
Inspectoratul Școlar Suceava a prezentat amănunte referitoare la etapele mobilității cadrelor didactice
Ministerul Educației anunță organizarea și desfășurarea concursului național pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante sau rezervate în învățământul preuniversitar, sesiunea 2025.
În perioada 5-16 mai 2025, candidații sunt invitați să depună dosarele de înscriere pentru concursul național destinat ocupării posturilor didactice vacante sau rezervate. Această etapă este deschisă inclusiv absolvenților promoției 2025.
Alocarea posturilor didactice/ catedrelor la centrele de înscriere
Pentru sesiunea mai-august 2025 a concursului național destinat ocupării posturilor și catedrelor declarate vacante sau rezervate în învățământul preuniversitar, vor fi disponibile patru centre de înscriere, care vor facilita procesul de aplicare pentru candidați.
I. la Centrul nr. 1 de înscriere – Colegiul Tehnic Alexandru Ioan Cuza Suceava, pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor de:
1. educatoare;
2. învățători;
3. istorie;
4. geografie;
5. limba și literatura română;
6. limbi moderne și limbi materne.
II. la Centrul nr. 2 de înscriere – Colegiul Tehnic Petru Mușat Suceava, pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor de:
1. discipline tehnice (pentru ingineri și maiștri instructori);
2. informatică;
3. posturi din învățământul special care necesită atestat de educație specială;
învățământ special;
4. educație fizică;
5. religie
III. la Centrul nr. 3 de înscriere – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor de:
1. arte (educație plastică, educație vizuală, educație muzicală);
2. biologie;
3. chimie;
4. fizică;
5. matematică;
IV. la Centrul nr. 4 de înscriere – Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor de:
1. posturi din palate și cluburi ale copiilor;
2. socio – umane;
3. posturi din cluburile școlare sportive;
4. sau pentru alte posturi didactice care nu au fost menționate la pct. I, II și III.
Detașarea în interesul învățământului
Între 5 și 16 mai 2025, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor efectua înregistrarea acordurilor pentru detașare în interesul învățământului.
Detaşarea la cerere
In perioada 5-16 mai 2025 are loc înregistrarea, la inspectoratele școlare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere, însoțite de documentele solicitate în acestea, pentru continuitate la detașarea la cerere, respectiv detașare la cerere prin concurs sau concurs specific.
Repartizarea și ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate pe perioadă determinată
Tot în perioada 5-16 mai 2025 are locînregistrarea, la inspectoratele școlare, a cererilor de înscriere, însoțite de documentele solicitate în acestea, a candidaților care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2025-2026 și a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza rezultatelor obţinute la concursurile naţionale, sesiunile 2024, 2023, 2022, 2021, 2020 sau 2019.
Gradații de merit pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar de stat
Între 28 și 30 aprilie 2025, consiliul de administrație al inspectoratului școlar va aproba numărul de locuri repartizate pe categorii de personal, conform hotărârii comisiei paritare. Astfel, vor fi disponibile 266 de locuri pentru personalul didactic de predare, conducere, îndrumare și control, precum și 61 de locuri pentru personalul didactic auxiliar. Inspectoratul școlar va comunica, de asemenea, fișele de (auto)evaluare, numărul gradațiilor de merit și punctajul minim necesar pe categorii de personal și discipline, asigurând transparență și claritate în procesul de selecție.
Depunerea dosarelor de înscriere pentru concursul național
Candidații cu personalitate juridică interesați de concursul național pentru ocuparea posturilor didactice sunt invitați să depună dosarele la secretariatul unității/instituției de învățământ preuniversitar de stat, în perioada 5-9 mai 2025. Ulterior, între 12 și 13 mai 2025, aceștia trebuie să depună la secretariatul sau registratura inspectoratului școlar dosarele care conțin documentele justificative privind activitatea profesională.
Analiza dosarelor pentru gradația de merit
Între 14 și 30 mai 2025, inspectorul școlar responsabil cu coordonarea disciplinei va analiza dosarele candidaților, consultând consiliul consultativ și elaborând un raport referitor la activitatea fiecărui candidat în specialitate. Comisia de evaluare va verifica dosarele și va acorda punctaje în vederea gradației de merit. Ulterior, consiliul de administrație al inspectoratului școlar va aproba lista cu punctajele obținute, care va fi afișată atât la avizierul și pe site-ul inspectoratului școlar, cât și la sediul și pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, în cazul Palatului Național al Copiilor, după aprobarea comisiei de evaluare.