În fiecare an, în luna septembrie, Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Public și Administrației) și Secretariatul Tehnic Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava- BRCT) pentru Programul Operațional Comun România-Ucraina marchează Ziua Cooperării Europene, pentru a promova beneficiile cooperării și impactul proiectelor tranfrontaliere în zonele de graniță, alături de întreaga comunitate a programelor “Interreg” finanțate de Uniunea Europeană.

Anul acesta, Programul Operațional Comun România – Ucraina a sărbătorit Ziua Cooperarii Europene printr-un eveniment-manifest dedicat Ucrainei și poporului ucrainean, propunându-și să transmită un mesaj de solidaritate într-un format inedit, prin artă murală contemporană. Sub îndemnul  #standwithukraine și prin implicarea tinerilor România și din Ucraina #youth4coop, evenimentul-manifest „Mesaj pentru Ucraina” a adus în prim-plan susținerea față de Ucraina arătată de comunitatea de cooperare transfrontalieră și importanța tinerilor în contextul Anului European al Tineretului – 2022.

Emoționante aduceri aminte a sprijinului acordat refugiaților ucraineni

Concursul „Mesaj pentru Ucraina”, organizat cu ocazia Zilei Cooperării Europene, și-a desemnat câștigătorul. O tânără de 15 ani din Odesa, Tetiana Lebedenko, a realizat cel mai sugestiv desen care reprezintă solidaritatea poporului român cu greu încercatul popor ucrainean. Numele desenului: “Păsările voinței și libertății”.

Finalizarea proiectului s-a desfășurat la Colegiul Mihai Eminescu Suceava, această unitate școlară găzduind, pe fațada Bibliotecii, pictura murală de mari dimensiuni. Pictura murală pe tema solidarității a fost realizată de profesioniști, cu fonduri alocate de program. Gazdele de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava și de la Ministerul Dezvoltării au prezentat succint proiectele aflate în derulare, cu accent pe cele destinate ajutorării directe a refugiaților. Au fost de față, semn al implicării totale, reprezentanți ai Consiliului Județean, Prefecturii și Primăriei Suceava, care au vorbit, cu emoție, despre acțiunile de sprijinire a cetățenilor ucraineni fugiți din calea războiului.

Gadgeturi moderne pentru mesaje optimiste

Juriul, format din reprezentanții structurilor de management ale programului, a analizat cele peste 60 de lucrări depuse de tinerii din ambele țări și a stabilit lista lucrărilor finaliste care vor fi supuse votului publicului pe pagina de Facebook a programului.

După analiza lucrărilor, au fost acordate Marele Premiu- o trotinetă electrică- Tetiana Lebedenko și alte 5 premii- smartwatch-uri– Valerii Hrishanin, Valeria Petliovana, Anna Maria Myslyvchuk, Daria Akymenko și Ioana Anchidin.

Citește și: MANIFESTĂRILE CULTURAL-ARTISTICE DIN CADRUL „LA RENTRÉE FRANCOPHONE À SUCEAVA”

Postează un comentariu