Spitalul Județean Suceava dispune de o secție modernă de oncologie
La Spitalul Clinic Județean Suceava va funcționa, după perioada recepției medicale, una dintre cele mai extinse și moderne secții de oncologie la nivel național. Noua clădire, situată în zona Spitalului Vechi, lipită de secția veche printr-o pasarelă, a necesitat un efort financiar de 10 milioane de euro din partea Consiliului Județean.
Îngrijire pentru pacienți, respect pentru aparținători
Iar rezultatele s-au văzut la inaugurarea oficială, desfășurată în prezența managerului Alexandru Calancea, președintelui Consiliului Județean Gheorghe Flutur, fostului manager al spitalului Vasile Rîmbu (totodată, primar ales al municipiului) și altor oficialități locale. Secția dispune de 83 de paturi dispuse pe 5 niveluri (parter+4 etaje), pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați construiți. În noul spital au fost amenajate și camere pentru aparținători, un ambulatoriu de specialitate și un sector de îngrijiri paliative.
Managerul Alexandru Calancea a ținut să remarce: “Nu am fi astăzi, aici, dacă mai multe verigi ale unui sistem foarte bine închegat nu ar fi funcționat așa cum trebuie – de la identificarea unei probleme la găsirea unei soluții, la finanțarea acestei investiții, la cel care execută și pune în operă investiția și, nu în ultimul rând, la cei care îi dau o strălucire și mai mare investiției și aici mă refer la corpul medical. Le mulțumesc fiecăruia dintre cei care au pus umărul la realizarea investiției”.
Beneficiile unei asemenea proiect deosebit de important, având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri, au fost subliniate de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a scos în evidență și buna colaborare cu Facultatea de Medicină a Universității Ștefan cel Mare Suceava: “Mă bucur foarte mult că astăzi pot să fiu la acest punct final de construire a secției de oncologie, a pavilionului de la Suceava. Am speranța că va continua parteneriatul dintre CJ Suceava, Spitalul Județean și Primăria Suceava pentru construcția și dotarea Facultății de Medicină în timp scurt. Astăzi avem doar doi medici oncologi aici și mă bucur că, din 2025, va veni și al treilea. De asemenea, mă bucur și pentru cei doi medici rezidenți de aici”.
Mulțumiri speciale a primit fostul manager al spitalului, Vasile Rîmbu, care are meritul de a iniția acest proiect și de a crede cu tărie în succesul lui. El a spus că “aici sunt în calitate de fost manager al Spitalului Județean Suceava și unul dintre inițiatorii construirii acestui edificiu. Atunci, împreună cu domnul președinte Gheorghe Flutur, cu fostul ministru al Sănătății, am zis să punem bazele unui microinstitut de oncologie la Suceava. Dată fiind situația de acum, cred că ne putem gândi la un institut de oncologie la Suceava, pentru că nu înseamnă prea mult pentru suceveni. Mă bucur să-i revăd pe foștii colegi. De fiecare dată când trec pe lângă Spitalul Județean am un sentiment de bucurie, nu de nostalgie, pentru că văd că se continuă o linie începută încă din anul 2009. Aici mi-am petrecut 12 ani din viață, cei mai buni ani din cariera mea profesională. Ne dorim cu toții să facem ceva și să livrăm mai multă bucurie și mai multă satisfacție, dar asta numai împreună”.
Două noi proiecte de dezvoltare a Spitalului Clinic Județean Suceava
Festivitatea de la noua secție de oncologie a fost folosită de șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, pentru a anunța alte două proiecte importante pentru modernizarea Spitalului Clinic Județean Suceava.
În primul rând, este vorba despre un proiect în valoare de 1,1 milioane de euro, pe programul România–Ucraina-Slovacia-Ungaria, cu dotări la pediatrie, recuperare, balneologie, medicină fizică. În fapt, se va achiziționa un sistem motorizat mobil pentru recuperarea mersului și un sistem de recuperare a mâinii prin stimulare electrică.
De asemenea, spitalul sucevean va fi beneficiarul unui proiect de 636.000 de euro, pentru un dispozitiv mobil de radiologie. Aparatura va fi folosită în cadrul unui program mai vast de prevenire comună a răspândirii virușilor în zona transfrontalieră.