vatra dornei

Simbolul stațiunii Vatra Dornei, cazinoul amplasat în zona centrală, între parcul balnear și râul Dorna, trece prin mari transformări structurale și arhitecturale. Clădirea-bijuterie de altădată își recapătă, pe zi ce trece, faima de acum mai bine de un secol. Trebuie de la început să menționăm că acest cazinou este cel mai vechi din România.

Refacere și conservare moderne pentru un edificiu unic

Lucrările de restaurare avansează atât la exterior, cât și la interior, în cadrul unui proiect de reabilitare totală. Constructorii, firmele Iasicon și Polarh Design, au adus la Vatra Dornei cei mai buni specialiști și folosesc cele mai moderne tehnici de refacere și conservare. Finanțarea lucrărilor, care se cifrează la 3,3 milioane de euro, este realizată prin Programul Operaţional Regional, beneficiar fiind Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

În urma lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii-monument care va purta denumirea Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”, va fi readusă la lumină arhitectura deosebită a construcției care a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. De asemenea, prin acest proiect se dorește promovarea patrimoniului istoric și cultural al stațiunii balneoclimaterice Vatra Dornei prin evidențierea resurselor și tradițiilor locale. Cazinoul dornean a fost inclus în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004.

Cea mai amplă refacere din întreaga istorie a cazinoului

Considerată timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este una dintre cele mai vechi clădiri din România. Edificiul ridicat în anul 1898, în perioada Imperiului Austro-Ungar, a avut o istorie zbuciumată, la fel ca și locurile de poveste pe care este amplasat.

Împăratul Franz Joseph a semnat ordinul de începere a lucrărilor, dorind să realizeze aici o stațiune balneo-climaterică, așa cum erau și în celelalte zone ale imperiului. Cazinoul din Vatra Dornei era considerat o bijuterie arhitecturală a acelor vremuri, astfel că nu este de mirare că personalități precum împăratul Franz Joseph, poetul Lucian Blaga, istoricul Nicolae Iorga, mareșalul Ion Antonescu, poetul Eugen Jebeleanu și președintele Gheorghe Gheorghiu-Dej i-au trecut pragul. În interior se aflau o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie și spații de utilitate publică. Clădirea a fost afectată de ambele războaie mondiale, dar lucrări ample de reabilitare sau de reconstrucție nu au existat, doar refaceri modeste în 1936 și 1960, acestea de acum fiind cele mai importante.

Pereții cazinoului din Vatra Dornei păstrează povești care, probabil, nu vor mai fi spuse niciodată, însă decizia de a fi refăcut și transformat în muzeu este una inspirată. Cu siguranță mulți curioși îi vor trece pragul și se vor lăsa purtați într-o călătorie înapoi în anii 1900.

cazinou vatra dornei
Sursa foto: facebook Dorna Watra

Postează un comentariu