Numai lucruri frumoase are Bucovina de oferit. După o zi plină de activități la Clacă în Bucovina, unde munca în echipă a dus la rezultate fantastice, alt eveniment te așteaptă să i te alături. Este vorba despre VIA HUȚULCA – Marcare traseu montan. Descoperă comunitatea huțulilor cu ajutorul unui traseu montan. Și cum cele mai mișto și trainice lucruri se fac cu ajutorul comunității, organizatorii te invită să marcați împreună traseul.

Traseul tematic de drumeție va începe în Pasul Ciumârna, cunoscut sub numele de pasul Palma, și va străbate: Vatra Moldoviței, Moldovița, Argel, Brodina de Jos, Brodina de Sus, Izvoarele Sucevei și Ulma. Totodată, traseul va face legătura cu Via Transilvanica și le va oferi doritorilor de aventură ocazia să trăiască experiențe autentice pe Obcinele Bucovinei.

Program VIA HUȚULCA - Marcare traseu montan

Din cauza vremii instabile de afară, organizatorii au făcut modificări privind programul. Astfel, ziua de marcaj a fost mutată JOI, 22 iulie 2021. Via Huțulca te așteaptă să te bucuri de superbul peisaj, de drumeție și de oamenii frumoși pe care îi vei cunoaște.

Primirea voluntarilor se va face la ora 09.00, în curtea Liceului Tehnologic « Vasile COCEA » din Moldovița. După un instructaj de 30 minute, voluntarii vor fi impărțiți în 4 grupuri, unul pentru fiecare tronson (de aprox. 8 km) al traseului:

  • Tronson 1: Pasul Ciumârna (Palma) – Satul Ciumârna, Șef de echipă Petrică Ariciuc
  • Tronson 2: Satul Ciumârna – Moldovița, Șef de echipă Ionuț Loba
  • Tronson 3: Moldovița – Drum forestier Lucina, Șef de echipă Pascal Garnier
  • Tronson 4: Drum forestier Lucina – Argel, Șef de echipă Gabriel Breabăn

Pentru fiecare tronson va exista o echipă de marcaj cu vopsea, de 5 persoane, și o echipă care va amplasa stâlpii și săgețile, de 5 persoane. Stâlpii vor fi prinși în beton care trebuie pregătit la fața locului.

Materialele folosite în vederea marcării locului: Forme de carton cu semnul H, pensule, vopsea la cutie și spray, mănuși. Cât despre materialul folosit la amplasat stâlpii și săgețile, acesta va fi compus din: lopată, beton amestec, apă, lighean, șurubelnița. Trebuie menționat că materialul greu va fi transportat cu mijloace motorizate.

Un lucru de reținut este că trebuie să îți aduci câteva lucruri personale. Organizatorii te sfătuiesc să ai un echipament individual format din încălțăminte de drumeție, haine de ploaie, apă de băut (1 litru minimum), sandwich.

Mai multe detalii despre înscrieri găsești aici: https://forms.gle/RuRr5rkAyXoRap6C8

PLUS DE VALOARE A moșteniRII culturalE a huțulilor

Traseul își propune promovarea unor experiențe inedite, invitându-i pe turişti să viziteze inclusiv zone mai puțin cunoscute, să descopere arhitectura populară și atracțiile turistice autentice. Alte beneficii pe care această oportunitate le aduce sunt potențarea serviciilor de cazare și masă din regiune, precum și cultivarea respectului pentru natură și pentru protejarea mediului înconjurător. Acest lucru va duce la oportunități de dezvoltare durabilă a zonei.

Încă din secolul al XVII-lea huțulii au fost acolo. Culmile pe care aceste comunități s-au format sunt mărturia unică a habitatului de munte autentic. Turiștii se pot bucura de peisaje excepționale, formate din gospodării tradiționale, poieni rupte parcă din colț de Rai și oportunitatea de a sta de vorbă cu localnicii.

Pe lângă cele menționate, iubitorii de natură și de cultură vor putea vizita gospodării tradiționale și îi vor putea ajuta la activitățile casnice. Pentru cei mai aventuroși, ei vor avea ocazia să participe la degustări de brânză direct la stână sau se vor bucura de demonstrații de încondeiere de ouă, meșteșug dus la rang de artă de către huțuli.

Traseul „Via Huțulca” va putea fi parcurs în etape cuprinse între 7 și 15 km și este destinat atât începătorilor cât și celor experimientați deoarece nu este anevoios.

Ce zici, accepți provocarea și ne vedem joi?

Despre alte trasee turistice promovate de noi, caută articolele după cuvintele cheie specifice: trasee turistice, vacanță Bucovina , weekend în Bucovina. Un exemplu găsești aici. Să ai drumuri bune !

Postează un comentariu