Vatra Dornei

Monica David,
Asociația de Ecoturism Țara Dornelor,
contribuitor BucoWina Plus

Să începem cu începutul! Acum că cele două săptămâni de vacanță din perioada sărbătorilor de iarnă    s-au epuizat, iar rezoluțiile pentru 2020 își intră în drepturi, de ce să nu ieși din tipare și să-ți planifici un weekend, sau chiar câteva zile, într-o destinație de vacanță ceva mai liniștită și mai aproape de natură? Sunt cel puțin 10 motive care să te convingă să vii în Țara Dornelor în perioada extra-sezon, când poți să te bucuri cu adevărat de frumusețea iernii la munte, departe de îmbulzeala din perioada sărbătorilor.

  1. Călătorești și economisești

Dacă nu ți-ai epuizat bugetul de călătorii cu vacanțe la munte în plin sezon turistic, e momentul perfect să călătorești și să economisești făcând asta. Din luna ianuarie și până în luna aprilie, atât hotelierii, cât și proprietarii de pensiuni din Țara Dornelor își ajustează ofertele și prețurile astfel încât să poți să te bucuri de vacanță la costuri mult reduse față de perioadele de vârf ale sezonului de iarnă. În plus, cu siguranță vei beneficia și de extra-oferte, cum ar fi acces la piscină sau o masă în plus, fără să se adauge costuri suplimentare.

  • Uiți de sală sau de kilogramele în plus acumulate în perioada sărbătorilor de iarnă

Și asta pentru că ai de unde alege! Țara Dornelor dispune de 5 pârtii de schi omologate, adaptate tuturor categoriilor de utilizatori, de la începători sau cei cu nivel mediu de experiență și până la avansați. Pârtiile Veverița, Dealu Negru și Pârtia Parc se găsesc în stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, iar celelalte două, în comuna Cârlibaba și în Mestecăniș, după cum le spune și numele. Atât copiii, cât și adulții care doresc să se inițieze în acest sport, schi alpin, pot beneficia, la cerere, de cursuri de inițiere cu personal specializat și de echipament complet de schi. Toate acestea, la costuri mult mai mici față de alte stațiuni montane din țară.

  • Iei parte la evenimente de talie mondială

Da, ai citit bine! Este vorba despre Campionatul Mondial de Sanie pe Pistă Naturală, categoria seniori, care se desfășoară în Vatra Dornei, între 17 și 19 ianuarie 2020, și, care, reunește cei mai buni sănieri din lume! Unde mai pui că accesul la un astfel de eveniment este gratuit, iar plăcerea de a urmări live o astfel de competiție este garantată?!

  • Sanie cu zurgălăi…

În Bucovina, tradiția rămâne tradiție, pentru că aici este locul unde poveștile încă se spun la gura sobei, iar săniile, când nu sunt ghidate de copii jucăuși, cu obrajii ca focul, sunt trase de cai zdraveni și frumoși, în locuri de o frumusețe fără egal. Țara Dornelor este un astfel de loc, unde timpul încă are răbdare, și, unde, ulițele satului, ori potecile de munte sunt numai bune de explorat din sania trasă de cai, cu peisajul îmbrăcat în straie albe. Centrele de călărie din zonă îți pot oferi astfel de experiențe de neuitat!

  • Înveți ceva nou, cât ai spune: meșteșug

Nici un suvenir nu este mai valoros, ca unul prelucrat manual și, de ce nu, realizat chiar de tine, la fața locului, cu îndrumătorul potrivit. Și asta pentru că Țara Dornelor încă păstrează tainele unor meșteșuguri care încântă și farmecă priviri prin frumusețea execuției lor. Un atelier condus de cei mai iscusiți dintre meșteșugarii locului, te poate determina să te întorci acasă cu lingura din lemn sculptată chiar de tine, sau cu oul încondeiat după tradiția și modelele locului.  

  • Călătorie&responsabilitate

Da, în anul 2020, nu mai putem privi altfel călătoriile, decât ca pe un mijloc de a ne îmbogăți spiritual, uman și cultural, contribuind în egală măsură la bunăstarea comunității gazdă. Acest lucru înseamnă, inclusiv, că vom alege să facem mici investiții în economia locală, cazându-ne în unități de dimensiuni mai mici, aflate în zona rurală, achiziționând suveniruri și produse provenite direct de la localnici. Este o modalitate excelentă a-ți pune amprenta în cel mai pozitiv mod asupra ofertei locale, care va căuta să-ți răspundă prin calitate. Nu întâmplător, Țara Dornelor, este una dintre cele cinci destinații de ecoturism din România, care urmărește dezvoltarea sustenabilă a zonei, încurajând prin proiecte ecoturistice asocieri între producători, meșteșugari, antreprenori și operatori locali din turism. Așa a luat ființă și rețeaua de pensiuni ecoturistice unde te poți caza și afla, direct de la gazde, cum e să trăiești sănătos, aproape de natură, cu resurse de bună calitate.

  • Gustă preparate locale

Acesta nu e un îndemn, e un must-have! De ce spunem asta? Pentru că pe lângă multele restaurante care oferă produse cu specific bucovinean, poți lua și pentru acasă câte o bucățică din gustul unic al acestor locuri minunate, iar producătorii locali se ocupă de asta cu tot mai multă îndârjire! Dintre ponturile culinare, amintim: păstrăvul afumat în cobză de brad, șvaițerul, atestat ca produs montan, dulcețurile și siropurile din fructele de pădure culese peste vară. 

  • Când nu ajungi tu la munte, vine muntele la tine!

Cum asta? Foarte simplu! Faci o vizită de cunoaștere la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, situat în comuna Șaru Dornei. Asta echivalează cu o călătorie de inițiere, cu proiecții de film, desene și jocuri interactive, în lumea ariei naturale protejate a Parcului Național Călimani, cu biodiversitatea ei caracteristică. Află, aici, cum poți beneficia de un tur ghidat, de către un ranger.

  • Telescaunul din Vatra Dornei, la fel de popular ca veverița Mariana”

Practic, n-ai cum să ajungi în zonă și să ratezi o plimbare cu telescaunul, sau întâlnirea cu celebrele veverițe, care îți mănâncă din palme, la propriu. Ambele activități pe care ți le recomandăm se petrec în Vatra Dornei. Plimbarea cu telescaunul reprezintă 25 de minute de relaxare vizuală, până la Dealu Negru, la altitudinea de 1301 m – Vf. Diecilor, care te vor face să îndrăgești și mai mult aceste meleaguri. Iar întâlnirea cu veverița Mariana, nu trebuie anunțată prealabil. Spontană din fire, îți poate tăia calea la o simplă plimbare de după-amiază, în Parcul municipal.

  1. Ospitalitate, tot timpul anului

Și dacă te-am convins că merită să vii în Țara Dornelor, te asigurăm de faptul că ospitalitatea de aici nu cunoaște limite, fiind mereu la purtător. Dar, în extra-sezon, te poți bucura de ea și mai mult. Pentru că, știi și tu cum e, după un val numeros de vizitatori, când îți calcă pragul numai doi-trei oameni, totul devine floare la ureche, iar gazda e cu mult mai veselă, mai relaxată și, deci, mai primitoare decât de obicei. 

Cât despre noi, continuăm ce am început în 2019 alături de echipa Bucowina Plus Valoare și vă îndemnăm atât: călătoriți, iubiți și trăiți!  Pe curând!

Sursă foto: Țara Donelor

Postează un comentariu