Călătorie în istorie, legendă și literatură, pe urmele sihaștrilor, în vreme de artă tradițională, prin păduri și sate de poveste

Mulți cunosc frumusețea aparte a județului Neamț, dar puțini știu de existența, undeva în Neamț, a destinației ecoturistice Ținutul Zimbrului, locul unde reapariția zimbrului în libertate, după numeroase eforturi, constituie însăși povestea ce merită trăită. Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț a început procesul de repunere în libertate a zimbrilor încă din anul 2005.

În prezent sunt peste 49 de zimbri în libertate, dintre care 18 au fost fătați în pădurile din Ținutul Zimbrului. De asemenea, 10 exemplare sunt în țarcul de aclimatizare și 6 la ,,Rezervația de zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”.

Destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț. Destinația a fost certificată ecoturistic în anul 2016.

În anul 2017 a fost inclusă pentru prima dată în TOP 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial, fiind singura regiune din România în acest clasament realizat de specialiști. În anul 2018 s-a clasat pe locul 2, la nivel mondial, în ceea ce privește natura.

Frumusețea acestor locuri vine tocmai din legătura armonioasă creată între natură, cultură, spiritualitate și tradiții.

Păduri dese, cu arbori ce au și peste 400 de ani vechime, dealuri verzi și împădurite pe care le poți străbate la pas sau pe două roți, sate cu o arhitectură a caselor ce par a fi muzee, locuri pline de istorie, rezervații naturale protejate, izvoare sărate unele cu o vechime de peste 8000 de ani.

Despre ce vorbim? Despre Ținutul Zimbrului, tărâmul de legendă aflat la granița dintre realitate și basm.

În rândurile ce urmează îți vom prezenta câteva motive, mai mult de 10, căci întotdeauna se mai găsește ceva de făcut, să vizitezi Ținutul Zimbrului, în orice perioadă a anului, pentru câteva zile sau de ce nu, pentru o vacanță în contact cu natura și cultura locului. Iată ce poți face în Ținutul Zimbrului:

1. Bison Safari sau pe Urmele Zimbrilor

Ținutul Zimbrului este singurul loc din Europa unde zimbrul poate fi întâlnit în același timp în libertate, semilibertate și captivitate.

Întâlnirea cu cel mai mare animal de uscat din Europa, ce poate atinge o tonă în greutate, reprezintă o experiență unică, cu emoții puternice, dar care sigur îți va rămâne întipărită în minte, printre amintiri de neuitat. Alături de tine în această aventură vor fi rangerii de la Parcul Natural Vânători Neamț. Ție îți rămâne doar să îți anunți vizita cu cel puțin 3 zile înainte.

2. Un tur al Centrului de Vizitare al Parcului Natural Vănători Neamț.

De la aventură la educație privind biodiversitatea plantelor și animalelor de pe teritoriul parcului. La Centrul de Vizitare poți descoperi modul în care lucrează insectele sociale, poți observa flora și fauna de la sol, sau de la înălțime, sau poți cumpăra produse și suveniruri locale, realizate de producătorii  din destinație, de la magazinul recent inaugurat. De asemenea, pentru iubitori și exploratori, există și un observatori de păsari.

3. Puțină relaxare fizică și mentală prin păduri sau rezervații naturale protejate.

Aproape 85% din suprafața parcului  este reprezentată de păduri, ceea ce a condus la încercarea de a o menține în starea ei actuală de conservare.

În zona Parcului Natural Vânători Neamț se întâlnesc cinci rezervații, atât forestiere, cât și peisagistice, și anume: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Pădurea de Smarald sau Rezervația de Stejari Seculari Dumbrava, Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină Dragoș Vodă și Rezervația naturală Lacul Cuejdel.

Cu o diversitate de arbori, de la mesteceni seculari, stejari, goruni ce străjuiesc aceste minuni ale naturii, rezervațiile mai sus enumerate, prin liniștea codrilor și peisajul sălbatic pot sta la baza relaxării interioare pe are doar natura v-o poate oferi.

4. Drumeții și plimbări cu bicicleta.

. Ținutul Zimbrului poate fi străbătut în lung și-n lat. Te poți plimba prin pădure, pentru a te bucura de aerul curat, tonic și ozonat, poți să ajungi de la o mănăstire la alta pe jos, sau pe 2 roți, ori la obiective naturale și culturale, poți străbate cărări, poteci, de un farmec aparte.

Ținutul Zimbrului este destinația cu o varietate de peisaje, dealuri, puncte de belvedere, poienițe. Nu uitați că picioarele voastre sunt cele mai sustenabile mijloace, iar plimbările cu bicicleta pe lângă faptul că sunt izvoare de energie, te ajută să vezi mai multe locuri minunte din ținut.

5. Incursiune în istorie.

Știați că, în jurul anilor 70 peliculele românești ,, Frații Jderi”și ,Ștefan cel Mare-Vaslui 1475” au fost filmare pe meleagurile din Ținutul Zimbrului? Ori că aici a fost tipărită pentru prima dată opera ,,Descriptio Moldavie” a lui Dimitrie Cantemir, în anul 1825?

Călătoria în istorie, în vremea lui Petru I Mușat, are loc și la vizita uneia dintre cele mai puternice cetăți ale Moldovei. Cetatea Neamț poartă numele râului Neamț, care curge la poalele muntelui, denumit și Ozana. Numeroase detalii vă sunt oferite pe panourile explicative din interior.

