Vești bune pentru cercetători! ADR Nord-Est și Banca Mondială oferă sprijin universităților din Iași și Suceava pentru munca de cercetare.

Munca de cercetare este una complexă și completă și trebuie sprijinită. Cercetarea înseamnă inovație iar valorificarea rezultatelor unui cercetător aduce numai beneficii comunității. În România, oportunitățile de finanţare a cercetării sunt extrem de limitate iar micile beneficii îi ajută pe oamenii de știință să își mai acopere din costuri.

ADR Nord-Est și Banca Mondială oferă sprijin universităților din Iași și Suceava pentru valorificarea rezultatelor cercetării

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est derulează cel de-al doilea apel al Programului de Valorificare a Rezultatelor Cercetării (RVP 2.0) pentru identificarea proiectelor de cercetare cu potențial ridicat de comercializare din Regiunea Nord-Est și sprijinirea echipelor de proiect aferente în vederea consolidării cunoștințelor și capacităților pentru a-și avansa propriul proiect către un nivel mai ridicat de pregătire tehnologică.

RVP 2.0 este un program derulat în limba engleză de către ADR Nord-Est pentru a facilita tranziția rezultatelor de cercetare către piață, prin intermediul unei călătorii personalizate concepute pentru a acoperi toate nevoile specifice ale echipelor de cercetare.  Acest sprijin este oferit sub forma unor workshop-uri de dezvoltarea afacerii, sesiuni de coaching personalizate și asistență pentru lansarea pe piață.

În cadrul acestui apel experții Băncii Mondiale și ADR Nord-Est au selectat 10 proiecte din regiunea Nord-Est în vederea acordării de asistență și îndrumare pentru consolidarea capacității și facilitarea interacțiunii cu industria, precum strategii de marketing, drepturi de proprietate intelectuală, strategii de comercializare etc.

Dezvoltarea abilităților antreprenoriale, cerința viitorului

Proiectele au fost selectate din cadrul următoarelor universități din regiunea Nord-Est: Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.

La finalul acestui program, preconizat pentru luna decembrie 2021, echipele își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale necesare pentru facilitarea accesului pe piață a rezultelor cercetării și vor avea oportunitatea de a-și prezenta munca de cercetare în cadrul unui Demo Day, cu scopul de a le promova potențialilor parteneri și investitori.

Ca parte a pregătirii echipelor, ADR Nord-Est organizează un workshop online destinat îmbunătățirii caracterului comercial al proiectelor propuse, cu ajutorul echipei de experți din cadrul Băncii Mondiale. Echipele de cercetători vor avea ocazia să parcurgă elemente de management strategic, marketing și proprietate intelectuală, lucrând cu instrumente precum Lean Canvas, pentru a-și rafina modelul de business. După workshop-ul introductive, echipele vor primi sprijin în continuare pentru o perioadă de 3 luni sub forma unui program personalizat de coaching individual.

Proiecte de imprimare 3D a modelelor macromoleculare, biomateriale metalice utilizate pentru aplicații medicale și sistem de monitorizare a stresului

Bucowinaplus prezintă proiectele de cercetare din regiunea Nord-Est selectate în cadrul RVP 2.0, în ordinea în care acestea au fost transmise:

Tehnologie inteligentă de comunicare a luminii vizibile pentru siguranța activă a mașinii și asistența șoferului

Prof. Dr. Mihai Dimian, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava

Tehnologia de comunicare a luminii vizibile presupune utilizarea surselor de lumină LED nu numai pentru iluminare și semnalizare, ci și pentru transmisia de date. Acest concept este inspirat de organismele vii care își adaptează comportamentul în funcție de condițiile de mediu. În ceea ce privește utilizarea VLC  de către vehicule, comportamentul adaptat contextului maximizează performanțele sistemului VLC. Astfel, în loc să aibă o arhitectură standard (ex. un plan de procesare a semnalului) și performanțe standard (ex. distanța de comunicare, viteza datelor, rezistența la zgomot etc.), conceptul VLC propus prevede utilizarea senzorilor care îi permit să identifice factorii posibili care ar putea afecta performanțele VLC și pe baza acestei evaluări, să stabilească cea mai bună configurație posibilă pentru fiecare context specific.

Imprimarea 3D a modelelor macromoleculare fizice utile pentru predare și demonstrație

Prof. Dr. Marius Mihășan, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași

Echipa a stabilit o metodologie care permite fabricarea modelelor fizice ale moleculelor, macromoleculelor și complexelor care pot fi utilizate într-un mediu educațional. Practic orice lecție în chimie, biochimie, biologie moleculară și alte științe bio-moleculare pot fi transformate într-o scenă fizică în care publicul poate avea interacțiuni vizuale și tactile cu moleculele, pentru o experiență de învățare completă și rezultate didactice îmbunătățite.

Soluții inovatoare și durabile pentru eliminarea poluanților prioritari și emergenți pentru procesele avansate de tratare a apelor uzate

Prof. Dr. Ing. Petrică Vizureanu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași

Scopul principal este dezvoltarea unei noi clase de materiale funcționale pe bază de cenușă cu capacitate ridicată de absorbție și adsorbție, potrivite pentru purificarea apei și desalinizare cu eficiență energetică crescută. Aceste materiale vor fi dezvoltate printr-o tehnologie ecologică pentru a sprijini creșterea industrială durabilă. Tehnologia avută în vedere utilizează, ca materie primă, un tip de cenușă fină pentru a dezvolta o membrană geopolimerică autoportantă, capabilă să rețină micro-impuritățile și să absoarbă cantități mari de metale grele.

