bacteriene
 • oferă diagnosticul și tratamentul sindroamelor febrile
 • tratamentul bolii Lyme
 • tratamentul infecțiilor virale -herpes zoster, varicelă, boli eruptive
 • luarea în evidență a pacienților cu hepatite cronice virale
 • consilierea cuplurilor anterior unei sarcini, privind investigații complete ale infecțiilor la risc pentru sarcina precum și tratamentul acestora
 • consiliere privind vaccinarea ( rotavirus, varicelă, rujeolă, rubeolă, oreion, meningococica, pneumococica, H influenzae tip B, inclusiv pentru familiile pacienților cu hepatită cronică virus B)

 

Manifestările bolilor infecțioase

Bolile infecțioase au, pe de o parte, o serie de manifestări nespecifice, comune cu boli de orice altă natură.

Nu există un tablou clinic comun bolilor infecțioase care să servească drept model sau baza de diagnostic. Pacientul trebuie să știe să apeleze la medic în urmă aparițiilor unor manifestări diverse de boală pentru rezolvarea cât mai rapidă a suferințelor apărute.

Pacientul se adresează în faza incipientă, cu o simptomatologie total nespecifică, doar evoluția ulterioară cu completarea prin elemente clinice sau de laborator poate defini diagnosticul final.

Există cazuri în care stabilirea unui diagnostic nu este posibilă de la un prim consult și necesită investigații amănunțite pentru monitorizarea evoluției spontane sau sub tratament.

Procesul de strângere de informații de la pacient se obțîn prin readucerea în discuție a unor aspecte mai puțin conștientizate de pacient, prin întrebări țintite.

 De obicei, aceste informații sunt cercetate pentru conturarea unui diagnostic și nu se plasează obligatoriu în etapă inițială, la primul consult al pacientului din cauza stadiului prea timpuriu al bolii, înaintea completării tabloului clinic și biologic.

Durata tratamentului în boli infectioase

Durata tratamentului trebuie adaptată evoluției, nu trebuie schematizata, ceea ce impune controlul eficienței tratamentului.

Criteriile clinice sunt indicatori de evoluție a bolii iar criteriile de laborator sunt indispensabile metodei de tratament. 

Pentru aprecierea eficienței și duratei necesare de tratament avem în vedere criterii clinice și de laborator de aceea este atât de important controlul medical conform recomandărilor.

 Antibioticele nu sunt un “tratament universal” chiar și în bolile febrile și nu se substituie altor terapii necesare. Cele mai mari erori pornesc de la falsa siguranță a cunoașterii unor altor pesoane care s-au “vindecat” prin administrarea unui antibiotic anume.

De cele mai multe ori pacienții încep tratamente cu antibiotic la domiciliu fără recomandarea unui medic specialist ceea ce duce la erori terapeutice prin tratamente prea scurte, subdozate sau necorespunzătoare din punctul de vedere al sensibilității germenilor tratați.

Nu este o noutate faptul că sensibilitatea germenilor s-a schimbat în timp, ceea ce complică din ce în ce mai mult o conduită terapeutică adecvată.

În medicină nu se tratează boli ci se tratează bolnavi, fiecare având astfel particularități terapeutice. Terapia trebuie individualizată pentru fiecare pacient în funcție de etiologia probabilă, afecțiuni asociate, vârstă, toleranță medicamentoasă.

Medicina care servește cu adevărat este cea bazată pe dovezi științifice, documentate și actualizate în permanență. 

O modalitate de prevenire a bolii valorează cât cincizeci de moduri de a vindeca boala.

 ( Trevor Howard )

Postează un comentariu