Noi ateliere – gratuite – de robotică și programare pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 6 Suceava, prin intermediul Meet and Code
Asociația cadrelor didactice și a părinților elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 6 Suceava organizează două evenimente de robotică și programare în cadrul inițiativei Europe Code Week 2022, sprijinită de Comisia Europeană, promovând robotica și educația STEM și urmărind, totodată, dezvoltarea imaginației și sporirea încrederii elevilor în forțele proprii.
Cele două ateliere de lucru se vor desfășura cu elevii din Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava, în regim offline, în perioada 12-16 septembrie 2022.
1) „O viață mai bună cu roboțelul IoT Kit ! ”
Prin intermediul acestui eveniment, cu ajutorul kit-ului STEM IoT Kit elevii vor înțelege și experimenta că toate datele colectate cu ajutorul senzorilor se pot încărca pe internet și apoi accesa de pe telefon/tabletă, totul fiind controlat și programat cu micro:bit. Prin urmare, cei mici vor învăța să programeze cu micro:bit, dezvoltându-și abilitățile de robotică și programare.
Evenimentul se adresează copiilor de 8-10 ani, pasionați de tehnologie, dorind a fi un mijloc de integrare și a copiilor cu CES în lumea roboticii și programării.
Elevii vor realiza propriile stații de monitorizare (praf, condiții meteo, mișcare, zgomot, lumină, etc,), controlate și programate cu micro:bit, astfel încât calitatea vieții ă fie din ce în ce mai bună.
Facilitatorul, prof. Roibu Daniela Florentina, participant la ESA Robotics and Automation Teacher Training Workshop, va explica elevilor că plăcuța de extensie din pachetul kit-ului conține un modul WiFi cu ajutorul căruia vor putea conecta experimentele smart la internet făcându-le accesibile de oriunde în platforma ThingSpeak.
Link-ul de acces al evenimentului este:
( https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/8099 )
,, Inițiativa Meet and Code ne-a sprijinit atât în accesarea fondurilor necesare desfășurării proiectelor, cât și în furnizarea de idei pentru evenimentele organizate.
Evenimentele au ca obiective atragerea copiilor spre domeniul IT, încurajarea elevilor să rezolve o problemă specifică într-un mod creativ, provocându-i să inoveze, să caute soluții pentru o lume mai bună.”
( Profesor voluntar, Roibu Daniela Florentina)
2) „Creștem împreună cu Arduino!”
Prin intermediul acestui eveniment, alături de Arduino elevii vor fi capabili să culeagă informații din mediu și să reacționeze la acestea.
Elevii de gimnaziu vor înțelege că în jurul lui Arduino există un ecosistem de dispozitive extrem de bine dezvoltat. Orice fel de informație ți-ai dori să culegi din mediu, orice fel de conexiuni cu alte sisteme ai avea nevoie, ai toate șansele să găsești un dispozitiv pentru Arduino capabil să îți ofere ceea ce ai nevoie!
Profesorul voluntar, Voinescu Camelia, va folosi Arduino pentru a construi cu elevii instrumente științifice ieftine, pentru a dovedi principiile chimiei, fizicii și pentru a continua dezvoltarea elevilor în programare și robotică.
Se vor desfășura activități care vor urmări: utilizarea limbajului de programare Arduino (bazat pe cablare) și software-ul Arduino (IDE), bazat pe PROCESSING; folosirea plăcilor Arduino pentru a citi intrări – lumina pe un senzor, un deget pe un buton sau un mesaj Twitter – și să le transforme într-o ieșire – activarea unui motor, comutarea unui LED, publicarea a ceva online, etc.
Link-ul de acces al evenimentului este:
( https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/7964 )
,, Plecând de la conceptul educațional STEM Education, ne propunem în cadrul proiectului să dezvoltăm copiilor de clasei a VI-a cunoștințe despre concepte de fizică, electronică și programare, care ajută în dezvoltarea imaginației și competențelor copiilor în domeniul roboticii.”
( Profesor voluntar, Voinescu Camelia)
Programul Meet and Code
Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/ ) susținut la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2022 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe și susține, pentru al 6-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.
În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards, competiție organizată de Comisia Europeană.
Poate îți place și:
Workshop-uri digitale de vară și tabere urbane la Logiscool Suceava