
Recomandările DSP Suceava pentru un Paște fără riscuri alimentare
Sărbătorile Pascale reprezintă un prilej de bucurie, care reunește familia în jurul mesei îmbelșugate, plină cu preparate tradiționale. De la ouăle roșii și drob, până la friptura de miel și cozonac, bucatele pe care le punem pe masa de Paște aduc savoare, dar și anumite riscuri, dacă nu sunt pregătite și consumate în mod corespunzător. Din acest motiv, Direcția de Sănătate Publică Suceava vine cu o serie de recomandări pentru această perioadă.
Care sunt recomandările de care ar trebui să țineți cont?
- Este important să alegeți cu grijă locul de unde faceți cumpărăturile. Evitați vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului și optați pentru locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții igienice, avizate sanitar-veterinar și în termen de valabilitate, pentru a preveni riscul toxiinfecțiilor alimentare.
- Verificați întotdeauna valabilitatea produselor și modul în care sunt depozitate, mai ales în cazul produselor perisabile, cum ar fi lactatele, ouăle sau carnea.
- Asigurați-vă că produsele perisabile sunt depozitate corect, respectând temperaturile de păstrare indicate pe etichete, pentru a păstra condițiile optime.
- Înainte de a începe pregătirea alimentelor, nu uitați să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, este important să păstrați suprafețele de lucru curate și igienizate.
- Pentru a preveni riscurile, asigurați-vă că preparați alimentele la temperaturi suficient de mari pentru a distruge toate microorganismele dăunătoare. În plus, pentru prepararea maionezei sau a cremelor pentru prăjituri, folosiți doar ouă foarte proaspete.
- Este important să evitați contactul între alimentele crude și cele deja gătite sau pregătite, pentru a preveni contaminarea.
- Evitați ca persoanele care au leziuni sau infecții la nivelul pielii să pregătească alimente. De asemenea, pentru cei care până la sărbători au avut o dietă bazată doar pe produse de origine vegetală, este recomandat să introducă treptat alimentele de origine animală și să le consume cu moderație. Alimentația în această perioadă trebuie să fie echilibrată, fără excese
Consumați alimentele în cantități moderate și evitați consumul excesiv de alcool.
Cum să mâncăm cu moderație de Paște fără să renunțăm la tradiții?
DSP Suceava a oferit și câteva sfaturi pentru o alimentație rațională de Paște.
- Ouăle trebuie consumate cu moderație, maximum două pe zi, din cauza colesterolului din gălbenuș, și însoțiți-le de legume proaspete de sezon. Pentru vopsirea ouălor, folosiți doar vopsea aprobată de Ministerul Sănătății.
2. Carnea de miel (drob, friptură etc.) ar trebui consumată în cantități moderate, alături de garnituri sănătoase, precum salată verde, salată de crudități, broccoli, conopidă, ciuperci sau fasole verde. Este recomandat să evitați garniturile de cartofi, orez sau paste, pentru a menține un echilibru alimentar.
3. Puteți înlocui carnea de miel cu pește sau pui, care sunt mai ușor de digerat și o opțiune mai ușoară pentru stomac.
4. Ideal ar fi ca alimentele, fie că e vorba de carne sau legume, să fie gătite la cuptor sau pe grătar. Evitați prăjelile în ulei sau untură, care îngreunează digestia și pot afecta sănătatea.
5. Dulciurile vin la pachet cu multe calorii, așa că e bine să le consumați în cantități mici, doar cât să vă bucurați de gust, fără excese.
6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun.
7. După o masă bogată, este recomandat să faceți puțină mișcare, cum ar fi mersul pe jos sau activități fizice ușoare. Nu este indicat să vă întindeți imediat la televizor sau să dormiți.
Cu ce probleme ne putem confrunta din cauza exceselor alimentare?
Consumul excesiv de alimente, în special carne de miel sau porc, preparate tradiționale precum drob, pască, cozonac, ouă roșii, maioneze, dar și băuturi alcoolice, poate duce la apariția unor probleme de sănătate precum:
- tulburări digestive (greață, balonare, dureri abdominale, diaree);
- crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în partea superioară a abdomenului, arsuri, vărsături);
- agravarea problemelor biliare (dureri abdominale, greață, gust amar, balonare);
- probleme cardiace serioase, precum infarctul miocardic sau tulburările de ritm (dureri în piept, dificultăți de respirație, palpitații, stări de neliniște).
Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic.
Asistența medicală de specialitate va fi disponibilă în regim de urgență, prin serviciile de gardă și unitățile de primiri urgențe (UPU/CPU) din cadrul spitalelor publice din județ, precum și prin centrele de permanență din localitățile Ipotești și Straja.
Serviciile medicale oferite de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt gratuite și accesibile tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt sau nu asigurate și indiferent de medicul de familie la care sunt înscrise.