Suceava revine ușor, ușor la normalitate. Deși anul trecut am fost privați de marile petreceri din cauza pandemiei, acum ne putem bucura de Zilele Sucevei. Pe 24 iunie avem dublă sărbătoare. Sunt zilele municipiului și sărbătorim Sânzienele sau ielele cele bune, cum sunt denumite în popor.

Am putea spune că atmosfera este una de basm deoarece se va petrece cum se cuvine de joi până duminică. Timp de patru zile vor avea loc diferite evenimente culturale, concerte, concursuri, momente muzicale sau manifestări expoziționale.

Tot pe 24 iunie, în Bucovina se adună mii de pelerini la sărbătoarea „Aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”. În această zi, credincioșii participă la procesiunea scoaterii moaștelor sfântului, plimbate pe străzile Sucevei.

An de an, am fost împreună la toate aceste momente care formează o comunitate și care satisfac nevoia de socializare. Dacă anul trecut am petrecut în liniște, în atmosfera calmă a căminului, anul acesta ne luăm revanșa.

Turist în Suceava de Sânziene

Pentru a marca Sânzienele la Suceava, a fost deschisă expoziția meșterilor populari, a început prezentarea făcută de Asociația „Produs în Bucovina” și a fost lansat proiectul-pilot „Turist în Suceava”.

Câteva tururi ghidate prin municipiul Suceava sunt absolut necesare. Turiștii și comunitatea suceveană merită să descopere toate frumusețile pe care orașul bucovinean le are. Ideile inovative au pornit de la discuțiile avute cu reprezentanți ai Asociației de Turism Bucovina și de la Universitate. Astfel, mai multe persoane implicate în domeniu au hotărât că Suceava merită descoperită.

Proiectul pilot își propune să înființeze mai multe tururi ghidate în municipiul Suceava, care să fie incluse în oferta turistică. E vorba de tururi cu tematică, respectiv  Suceava-medievală și Suceava- multietnică.

Punctul de plecare și de sosire este platoul din centrul orașului. La plecare va fi un moment de prezentare a turului și a obiectivelor de pe traseu, urmând ca apoi, însoțiți de un ghid, vizitatorii să parcurgă la pas aceste trasee.

 

Plecările în cele două tururi sunt programate de la ora 14:00 și de la ora 17:00 astfel încât o persoană să poată să parcurgă într-o zi ambele trasee.

Ghizii vor prezenta într-un mod aparte obiectivele de pe trasee, vorbind și despre însemnătatea obiectivelor respective la înființare, transformarea și rolul lor în perioada modernă și contemporană.

Proiectul este adresat tuturor curioșilor care vor să exploreze Suceava. Informațiile pe care le primesc vizitatorii pe aceste tururi vor stârni și interesul a foarte mulți suceveni. Prin parcurgerea lor vor afla informații interesante despre istoria acestor locuri.

În zilele de Sânziene, programele artistice zilnice programate în diverse puncte din oraș au fost transferate pe esplanada Casei de Cultură.

O zi marcată în mod deosebit este cea de 24 iunie când va fi sărbătorită Ziua Internațională a  Iei. Meșterii populari vor prezenta ateliere și colecții de costume populare.

Concursul Miss Sânziana 2021

Bucovina își va desemna cea mai frumoasă Sânziană. Șase fete frumoase își vor arăta talentul în acest weekend la Restaurantul Ceaunul Răzeșului, care organizează evenimentul. Miss Sânziana 2021 este spectacol concurs de frumusețe, cântec și port popular.

Concurentele vor fi prezentate joi, 24 iunie, pe scena Grădinii de Vară Admiral Cetate, unde vor prezenta un spectacol de port popular și muzică din Bucovina.

Finala va fi duminică, 27 iunie, când va fi anunțată câștigătoarea concursului Miss Sânziana 2021.

Câștigătoarea va fi aleasă prin votul publicului pe www.ceaunulrazesului.ro, la secțiunea Miss Sânziana 2021, începând cu data de 18 iunie 2021 până duminică, 27 iunie, ora 20.00 sau prin buletinele de vot completate de către clienții restaurantului, care participă la o tombolă. 

Cele șase participante sunt: Luiza Gabor, Diana Maria Corniciuc, Ana Maria Hacman, Claudia Elena Prindii, Măriuța Alupului și Mădălina Borșan.

ce sunt Sânzienele?

S-a tot vorbit despre această mare sărbătoare din 24 iunie, însă ce sunt cu adevărat Sânzienele?

Bunicii și străbunicii noștri povesteau că Sânzienele sunt niște făpturi feminine supranaturale, irezistibil de fumoase, care trăiesc în păduri și colindă câmpiile. În toiul nopții le place să danseze, dând puteri magice plantelor sălbatice. Se spune că plantele culese în această zi au puteri lecuitoare.

Ielele bune ajută la rodirea și îmbelșugarea gospodăriilor, la nașterea unor copii sănătoși și aduc vindecare bolnavilor.

Totodată, sânziana este o plantă cu flori mici, galbene sau albe, ce crește prin fânețe și livezi sau prin păduri. Bătrânii o foloseau în medicina și cosmetica populară și se crede că ajută și în ritualurile magice.

Postează un comentariu