Parcul Șipote din Suceava renaște : proiect de amenajare în valoare de peste 10 milioane de euro
Imaginile dezolante ale parcului Șipote din municipiul Suceava, cu bălării, gunoaie purtate de vânt și alei sparte ar putea deveni amintiri urâte în următorii ani, după ce va fi finalizat proiectul pe fonduri europene anunțat de conducerea Primăriei. Zona verde din centrul orașului se va transforma total, creând nu doar un mediu prietenos cu omul, ci și structura caracteristică unei urbe europene. Parcul atât de drag sucevenilor, inaugurat în urmă cu 46 de ani, își va trăi astfel o a doua tinerețe.
Grădini cromatice, locuri de joacă, amfiteatru, pistă de biciclete și pavilioane multifuncționale
Studiul de fezabilitate întocmit de firma Aria 42 Studio București a fost detaliat pe planșă de primarul Ion Lungu, care a prezentat viitoarele dotări ale parcului, toate realizate din lemn, pentru a fi prietenoase cu natura și pentru a se integra corespunzător. În afara celor 23 de grădini cromatice, vor mai fi amenajate două zone cu mai multe locuri de joacă, un amfiteatru cu o capacitate de 200 de persoane, tiroliană, traseu cu obstacole, zonă de fitness și o pistă de biciclete de 5 kilometri care va merge până la baza statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare.
Oricum, grădinile cromatice au denumiri originale: grădină cromatică de acces, grădină de arțar, violet, roșie, aurie, grădină educațională Țara Fagilor, grădină cromatică de magonlii, de aramă, grădină artistică experimetală, grădină aromată și olfactică, grădină terapeutică labirint, grădina izvorului, grădina păsărilor cu zonă protejată de cuibărit, de mesteceni cu zonă protejată de cuibărit, grădină senzorială, de cireș, acumulare de apă cu sălcii, grădină amfiteatru, grădină de rododendroni și azalee, de tip trandafiri și rozmarin, de tip livadă comunitară, de stejar, de plante pedente și liane.
Parcul Șipote va mai avea în dotare 10 pavilioane multifuncționale, printre care pentru picnic, activități educaționale și expoziții, precum și trei turnuri de observație a păsărilor, trei platforme de belvedere cu foișoare și trei grupuri sanitare.
Reguli foarte stricte pentru amenajările din interiorul pădurilor-parc
Primarul Ion Lungu s-a referit și la costurile acestor amenajări, având în vedere că s-a renunțat la două dotări destul de costisitoare, e vorba despre ascensorul în plan înclinat care costa 2,5 milioane de euro și parcul de aventură estimat la 3,5 milioane de euro, aceasta din urmă fiind proiectat în viitoarea zonă de agrement din Păduricea Zamca. În aceste condiții, valoarea investiției din Parcul Șipote totalizează 10,5 milioane de euro fără TVA, următorul pas fiind întocmirea proiectului tehnic.
”Termenul de realizare a proiectului tehnic este de patru luni, însă noi sperăm să-l termine în două luni. După finalizarea proiectului tehnic, Primăria Suceava va depune documentația la Agenția de Dezvoltare Nord-Est de la Piatra Neamț în vederea obținerii finanțării europene” a arătat Ion Lungu. Edilul a precizat că toate amenajările sunt în conformitate cu regulile foarte stricte pe care le prevede legea în pădurile-parc, fiind foarte multe restricții impuse, de la materialele care pot fi utilizate până la construcțiile permise.
Citește și:
Numeroase atracții culturale în august, “Luna Diasporei în Bucovina”