fbpx

Aducem în atenția ta azi un subiect sensibil, însă important: cancerul ovarian. Această boală este una dintre cele mai periculoase forme de cancer la femei și poate fi fatală dacă nu este detectată și tratată în timp util.

Acest tip de cancer este extrem de agresiv, fiind responsabil pentru aproape 4% din decesele provocate de cancer la femeile din Europa. 

Cancerul ovarian este o afecțiune în care celulele din ovare încep să se înmulțească necontrolat, formând tumori. Aceste tumori pot să nu prezinte simptome sau să aibă simptome nespecifice, cum ar fi dureri abdominale, balonare, oboseală și pierdere în greutate inexplicabilă. 

Din această cauză, este foarte important să se monitorizeze sănătatea ta și să efectuezi analize medicale regulate.

În acest articol găsești informații relevante de la specialiștii Dorna Medical despre cauzele și metodele de prevenție a cancerului ovarian, precum și despre analizele care pot fi făcute pentru depistarea acestei afecțiuni.

Ce este cancerul ovarian și care sunt simptomele sale?

Cancerul ovarian se dezvoltă în celulele ovarului, organul responsabil pentru producerea ovulelor și a hormonilor feminini. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnit la femeile de peste 50 de ani. 

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea nespecifice și includ dureri abdominale, balonare, oboseală, disconfort în regiunea pelvină, nevoia frecventa de a urina, pierdere în greutate inexplicabilă și sângerări neregulate.

Cauzele cancerului ovarian

Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu sunt încă pe deplin înțelese, dar există anumiți factori de risc care pot crește șansele unei femei de a dezvolta această afecțiune. Acești factori includ istoricul familial de cancer ovarian sau de cancer de sân, utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale, vârsta înaintată, obezitatea, fumatul și expunerea la anumiți produse chimice industriale.

Deși nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul ovarian, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune.

Metode de prevenție a cancerului ovarian

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să îți monitorizezi sănătatea și să efectuezi analize medicale regulate. În special, ecografia transvaginală și testul CA-125 pot fi utile în detectarea cancerului ovarian în stadiile incipiente.

În plus, adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi de un real ajutor. Exercițiile fizice regulate și o alimentație echilibrată pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și pot reduce riscul de obezitate, un factor de risc pentru cancerul ovarian. Evitarea fumatului și a expunerii la substanțe toxice poate, de asemenea, reduce riscul de cancer.

Modalități de reducere a riscul de a dezvolta cancer ovarian:

  • Monitorizarea regulată a sănătății reproductive și a ovulației
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate
  • Evitarea fumatului și a expunerii la substanțe toxice
  • Discutarea cu medicul despre opțiunile de contracepție care pot reduce riscul de cancer ovarian

Dacă vrei să afli informații despre și despre cancerul de col uterin în podcastul Între Brand și Comunicare, doctorul anatomopatolog Claudiu Mirescu a explicat de ce acesta nu ar trebui să mai existe. 

Analize pentru depistarea cancerului ovarian

Depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente poate crește șansele de supraviețuire și poate reduce necesitatea unor tratamente invazive. În acest sens, este important ca femeile să discute cu medicul lor despre analizele care pot fi făcute pentru depistarea cancerului ovarian. Acestea includ:

  • PROTOCOLUL ROMA (“Risk of Ovarian Malignancy Algorithm”) reprezintă o metodă de estimare a riscului de apariție al cancerului ovarian care se bazează pe determinarea simultană a valorilor HE4 și CA125 în corelație cu statusul de pre sau postmenopauză al pacientelor.
  • Ecografia transvaginală, care poate detecta anomalii la nivelul ovarelor
  • Biopsia, care implică prelevarea unei mostre de țesut pentru analiză
  • CTA despre prevenția cancerului ovarian

Pentru că simptomele sunt sărace şi nespecifice, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadiu avansat. Conform specialiștilor Dorna Medical, cancerul ovarian are rata cea mai mare de mortalitate din toate cancerele ginecologice: doar 20-30% dintre paciente supravieţuiesc la 5 ani, atunci când cancerul este diagnosticat în stadiile III şi IV, așa încât diagnosticarea precoce este imperios necesară.

Când afecțiunea evoluează și începe să dea simptome, acestea sunt nespecifice și, astfel, sunt atribuite unor alte posibile afecțiuni.

Este momentul să te asiguri că ești sănătoasă. În locațiile Dorna Medical poți efectua protocolul ROMA și alte teste specifice pentru a afla dacă ești predispusă riscului de cancer ovarian , dar și testul  Babeș-Papanicolau pentru depistare a leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin. 

În luna dedicată femeii, ne dorim să aduce în atenția ta problemele cu care se confruntă acestea, dar și informații care să te ajute să înțelegi mai bine anumite boli. 

Dorna Medical este cel mai mare furnizor de servicii medicale din regiunea Nord-Est, având în componența sa unii dintre cei mai buni medici din zona noastră. Programează-te la un consult pentru a afla starea sănătății tale. 

Postează un comentariu