E altfel atmosfera în Suceava de când s-a deschis Teatrul Matei Vișniec, nu? Parcă mai cu spor îți trec zilele de muncă atunci când știi că se joacă „Pisici” la final de săptămână.

Știi că e momentul în care râzi în voie, te relaxezi alături de o comunitate frumoasă și aplauzi munca unor oameni pasionați. Să mergi la teatru e momentul de reîntregire a comunității într-un context calitativ, un ritual pe care te îndemnăm să-l respecți.

E acel moment care te încarcă, te restartează și-ți dă un boost de energie pentru întreaga săptămână. E, dacă vrei, ca un shot tare de cafea dulce cu ciocolată. 

Ce să vezi, e momentul să ne luăm porția triplă. Nu doar că se întorc pisicile îndrăgite într-un nou context, dar vor avea loc și Zilele Teatrului Sucevean.

Se anunță o săptămână plină de râsete, lacrimi pe alocuri, distracție și artă, toate încununate de aplauzele puternice ale sucevenilor și nu numai.

Comedii, povești, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, lansări de carte, conferințe și dezbateri, toate acestea se vor întâmpla pe parcursul a nouă zile în cadrul festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec 2021.

După un an de-a dreptul nebun, cu suișuri și coborâșuri, e momentul să sărbătorim comunitatea. Teatrul Matei Vișniec îți arată că, într-adevăr, arta spectacolului este reîntregirea comunității. De aceea, tema festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec este Teatrul și Comunitatea.

Festivalul are loc în perioada 15-23 mai 2021, iar forma hibridă pe care o îmbracă festivalul teatrului sucevean în acest an, impusă de respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-COV2, constă în spectacole pe scenă, în aer liber și online, convorbiri despre teatru online, dialoguri/conferințe/dezbateri online, instalații, lansări de carte, toate acestea încercând să întâmpine așteptările publicului de toate vârstele.

Zilele Teatrului Matei Vișniec 2021 vor debuta, anul acesta, cu o premieră. După succesul înregistrat cu PiSiCi, protagoniștii trupei Fără Zahăr, Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș ne propun un nou proiect muzical – PiSiCi 2, spectacol care va avea premiera în data de 15 mai, la ora 19:00.

Având în vedere succesul răsunător al PiSiCi, este cazul să-ți iei din timp bilete pentru noul proiect muzical.

Componenta francofonă este prezentă în festival prin spectacole în limbă franceză, cu subtitrare în limba română, după texte de Matei Vișniec și Bernard – Marie Koltès. Componenta anglofonă este prezentă printr-un modul din Decomposed Theatre, de Matei Vișniec, producție a Trap Doors Theatre din Chicago, SUA.

Dialogurile festivalului, desfășurate în parteneriat cu Școala Doctorală de Teatru Iași și moderate de directorul acesteia, criticul de teatru Călin Ciobotari, reunesc în contextul Zilelor Teatrului Matei Vișniec 2021, deși virtual de data aceasta, personalități din spațiul teatral românesc, francez și basarabean: George Banu, Matei Vișniec, Constantin Chiriac, Ion Caramitru, Octavian Saiu, Petru Hadârcă. Teatrul Național din Chișinău sărbătorește anul acesta 100 de ani de teatru în limba română, în Basarabia.

În programul festivalului se regăsește și Editura Integral care ne va prezenta o Cvadruplă Lansare de carte, ce cuprinde romanele „Penumbra”, „Aici, radio Eros”, „Dor Călător” și „Ludi”, semnate de celebrul Alexander Hausvater, în prezența autorului. Prezintă Elena Brândușa Steiciuc și Călin Ciobotari.

Evenimentul „Ție ce păsări îți cântă” aduce în fața publicului volumul de poezie „Note din secolul Kitsch”, de Antonia Mihăilescu, volum câștigător al Premiului „Alexandru Muşina” pentru debut în poezie, ediția a VII-a și un spectacol poetic participativ în regia autoarei.

Invitații festivalului: George Banu, Matei Vișniec, Constantin Chiriac, Ion Caramitru, Octavian Saiu, Petru Hadârcă, Alexander Hausvater, Aurelian Bălăiță, Călin Ciobotari,  Marian Râlea, Doru Mareș, Claudiu Groza, Cristina Rusiecki, Irina Cerchia, Carmen Mihalache, Oana Stoica, Raluca Rădulescu, Luana Popa, Dinel Teodorescu, Antonia Mihăilescu, Asociația Piese Refractare și Teatrul Odeon București, Fundația Abracadabra București, Trap Doors Theatre din Chicago, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul Studențesc „Fabulinus”, Teatrul de Vest Reșița, Teatrul pentru copii și tineret „Vasilache” Botoșani.

Biletele vor fi puse în vânzare online, pe platforma www.blt.ro și la casieria teatrului. Prețurile biletelor în cadrul festivalului sunt:

  • spectacole online – 10 lei,
  • spectacole în sală și în aer liber – 20lei pentru adulți / 10lei pentru studenți și pensionari / 7lei pentru copii și elevi din învățământul preuniversitar,
  • dialoguri și dezbateri online – gratuit

Vă așteptăm, cu drag, la Zilele Teatrului Matei Vișniec 2021!

Organizatori: Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava.

Vrei să fii la curent cu evenimentele din comunitate și să afli care sunt poveștile din spatele acțiunilor? Urmărește-ne pe pagina de facebook Bucowina Plus.
Bucovina-logo-versiune-finala-1

Postează un comentariu