Ce vrei să te faci când o să fii mare? Antreprenor ar răspunde CONAF, care a organizat evenimentul “Vreau să fiu antreprenor”: 4500 de tineri, în dialog cu oameni de afaceri de succes. Este tipul de eveniment care promovează performanța prin educație și gândirea antreprenorială.

Dacă mulți dintre noi am răspunde tipic: doctor, polițist, învățător sau pilot, CONAF a provocat tinerii să viseze la propria afacere.  “Este foarte important să încerci, fără să te gândești că o să o dai de gard” au fost cuvintele de încurajare pe care antreprenorii le-au transmis tinerilor participanți la evenimentul O discuție onestă despre antreprenoriat.

Frica, cea mai mare piedică. Ce este important la început de drum?

Peste 4.500 de tineri au dorit să învețe de la antreprenori de succes cum să își deschidă propriul business. Oameni de afaceri precum Dragoș Petrescu, Cristina Chiriac, Dragoș Anastasiu și Felix Pătrășcanu au împărtășit cum rezolvă problemele în companii, care este cel mai important lucru la început de drum, care sunt fricile lor și cum trec peste ele. În cadrul evenimentului a avut loc și o dezbatere dacă “Merită sau nu să fii antreprenor?” moderată de Cristian Onețiu unde două echipe de tineri au venit cu argumente pro și contra iar audiența a votat, finalizându-se cu un scor strâns de trei la doi în favoarea deschiderii unui business.

Prima sesiune din cadrul evenimentului În spatele cortinei de business a fost dedicată lucrurilor mai puțin văzute și discutate în antreprenoriat, iar antreprenorii au atras atenția că frica este cel mai mare impediment la început în business: frica de eșec și frica de a nu-i dezamăgit pe ceilalți. Aceștia au menționat că a avea frici este ceva normal și că mereu te vei confrunta cu ele, exemplificând și care sunt temerile lor în acest moment. Cel mai important este felul cum le gestionezi și cât de mult le lași să îți afecteze afacerea.

„Frica nu face casă bună cu antreprenoriatul așa că îndrăznește să îți trăiești visul. Cât la sută contează ideea? De unde iau banii necesari să îmi implementez ideea de business? Cum să fac primul million de euro? – sunt întrebări normale la care dacă ai găsit raspunsul corect atunci ai stofa de antreprenor. Și dacă ai decis să fii antreprenor, atunci fii pregatit să înveți în permanență și încearcă să colaborezi cu oamenii potriviți. Succesul vine după multe nereușite așa că nu te descuraja după primul eșec. Eșecul nu este opusul succesului, ci face parte din el!” – a declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

Merită să fii antreprenor?

Evenimentul i-a provocat pe participanți să-și antreneze și gândirea critică propunând o dezbatere pe cinci teme de discuție și două echipe, una pro și una contra. Cele 5 teme au fost:

  • Ca antreprenor cu studii superioare, nu mi-aș mai deschide o afacere după primul eșec;
  • Antreprenoriatul merită toate sacrificiile și stresul pe care le implică;
  • Ca antreprenor, aș deschide mai degrabă o afacere în străinătate decât în România;
  • Ca persoană care își dorește un viitor prosper, aș deveni antreprenor beneficiind rapid de independență financiară și program flexibil;
  • Este o decizie bună să îți deschizi o afacere în perioade de transformari economice (pandemie, crize financiare, catastrofe naturale etc.).

“Avem nevoie să îi sprijinim pe tineri să își dezvolte și gândirea critică, în primul rând ca abilitate și apoi corelată cu percepția lor legată de antreprenoriat. Este un exercițiu care îi ajută să își întărească încrederea în sine și în drumul lor antreprenorial, înțeleg mai bine la ce să se aștepte și le aduce o nouă perspectivă procesul acesta de reflecție” – a declarat Alin Claudiu Apostu, Gazda și organizatorul evenimentului

În cadrul evenimentului, echipa “Vreau să fiu Antreprenor” a lansat și comunitatea HighFlyers dedicată pentru 100 de tineri la început de drum pe care să îi sprijine cu workshopuri, acces la mentori, informații despre finanțare, întâlniri cu antreprenori și acces la diferite produse și servicii precum contabilitate, înființare de business, marketing, web development, cursuri, cărți de business și altele. Mai multe informații pot fi obținute pe https://bit.ly/HighflyersVSFA

Postează un comentariu