Istoria și tradițiile comune, dar și dorința de atragere a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, au determinat conducerea Consiliului Județean Suceava să inițieze un acord de colaborare cu municipiul Chișinău și cu raioanele Ștefan Vodă, Sîngerei și Rîșcani din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc, recent, în noua Sală a Unirii din curtea interioară a Palatului Administrativ, bucurându-se de participarea oficialităților partenere.

Începutul unei colaborări istorice

Încă din debutul ședinței, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a spus că este onorat să semneze aceste parteneriate, catalogând momentul drept unul istoric: „Sunt onorat să semnez aceste parteneriate. Noi, Consiliul Județean Suceava, vă așteptăm cu brațele deschise”.

Din partea noilor parteneri ai județul Suceava au fost prezenți primarul general al municipiului Chișinău- Ion Ceban, precum și președinții Consiliilor Regionale Rîșcani- Vasile Secrieru, Ștefan Vodă- Vasile Maxim și Sîngerei- Grigore Corcodel.  Județul Suceava a mai fost reprezentat de vicepreședinții Consiliului Județean Cristinel Crețu și Niculai Barbă, senatorul Daniel Cadariu, primarul Ion Lungu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava Nicolae Troașe, precum și mai mulți șefi de instituții și asociații de turism.

Invitații moldoveni au apreciat invitația, exprimându-și speranța că documentele parafate vor contribui la dezvoltarea mai consistentă a relațiilor economice, administrative, sociale și culturale între frații de pe cele două maluri ale Prutului. Primarul Ion Ceban a transmis că acest parteneriat are un potențial foarte mare, „vom veni în scurt timp din nou la Suceava cu un grup de lucru pentru a începe lucruri concrete, noi având în vedere Muzeul Grigore Vieru, centrele de plasament pentru copii, învățământul la distanță și centrele de educație pentru adulți”.

Județul Suceava oferă numeroase alternative partenerilor moldoveni

Gheorghe Flutur a detaliat domeniile în care s-ar putea crea parteneriate eficiente, nominalizând parcul industrial din apropierea Aeroportului și cel de la Siret, clusterul pentru procesarea de produse alimentare, Universitatea Ștefan cel Mare, obiectivele turistice, serviciile Spitalului Județean și parteneriatele culturale.

„Suntem obligați moral să ne uităm peste Prut și să încurajăm calea europeană a dumneavoastră. Cele mai trainice relații sunt pornite de jos în sus. Ceea ce facem noi astăzi este să punem cărămizi, de jos în sus, la o relație foarte consolidată între două țări” a concluzionat el.

Sala Unirii, locul de semnare a înțelegerilor de colaborare

Semnarea înțelegerilor de colaborare a avut loc în noua sală de ședințe a Consiliului Județean, denumită Sala Unirii, amenajată în curtea interioară a Palatului Administrativ.  Deși incendiul din luna martie a afectat grav sediul Palatului, sala a scăpat neatinsă de foc și de apa pompierilor, așa încât a putut fi inaugurată cu acest prilej.

Modernitatea și utilitatea construcției sunt întregite de gravarea, pe peretele exterior, a unor pasaje referitoare la momentele importante din istoria Bucovinei, încheiate cu pasajul care redă intrarea trupelor române în Suceava, în noiembrie 1918.

 

Postează un comentariu