Reîntoarcerea în istoria Ținutului Zimbrului se face și la Monumentul Mausoleu al Vânătorilor de Munte, realizat pentru comemorareaa eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

6. Experimentează ospitalitatea localnicilor și fă un tur arhitectural al satelor din Ținutul Zimbrului.

Oamenii din Țintul Zimbrului, cum ar spune o zicală populară, trăiesc cu frica lui Dumnezeu și primesc cu sufletul deschis pe cei care le intră în ogradă.

Casele din destinație se integrează în specificul arhitectural al zonei și îți crează impresia vizitării unui muzeu tradițional. Predomină cerdacul, temelia de piatră, ornamentele tradiționale de la streașină, bârnele ca structură de rezistență.

Călătoria prin satele din Țintul Zimbrului te poartă în lumea arhaică, locul unde oamenii locului nu își văd viața fără natură, fără pământul pe care îl muncesc cu trudă zi de zi, sau fără apa pe care o beau de la fântâna de pe uliță. Așa că nu ezitați să hoinăriți în altă lume, cu alți oameni și alte peisaje.

7. Ținutul mănăstirilor.

Cei peste 1100 de călugări și măicuțe ce trăiesc în mănăstirile și schiturile din destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului, fac ca regiunea să fie al doilea ansamblu monahal după Muntele Athos.

Un alt unicat european sunt satele mănăstirești Agapia și Văratec, locul unde își duc traiul prin rugăciune peste 300 de măicuțe la Agapia, respectiv 400 la Văratec. Plimbarea prin satele mănăstirești, viu colorate, atent îngrijite, cu cerdacuri pline de flori dezvăluie un spațiu care pare că s-a oprit în loc, o lume diferită, departe de zgomotul și aglomerația din marile orașe.

Ținutul Zimbrului este locul unde dăinuie de veacuri, cu o arhitectură ștefaniană, cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova, Mănăstirea Neamț.

Experiența unică de a simți viața monahală la mănăstirile și schiturile din destinație, conexiunea cu natura, te introduc în viața comunității de aici, nealterată și conservată pentru toți cei care vor veni.

8. Bogății subterane.

Izvoarele din Ținutul Zimbrului, povești nescrise. Știați că în destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului se află cel mai vechi izvor cu apă sărată din Europa, cu o atestare documentară de peste 8000 de ani? Traseul de drumeție sau ciclism până la Izvorul Slatina, din satul Lunca, comuna Vânători Neamț trece prin sate sau prin păduri cu priveliști minunate și aer curat, este marcat, și vă poartă în locul de unde vă puteți lua apă sărată, de la cel mai vechi izvor, ideală pentru gătit și pentru conservarea alimentelor în sezonul rece.

Izvoare de apă sărată găsim și la Bălțătești sau Oglinzi, unde datorită proprietăților acestor izvoare au fost ridicate stațiunile Bălțătești și Oglinzi. În prezent, funcționează doar stațiunea Bălțătești, locul unde turiștii vin fie pentru recuperare medicală, fie pentru a se bucura de liniștea și frumusețea naturii, să afle istoria locului pe unde altădată a trecut marele Garabet Ibrăileanu, care s-a inspirat chiar în romanul ,,Adela” de frumusețea satului Bălțătești.

Petru că Ținutul Zimbrului e făurit din legende și povești, ei bine, aflați că foarte aproape de schitul Vovidenia, locul de inspirație a lui Mihail Sadoveanu, se află Izvorul ,,Puturosul”sau ,,Izvorul Tămăduirii”, locul unde se spune că venea tocmai Marele Voievod Ștefan cel Mare și folosea apa binefăcătoare pentru a-și obloji rana de la picior, dobândită în timpul luptei de la Chilia.

9. Răsfoiește pagini din literatură la casele memoriale.

Frumusețea și energia acestor locuri este dată și de scrierile în care apar menționate locuri din Ținutul Zimbrului, și de cele patru case memoriale: Casa memorială Ion Creangă și Casa Memorială Veronica Micle în Târgu Neamț, Casa memorială Alexandru Vlahuță la Agapia și Casa memorială Mihail Sadoveanu, aproape de Mănăstirea Neamț.

Așadar, Ținutul Zimbrului poate fi loc de inspirație și creativitate, așa cum a fost și pentru marii creatori ai literaturii române.

10. Meșteșuguri de altădată în muzeele de artă populară din Ținutul Zimbrului.

 În lumea satului moldovean, în locurile unde arta a dat naștere celor mai frumoase forme tradiționale, pătrundem în Muzeul de artă populară, Nicolae Popa, din satul Târpești sau la Casa Muzeu a lui Vasile Găman din satul Lunca, comuna Vânători Neamț, locul unde artistul este prin simpla lui prezență, o poveste.

De asemenea, meșterii populari ai locului duc mai departe tradițiile și măiestria modelării lutului, lemnului, creațiile textile.

11. Răsfață-ți papilele gustative cu preparate locale și tradiționale.

În aproape toate restaurantele și pensiunile din Ținutul Zimbrului se pot servi bucate în culori și arome dintre cele mai diverse, pe toate gusturile, însă partenerii noștri ne recomandă tocănița de hribi, ciorba de afumătură, ciorbele de legume, toate acrite cu borș moldovenesc, brânzeturile de la stânile din apropiere, platourile tradiționale, alivanca ori papanașii moldovenești. Dar, poți fi chiar tu cel care ne recomandă o masă în Ținutul Zimbrului, în funcție de ce ți-a plăcut.

Povestea noastră nu are final, căci mereu ai ceva de făcut în Ținutul Zimbrului, deci nu ezita să-ți planifici o aventură pe urmele lui Dragoș Vodă și ale mărețului zimbru, căci legenda trebuie trăită.

Oana Nițoaia

Postează un comentariu