fbpx

Știai că limba franceză este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob? Un studiu arată că locul 5 este ocupat de această limbă. Cum la Suceava, luna martie a devenit, în mod tradițional, Luna Francofoniei, Alianța Franceză a pregătit multe surprize pentru francofoni.

Data de 20 martie a avut o mare semnificație.  România a sărbătorit în calitate de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) Ziua Internațională a Francofoniei. În această perioadă,  instituțiile de învățământ  sărbătoresc Francofonia și limba franceză, prin organizarea de diverse manifestări cultural-artistice și științifice destinate elevilor, studenților, publicului larg.

Promovarea învățării limbii franceze

În aceste zile de sărbătoare, Alianța Franceză din Suceava aduce limba franceză mai aproape de suceveni. Aceasta a propus mai multe dezbateri și mese rotunde destinate jurnaliștilor, profesorilor, studenților și elevilor, dar și diverse activități artistice, destinate să promoveze învățarea limbii franceze prin teatru, muzică și poezie.

În plus, pentru toți elevii și studenții care iubesc limba franceză, Alianța Franceză din Suceava a pregătit luna aceasta două concursuri cu premii atractive: concursul Plume d’Or/Pana de Aur, organizat în colaborare cu asociația Defense de la Langue Francaise și concursul Mon quartier, ma ville/Cartierul și orașul meu, organizat de rețeaua Alianțelor franceze din România.

Concursul Plume d’Or este un concurs destinat elevilor ce au un nivel minim de limba franceză A2 și care doresc să-și testeze competențele de înțelegere scrisă și orală a unui document, dar și cunoștințele generale de cultură franceză. Concursul durează 2 ore și va avea loc miercuri, 23 martie, ora 17.00 la Școala gimnazială nr.1 din Suceava. Lucrările primilor trei concurenți vor fi trimise la Paris pentru a intra în competiția pentru marele premiu – un sejur la Paris în luna martie 2023.

Al doilea concurs, Mon quartier, ma ville, este un concurs de video-uri de tip selfie, de maxim 5 minute, destinat elevilor și studenților. Concursul are două secțiuni: secțiunea 13-17 ani și secțiunea 18-25 ani. Înregistrarea trebuie să prezinte aspecte francofone din cartierul și/sau din orașul natal sau de reședință și va fi realizată în limba franceză. Înscrierile au loc până la data de 31 martie. Marele premiu pentru secțiunea 18-25 ani va fi o bursă de vară în Franța.

comunicare în limba franceză

Limba franceză este o limbă frumoasă, pasională ar spune unii. Limba română și cea franceză sunt ambele de origine latină și de aceea unele cuvinte au aproape aceeași formă și înțeles. Legătura dintre cele 2 limbi este una și mai profundă dacă luam în calcul că limba franceză se studiază în școli ca limbă modernă. De la francezi nu am împrumutat numai cuvinte ci și secrete din bucătărie, obiceiuri sau tradiții.

Dacă și tu cunoști persoane francofone, dă mai departe informația pentru a afla lucrurile grozave care se desfășoară la ei în oraș. Ambele concursuri își propun să promoveze învățarea limbii franceze în rândul tinerilor și să încurajeze comunicarea în această limbă. Toți concurenții vor primi diplome de participare și vor avea acces gratuit timp de un an pe platforma mediatecii digitale Culturethèque.

Pentru mai multe detalii și înscrieri, persoanele interesate pot consulta regulamentele concursurilor menționate pe site-ul Alianței Franceze din Suceava https://afsuceava.ro/ sau contacta direct secretariatul Alianţei Franceze la adresa de mail aliantafrancezasv@gmail.com sau la numărul de telefon : 0737784074 (de luni până vineri, între orele 11.00-18.00).

Poate îți place și:

PRIMĂVARA POEȚILOR MARCATĂ DE ALIANȚA FRANCEZĂ DIN SUCEAVA

Postează un comentariu