În condițiile pandemiei de coronavirus, dificultățile financiare nu au ocolit Primăria Suceava, asemeni celorlalte administrații locale din țară. Tocmai de aceea, primarul Ion Lungu caută soluții pentru derularea unor noi proiecte cu finanțare europeană, conștient că sprijinul financiar guvernamental este important, dar nu poate acoperi necesitățile municipiului reședință.

În cadrul unei ședințe, la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, primarul Lungu, în calitate de prim-vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România a dezbătut probleme stringente: protecția socială din bugetul pe anul 2021, actualizarea costurilor standard în învățămîntul preuniversitar, descentralizarea prin transferul activelor din domeniul public al statului la autoritățile locale și colaborarea dintre Guvern și autoritățile locale în vederea întocmirii ghidurilor pentru atragerea de fonduri europene.

Ulterior, edilul șef al Sucevei a fost prezent la Piatra Neamț, unde a avut discuții cu directorul general al Agenției de Dezvoltare Nord-Est, Vasile Asandei și cu directorul Organismului Intermediar ADR Nord- Est, Cristian Zamă, cu privire la implementarea proiectelor aferente Exercițiului Financiar 2014-2020.

Am discutat despre gradul de realizare al proiectelor, sumele efectiv încasate fiind de peste 60% din valoarea lor. Acest lucru ne permite sa ne clasăm pe primul loc la nivelul Regiunii Nord Est la atragerea de fonduri europene” a accentuat Ion Lungu.

Un alt aspect vizat s-a referit la portofoliul de proiecte aferent perioadei de finanțare 2021-2027, pe care îl are pregătit municipalitatea, aceste proiecte urmând a fi incluse în Strategia de Dezvoltare Urbană la nivelul Zonei Urbane Funcționale Suceava.

Forțe noi la Direcția de Fonduri Europene a Primăriei

Faptul că prioritatea de grad zero a municipalității sucevene este atragerea fondurilor europene nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Tocmai de aceea echipa de specialiști de la Direcția de Fonduri Europene a fost întărită cu încă 10 angajați.

Aceștia au fost redistribuiți de la alte compartimente, deoarece „vrem să atragem toate fondurile europene posibile, și cele de valoare mică și cele de valoare mare” după cum a precizat Ion Lungu.

Primul pas ar putea fi apelul de proiecte de valori mai mici furnizat de Ambasada Franței în cadrul parteneriatului strategic între cele două state. Un avantaj pentru Suceava ar putea fi relația de înfrățire cu orașul Laval, în aceste condiții primul domeniu vizat fiind cel cultural.

Termenul de depunere al proiectelor este până în luna martie, așa încât specialiștii din Primărie au un început de an solicitant.

Postează un comentariu