fbpx

Debutul acestui an a prilejuit conducerii Consiliului Județean Suceava anunțarea unor noi proiecte de infrastructură, mult așteptate de către populație. Președintele Gheorghe Flutur este optimist că noile investiții se vor desfășura în termenele stabilite, evitându-se astfel îngreunarea lucrărilor.

Autostrada Pașcani – Siret pe fonduri europene

Aprobarea pentru realizarea din fonduri europene a porțiunii din autostrada A7 de la Pașcani, prin Suceava, până la Siret este “o veste nemaipomenită”. Și asta deoarece administrația județeană a primit aprobare în acest sens din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Teoretic, proiectul de a lega prin autostradă Suceava de București a devenit realitate, rămâne de acum să vedem și utilajele pe traseul viitoarei A7.

“Cu aproximativ doi ani în urmă am semnat, la Siret, proiectarea acestui tronson, Pașcani-Suceava-Siret. A fost prins în mod expres, la propunerea mea, realizarea tronsonului Pașcani-Suceava-Siret. Nu mă voi opri aici, pentru că sunt conștient de importanța acestei autostrăzi pentru județul Suceava și pentru compatrioții mei. Pe Programul Operațional Transport este prevăzută o sumă clară, 638,8 milioane euro pentru porțiunea de 101,5 km de Autostradă Pașcani-Suceava-Siret” este mesajul transmis de Gheorghe Flutur.

Noi investiții în refacerea drumurilor județene

În același timp, pentru 2023 se anunță noi proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Mai exact, 63,3 milioane de lei ajung în județ pentru investiții în drumuri.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat recent 25 de noi contracte de finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”, în valoare totală de 234.368.692 lei, dintre care patru contracte în valoare de 63,3 milioane lei investiții pentru modernizare de drumuri în județul Suceava. Este vorba de modernizarea Drumului Județean 176, km 42+700 – 48+697, Brodina – Brodina de Jos, în valoare de 24.104.878 lei, reabilitarea Drumului Județean 208E, Dolheşti – Manolea – Forăşti – Oniceni, km 0+000 – 15+753, în valoare de 26.126.237 lei, modernizarea Drumului Județean 209M, km 8+640 – 10+000 în localitatea Rotopănești, comuna Horodniceni, în valoare de 5.473.100 lei și asfaltarea Drumului Județean 178B, Satu Mare – Grănicești, km 6+620 – 9+800, în valoare de 7.659.586 lei.

Așa cum aprecia conducerea administrației județene, sunt investiţii deosebit de importante pentru județ, aceste drumuri contribuind la dezvoltarea economico – socială a mai multor zone, îmbunătăţirea infrastructurii în domeniul turismului și asigurând conexiuni către infrastructura rutieră de mare viteză, Autostrada A7.

Sediu nou pentru Facultatea de Medicină USV

O altă “bilă albă” pentru programele de investiții, la începutul anului 2023, vizează Facultatea de Medicină a Universității Ștefan cel Mare Suceava, un proiect care va permite transformarea Spitalului Județean Suceava în Spital Clinic.

Guvernul Ciucă a aprobat transferul terenului pe care se va construi noua facultate, 1.440 de metri pătrați în curtea Spitalului Județean, în apropierea Colegiului Spiru Haret. CJ Suceava a aprobat, în iunie 2022, transferul către USV a acestei suprafețe de teren, în ședința Guvernului fiind definitivate procedurile în acest sens.

”Cred că este pasul final pentru a începe construcția sediului Facultății de Medicină de la Suceava. Consiliul Județean, prin Spitalul Judeţean, a cedat această suprafață de teren, strategic amplasată în curtea spitalului și în apropierea universității. În momentul de față se întrunesc toate condițiile pentru ca Spitalul Județean să fie transformat în Spital Clinic Universitar, iar toată zona să devină un fel de orășel medical. Pentru început, în cadrul acestei facultăți funcționează șapte programe de studii: licență în nutriție și dietetică, asistență medicală generală, balneofiziokinetoterapie și recuperare, tehnică dentară, biologie, biochimie și masterat în medicină – nutriție și recuperare medicală” a conchis Gheorghe Flutur.

Poate îți place și:

Lansarea proiectului  „ Bucovina: Regenerare rurală prin implicarea comunității ”

 

Postează un comentariu