fbpx

Bucovina este de poveste. La fel este și întreaga Românie, iar modul cel mai oportun și profitabil prin care localitățile rurale atât de frumoase ale României pot fi dezvoltate este, conform profesorului Marcel Mândrescu, gruparea sub forma unor axe de dezvoltare multiplă (turistică, agro-pastorală, zootehnică, agro-industrială, silvică, piscicolă, meșteșuguri tradiționale, peisajistică, etc.).

Da, suntem de acord că România este de o frumusețe aparte și poate unică în Europa, însă este profund destructurată. Turismul poate înflori frumos, poate să ofere oportunități celor din țară și poate să ajungă la mai multe urechi din Europa și din lume. Calea către acest drum este una simplă, însă este nevoie de investiții și inițiativă.

Zona Rurală Sadova - Breaza

Dacă îți dorești o vacanță în natură, atunci Sadova este alegerea potrivită. Urcă-te în mașină sau autorulotă, ia o bicicletă cu tine și hai în Bucovina. Zona rurală Sadova – Breaza poate oricând să se dezvolte într-un circuit turistic și să se transforme într-o axă de dezvoltare. Lacurile milenare de la Sadova, dar și din împrejurimi sunt valoroase și căutate de către turiști.

În Sadova, mai exact din capătul său vestic, acolo unde există un indicator spre lacul Iezer, poți parca mașina și apoi să folosești bicicleta sau mersul pe jos. Aici vei găsi un mic magazin de la care poți cumpăra diverse articole utile unei drumeții. Fii sigur că ai la tine tot ce ai nevoie, de la articole de igienă, la mâncare și apă. Vei observa că zona este superbă, iar locul are un imens potențial. Mai mult, magazinele ar putea comercializa produse locale proprii, pentru un circuit turistic complet.

Secțiunea lacul Iezer

După ce te-ai asigurat că nu îți lipsește nimic, ai lăsat mașina în parcare și te-ai încărcat cu spirit de aventură, urmează o lungime de aprox. 3 km pârâul Iezerului, până la lacul omonim. Traseul este ușor și plăcut și urmărește îndeaproape pârâul. Vei trece și printr-o poiană cu o casă tradițională deosebit de frumoasă.

Secțiunea lacul Bolătău

După ce ai vizitat lacul Iezer, poți urma cursul pârâului în amonte, încă aproximativ 3 km până la o înșeuare care se deschide în partea stângă. Traseul este ușor în pantă și are dificultate medie spre scăzută. De aici, poți coborî spre cursul superior al Sadovei, încă un kilometru, urmărind și de această dată drumul forestier. Pe partea stângă, vei întâlni lacul Bolătău, bătrânul lacurilor milenare din Bucovina cu o vechime de peste 7 mii de ani. Lacul Bolătău este o bijuterie limnologica, situat în inima munților Bucovinei (un lac Roșu în miniatură, dar mult mai vechi, de pe vremea faraonilor). Foarte important e să respecți natura și viața sălbatică și să sesizezi orice abatere de la legislația de mediu.

Secțiunea retur

De la lacul Bolătău poți coborî pe valea pârâului Sadova (Holohoșca), încă vreo 3 km, până la intersectia drumului axial principal Sadova care face legătura dintre Sadova și Breaza. De aici ai două variante:

Varianta 1: Poți să mergi spre stânga spre Sadova, urmărind pârâul Sadova. După aproximativ 11 km de traseu în care vei întâlni case ochioase și izvoare de apă sărată, vei ajunge la locul de parcare.

Varianta 2: Dacă îți place să călătorești cu bicicleta, atunci varianta asta este pentru tine. Mergi spre dreapta și urmărește drumul forestier pentru o distanță de aproximativ 1,5 km. Apoi, mergi din nou spre stânga pe lângă o gospodărie izolată și mergi pe un drum pitoresc cum  rar ai văzut, până la Breaza. În fapt, vei urmări pârâul Negrei de la această intersecție până la drumul județean 175 (Pojorata-Izvoarele Sucevei).

Drumuri cu o istorie aparte

Drumul agro-pastoral are o istorie aparte, una mixtă, bucovineano-huțulă, aici se face trecerea spre țara huțulilor. Din punct de vedere al reliefului, drumul străbate vechea vale a Moldovei. Da, râul Moldova curgea de mult, foarte de mult, prin aceasta înșeuare dintre Sadova și Breaza, pe care noi o numim, chiar acum, Sturzul (la altitudinea de 990m), de la parul care vine de sub ea. Moldova și-a părăsit vechiul curs, la fel ca și alte râuri din Obcinele Bucovinei, datorită unor falii care s-au reactivat undeva mai la sud, spre care a pornit noul curs pe care îl cunoaștem astăzi. Râurile, ca și oamenii, nu sunt statice, se deplasează, la scara timpului geologic. Drumul este de dificultate scăzută, atât pentru bicicliști cât și pentru drumeți. Pe Pârâul Negrei (un „cartier” al satului Breaza) vei întalni pe partea stângă un mic muzeu sătesc cu case tradiționale, frumos împodobite care sunt destinate primirii oaspeților.

Dacă ești în căutarea unei cazări rustice, liniștită si departe de tumultul vietii cotidiene, dar mai ales, dacă doriți să vă întoarceți în timp, în istoria oamenilor locului, acesta este locul perfect. Muzeul este unul dintre cele mai frumoase din Bucovina și este situat într-o zonă extrem de frumoasă, mai ales în această perioadă a anului. Din acest punct ai din nou două variante: fie faci cale întoarsă spre Sadova, unde te asteaptă o ofertă turistică generoasă si responsabilă, fie (dacă ești cu bicicleta) faci un ocol pe la Fundul Moldovei si te întorci la Sadova prin Pojorata, dar imediat după benzinărie, faci stânga peste un pod și urmezi drumul axial al satului Sadova, pe lângă frumoasa biserică a satului livadă.

Un bun plan ar fi să poți merge și pe la Moară (moara veche a satului) pentru a vizita sfatul ulmilor seculari. Pârâul Moara, afluent pe stânga al Moldovei, se găseste la limita dintre Sadova si Câmpulung. Înainte de plecare, vizitează și această frumoasă vale și grupul de ulmi seculari, cu silueta lor impozantă care domină șesul Moldovei de pe terasa fluvială a acesteia.

Poți chiar să întâlnești un localnic și să-l întrebi despre istoria și legendele locului. Din nefericire, o dată cu trecerea timpului, morarul nu mai este acasă, iar moara nu mai e ca altădată. Locul merită, fără doar și poate, reabilitat, pentru ca tu și alți drumeți să aveți unde poposi și mânca înainte de a părăsi Sadova.

Prima partea a traseului face parte din începutul Drumului Tătarilor pe care Marcel Mândrescu l-a propus și prezentat pe pagina lui de facebook.

Acest circuit, prezentat tot de dumnealui, este un exemplu de urmat pentru dezvoltarea așezărilor rurale din Bucovina. Nu separat, ci împreună.

Bucovina are multe locuri frumoase de oferit, iar noi suntem aici pentru a le face cunoscute. Atât locurile de poveste cât și oamenii care aduc plus valoare locurilor.

Urmărește-ne pe pagina de facebook pentru a intra in contact cu tot ce se întâmplă în comunitatea Bucovineană și nu numai.

Dacă ai alte sugestii de trasee turistice, le așteptăm aici. 

Postează un comentariu