Știu că mulți și-au promis să îl uite pe George Bacovia chiar după terminarea liceului. Opera sa a fost și este coșmarul liceenilor care stau cu sufletul la gură și se roagă să nu le pice acest mare simbolist la BAC. Dar acum nu este vorba despre teste, ascultări în fața clasei, teze sau examene. Acum ne bucurăm de evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Bacovia.

Evenimentul își propune să redea publicului larg mai multe unghiuri din care Bacovia să fie privit. Cu siguranță va fi un amestec plăcut în care artele se contopesc frumos și mărturisesc la unison măreția poetului băcăuan. Mai mult, un rol aparte va avea și poezia sa, unde Bacovia și-a pus vizibil amprenta.

„Ce chiot, ce vaiet în toamnă…

Şi codrul sălbatec vuieşte –

Răsună-n coclauri un bucium,

Şi doina mai jalnic porneşte”.

Melancolie – G. Bacovia

Expoziția Internaţională de Caricatură – Portret “140 Bacovia”

Consiliul Județean Suceava şi Muzeul Național al Bucovinei organizează, în perioada 17 – 30 septembrie 2021, Expoziţia Internaţională de Caricatură – Portret “140 Bacovia”.

Expoziția Internaţională de Caricatură – Portret “140 Bacovia” este un proiect realizat de graficianul băcăuan Mihai Victor Eugen, timp de patru ani, pentru omagierea scriitorului George Bacovia.

Evenimentul, prilejuit de împlinirea a 140 de ani de la nașterea celui mai important poet simbolist român, este unul de anvergură.

Proiectul se va desfăşura simultan, începând cu data de 17 septembrie 2021, în 11 oraşe, din 10 judeţe ale ţării. Mihai Victor Eugen a adunat în cei patru ani 350 de lucrări (portrete ale marelui scriitor) de la 170 de artişti, din 52 de ţări ale lumii.

George Bacovia - un iscusit executant la vioară şi un talentat desenator

George Bacovia s-a născut la data de 17 septembrie 1881, la Bacău. A fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui scriitor. S-a dovedit un iscusit executant la vioară şi un talentat desenator. Au rămas pentru posteritate câteva desene în peniţă, printre care şi o serie de caricaturi.

Cel mai mare simbolist al literaturii românești a lăsat în urmă o colecție de opere care s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru acest curent literar și evoluția acestuia. Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt „Plumb”, „Lacustră” și „Sonet”. Acestea fiind și operele incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat.

Expoziţia se va deschide în Foaierul expoziţional al Muzeului de Istorie Suceava, la data de 17 septembrie 2021, ora 12 şi este o selecţie a celor mai bune lucrări adunate în proiectul demarat şi realizat de Mihai Victor Eugen VEM.

Dacă ești un iubitor de artă și de literatură hai să admiri  această expoziție temporară. Cu siguranță vei afla multe lucruri noi și îl vei vedea pe George Bacovia și dintr-o altă perspectivă.

Postează un comentariu