Câteva rânduri sunt insuficiente pentru a povesti realizările doamnei Sanda – Maria Ardeleanu. Un om implicat, un profesor universitar eminent, cu o dorință vizibilă de a face mai bine pentru cei din jur. Un om care are în spate o întreagă poveste despre perseverență și excelență. Iată și povestea care stă drept argument pentru cele de mai sus.

Sanda-Maria Ardeleanu, o viață și o poveste bogate

Nu m-am gândit niciodată să fac politică. Nu a fost un scop. Activitățile mele de susținere a evenimentelor universitare s-au intersectat cu mediul administrativ. Am pornit împreună cu oamenii din jurul meu de la seri de poezie și muzică și am ajuns la festivaluri consacrate.

Doamna Ardeleanu este cunoscută pentru dragostea de frumos, pentru ambiție și pentru perseverență. O prezență care te inspiră, pentru că doamnei Ardeleanu i-a plăcut să instituționalizeze activitățile și să scoată ce e mai bun din oameni.

În anul 2007 m-am implicat în organizarea festivalui de canto de la Suceava și am solicitat o audiență la domnul Gheorghe Flutur pentru susținerea festivalului.  Așa a venit propunerea din partea PDL Suceava pentru candidatura mea de deputat. Așa am intrat în politică. Opt ani de zile am fost deputat de Suceava pentru două mandate.

Recunosc că a trebuit să mă formez de la teoriticiană a discursului, din analist al discursului în producător de discurs. Mi-a plăcut să lucrez cu oamenii. Ideile lor mă inspiră. Stau mărturie zecile de teme de doctorat. Din discuțiile cu studenții a reieșit tema lucrărilor de doctorat. M-am investit întotdeauna într-o idee. Nu am fost o răsfățată a mediului politic. Mi-am dorit să fac politică pentru că poți face lucruri pentru oameni.

Ulterior, în 2016 nu a mai fost propusă în echipă, însă Sanda Maria Ardeleanu spune că a acceptat acest lucru și a analizat cum poate face mai bine. „Întotdeauna fac asta, reușesc să înving frustrările și să îmbunătățesc toate activitățile mele, așa că am revenit la catedră, pe care nu am părăsit-o de fapt niciodată. Și aici mi-am continuat dorința de deschide noi orizonturi. Am reușit să aduc în Suceava foarte multe proiecte care nu ajungeau până la noi. Proiectul forte al Alianței Franceze este chiar acum pe rol și așteptăm să se taie panglica și mă bucur că am reușit să păstrăm în tot ceea ce facem colaborările cu administrația locală și județeană.

„Este un efort continuu să faci față la toate provocările, dar se poate să o iei de la zero cu același elan.”

Chiar dacă are o viață academică bogată, invitația domnului Ion Lungu de a se alătura Consiliului Local a fost binevenită pentru doamna Ardeleanu.

Am considerat că nu mi-am dus la îndeplinire toată menirea pentru suceveni și sunt pregătită de a continua politica de unde am lăsat-o. De altfel, sunt un om pozitiv. Ceea ce mă ajută este gândul bun, trec repede peste ceea ce este negativ și nu poate aduce un plus mie și celor din jurul meu.”

Ultima experiență pe care a avut-o cu sănătatea nu a făcut decât să întărească viziunea pe care o are asupra pozitivității. Cu toate că încă ne aflăm într-o perioadă dificilă, cu credință și încredere în forțele proprii putem trece peste greutăți, spune cu tărie Sanda Maria Ardeleanu.

Însă putem face lucruri minunate dacă rămânem împreună. Atunci când am trecut prin boala Covid mi-am dat seama cel mai mult cât e de greu să faci față singur la greutățile vieții. Avem nevoie de empatie, avem nevoie unii de alții. Avem nevoie de familie, avem nevoie de prieteni, avem nevoie de o comunitate unită.”

Experiența din spatele poveștii

În spatele unei povești despre empatie, enegie pozitivă și bunătate, se află o vastă experiență care ne vorbește despre un om bine pregătit în domeniul în care activează.

Sanda-Maria Ardeleanu este lingvist, profesor universitar Doctor Honoris Causa la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Departamentul de Limbi şi Literaturi străine, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Încă din 2008, dumneaei este profesor conducător de doctorat, domeniul Filologie-Lingvistică, iar din 2005 este director al Centrului de Cercetare Analiza Discursului, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava. Mai mult, tot din 2005 este redactor șef al revistei Anadiss, o publicație bianuală care apare la Editura Universității din Suceava. 

Din 2014, doamna Sanda-Maria Ardeleanu a fost (Co)Coordonator al Masteratului internaţional francofon cu diplomă dublă “Teoria şi Practica Traducerii”, USV – USM (Republica Moldova), iar din 2016, (co)responsabil al Centrului de Reuşită Universitară.

Nu în ultimul rând, doamna Ardeleanu este coordonator-director al Bibliotecii universitare, din 2017 și în prezent și deputat în Parlamentul României în perioada 2008-2016.

Membru în: 

✔️ Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor (2008 – 2016)

✔️ Comisia pentru Afaceri Europene (2009 – 2012)

✔️ Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova

✔️ Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (2009-2012; Preşedintele Delegaţiei 2013 – 2016)

✔️ Comitetul Director al Reţelei femeilor parlamentar a Adunării Parlamentare a Francofoniei (2014 – 2016)

✔️ Comitetul Director al Alianţei Civilizaţiilor din cadrul ONU (2014 – 2016)

✔️ Grupul de Prietenie cu: Republica Franceză – Adunarea Naţională, Confederaţia Elveţiană (secretar), Republica Arabă Egipt, Republica Guineea, Republica Socialistă Vietnam, Bosnia şi Herţegovina.

Sanda-Maria Ardeleanu candidează la alegerile locale din 2020 la Consiliul Local, în echipa lui Ion Lungu, (candidat PNL pentru primăria Suceava).

Postează un comentariu