O nouă generație de biomateriale metalice utilizate pentru aplicații medicale

Șef de lucrări dr. ing. Mădălina Simona Bălțatu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași

Proiectul propune realizarea aliajelor parțial biodegradabile pentru diferite aplicații medicale, în special implanturi ortopedice. Aceste aliaje au proprietăți mecanice cât mai apropiate de cele ale osului uman, au o bio-compatibilitate superioară și au puține șanse de a fi respinse de organismul uman. Respectiv, oferă o durabilitate completă în timpul protezei, oferind o recuperare mai rapidă și un risc mai mic de infecție după implantare pentru pacienți.

Dispozitiv integrat pentru a monitoriza de la distanță persoanele care suferă de boala Parkinson sau de epilepsie

Lect. Dr. Arădoaei Mihaela, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași

Sistemul are drept scop analiza următoarelor aspecte: mișcări ușoare, involuntare ale corpului (de obicei, începând cu membrele); poate fi prezent atât în repaus, cât și în timpul mișcării; începe la fel de ușor, imperceptibil pacientului sau cuiva care privește cu ochiul liber, dar poate fi detectat de un senzor de precizie; mișcări lente; rigiditate musculară; echilibru slab; mișcări automate diferite sau inexistente (ex. mișcarea brațelor în jurul corpului în timpul mersului). Pe lângă datele de mișcare, sistemul va monitoriza și temperatura pacientului.

Sistem de monitorizare a volumului de muncă mentală, a stresului și a stărilor emoționale

Lect. Dragoș Vicoveanu, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava

Invenția se referă la un sistem de monitorizare a stărilor emoționale bazat pe evaluarea AED (activitate electrodermică). Sistemul pentru monitorizarea încărcării mentale, a stresului și stărilor emoționale constă într-un sistem de tip “mouse” care, în plus față de rolul său periferic, primește semnal electrodermic prin intermediul unei perechi de contacte, un senzor de forță, un circuit adaptor de semnal și un microsistem de achiziție. Datele preluate sunt transmise către un computer printr-o conexiune serială USB sau wireless, salvată și procesată.

Platformă de detecție electrochimică serigrafiată pe bază de electrozi de lucru din polimer conductor

Prof. Dr. Ing. Marius Olariu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași

În conformitate cu tendința actuală de dezvoltare a platformelor serigrafiate de electrozi, proiectul are ca scop proiectarea și fabricarea unei noi clase de imprimări, prevăzute cu un electrod de lucru cu un nou tip de cerneală. Noua structură va asigura o sensibilitate crescută atunci când sunt utilizate în măsurători de voltametrie ciclică sau spectroscopie de impedanță.

Soluții farmaceutice cu administrare orală pentru ameliorarea simptomelor și reducerea efectelor secundare induse de terapia oncologică

Asist. Univ. Dr. Mârțu Maria Alexandra, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa

Cancerele de cap și gât sunt unele dintre cele mai frecvente la nivel global. Tratamentul este agresiv, provocând leziuni dureroase ale cavitatii orale și în regiunea orofaringiană. Mucozita orală este o provocare și o nevoie clinică nesatisfăcută. Un produs pentru tratarea tuturor acestor simptome ar trebui să atenueze durerea, să fie antiinflamatoriu, antioxidant, umectant, bactericid, fungicid, și, de asemenea, trebuie să stimuleze și să mențină un mediu bine echilibrat în cavitatea bucală.

Sisteme de recuperare medicală activate inteligent cu fire cu memoria formei

Prof. Dr. Ing. Nicanor Cimpoeșu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași

Ideea principală a proiectului este de a pune în aplicare fire din aliaj cu memoria formei utilizate în locul motoarelor mecanice pentru a realiza un lucru mecanic necesar echipamentelor de recuperare în cazul leziunilor sau a echipamentelor de susținere a apneei în somn. Utilizarea aliajelor cu memoria formei în acționare are mai multe avantaje: o formă compactă, raport ridicat între greutate și puterea dezvoltată, o rezistență foarte bună la oboseală și o funcționare silențioasă, ușoară.

eMedGuide – platformă online integrată pentru îndrumare medicală în bolile legate de microbiota

Conf. Dr. Andrei Lobiuc, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava

Proiectul are ca scop oferirea de orientări online automate pentru datele clinic de tip Next Generation Sequencing, pornind de la o bază de date proprie, stabilită și în curs de dezvoltare. Datele NGS provenite de la probele pacientului vor fi procesate automat și vor conduce la identificarea speciilor bacteriene, a cantităților și a proporțiilor specifice, cu valoare de diagnostic. Datele NGS vor fi corelate cu markerii de sânge și datele antropometrice, servind drept predictori pentru un set de boli posibile.

Pentru a fi mereu la curent cu noutățile din comunitatea bucovineană urmărește-ne pe platformele de social media: Youtube, Facebook sau Instagram. Ne vedem acolo!

Postează un comentariu