Am fost acolo și ne-a plăcut! Experiența eco-brunch-ului din Ciocănești este una pe care abia așteptăm să o repetăm, mai ales că a fost conturată de verdele atât de proaspăt al naturii, de experiențele culinare autentice și de oamenii frumoși prezenți acolo. 

Îți spunem din start, dacă ești în căutarea unor exeriențe în natură care să-ți umple inima de prospețimea Bucovinei și care să-ți ofere șansa de a socializa și de a te bucura de ateliere și activități artistice, eco-brunch-urile sunt cea mai bună alegere pe care o poți face. 

Găsești în acest articol câteva impresii de la eco-brunch-ul din Ciocănești și fotografii care să-ți demonstreze că experiența nu e una pe care să o ratezi. Primul gând care ne-a venit atunci când am ajuns la locație a fost relaxare în comunitate. 

Am avut ocazia să  ne bucurăm de ciorba și tochitura ciocăneșteană, de vizitarea minei turistice Oița și de tradiționalul caș dulce, preparat pe loc. Ce să mai vorbim, o experiență pe cinste pentru care le mulțumim sincer organizatorilor. Încă nu știm cum se face că Bucovina nu e cel mai vizitat loc din România, dar încă se poate rezolva 🙂

Cum a fost la Eco-Brunch-ul organizat în Țara Dornelor

“E frumos, peste tot unde mă uit este verdeaţă, foarte multă natură. Este un sat foarte frumos.”, a fost reacția unui turist venit tocmai din Canada să descopere ținuturile de poveste ale României. Câtă mândrie încape într-un suflet de bucovinean la văzul acestei reacții? Multă, suntem siguri.

Evenimentul s-a bucurat atât de prezența bucovinenilor, cât și de oaspeți veniți din toate colțurile țării. Au fost pregătite mâncăruri locale tradiționale, chiar de gazdele din Ciocănești: ciorba ciocăneșteană cu păstrăv afumat și hribi, supa de găină cu tăiței de casă, sărmăluțele în foi de varză servite cu mămăliguță și smântână, tochitura ciocăneșteană din carne de porc, diferite preparate din păstrăv afumat și carne de porc, sortimente variate de brânzeturi, tartine cu vinete sau brânză de vaci și mărar, fasole bătută, tocinei cu brânză, plăcinte poale-n brâu, prăjitură cu mere sau cu urdă, chec, pâine de casă.

Nu au lipsit nici băuturile locale cum sunt miedul și siropurile din muguri de brad sau fructe de pădure, culese și preparate local, dar nici țuica fiartă cu săcărică (chimen). 

După ce ne-am încântat papilele gustative cu vedetele culinare din Ciocănești, elevii Școlii Gimnaziale Ciocănești au susținut un moment artistic cu muzică folk, pe acorduri de chitară rece, fredonând la unison îndemnul: “Să trăiești, să iubești, în Ciocănești!”.

De altfel, albumul lor muzical, Inimă de ciocăneștean, în format dvd, alături de antologia de poezie a copiilor de la Școala Gimnazială Ciocănești, M-am născut în Ciocănești, s-au numărat printre standurile cu expoziții de vânzare.

Drumeția prin pădure a fost precedată de turul ghidat al vizitatorilor la mina turistică Oița, pe o distanță de 50 de metri, unde am fost întâmpinați cu bine-cunoscutul salut al minerilor: noroc bun!

“E prima dată când intru în mina de aici, e o experiență interesantă. De la căldura de afară de 25 de grade, aici nu ştiu câte sunt. Zece?!“, a declarat cu surprindere unul dintre vizitatori.

Iar pentru că accesul în mină s-a făcut în grupuri mici, în paralel, am asistat la o demonstrație live de realizare a puilor decorativi, adică modelele de pe casele tradiționale din Ciocănești, devenite faimoase în întreaga lume.

Demonstrația a fost posibilă datorită faptului că una dintre fostele clădiri miniere va primi curând o nouă destinație, și anume abator de sacrificare a animalelor, iar în buna tradiție a locului toate clădirile publice sau private trebuie să îmbrace aceste brâie cu motive tradiționale preluate de pe portul popular, după cum a declarat chiar primarul comunei, Radu Ciocan, care s-a dovedit a fi nu doar o gazdă bună, ci și un ghid cu experiență.

Printre meșterii satului, care se aflau pe schelă la decorat, s-a numărat și o doamnă care se trage chiar din familia Tomoiagă, cea care a adus acest trend în comună, în urmă cu mai bine de jumătate de veac.

Surprizele nu s-au oprit aici, iar la întoarcerea din drumeție am fost serviți cu balmoș la ceaun, pregătit la foc de lemne, servit cu o cană de lapte acru alături.

Pe durata eco-brunch-ului, cei mici au luat parte la ateliere de tip do it yourself, unde au învățat câte puțin din meșteșugul încondeierii ouălor și pictatul pe pânză. Îndrumătorii acestora au fost Marilena Niculiță, muzeograf și meșter popular din Ciocănești, și Georgiana Șcheul, un tânăr artist local, care ne-a impresionat și cu o expoziție personală de picturi pe pânză, cu portrete autentice care făceau trimitere la domnitori emblematici pentru istoria românilor și la țărani simpli și calzi, din vatra satului. În plus, gazdele de la Casa Aureliana le-au oferit copiilor tururi gratuite cu trăsura.

Pe final, ca să fim siguri că nu uităm prea curând experiența, am vizitat standurile cu suvenirele personalizate cu imaginea destinației de ecoturism Țara Dornelor, brandul comunei Ciocănești și cel al Bucovinei. De la semne de carte, brelocuri, notes-uri, medalioane realizate din lemn, cu gravuri stilizate, până la căni și canvas-uri cu imagini reprezentative din Ciocănești, realizate de atelierul local Studio Chiriluș din Vatra Dornei, special pentru eco-brunchul de sâmbătă.

Accesul participanților la eveniment s-a făcut pe bază de bilet, contra sumei de 150 de lei/persoană, mare parte din suma colectată întorcându-se la comunitatea gazdă, cea care a asigurat partea de mâncare și ateliere.

Cine a organizat eco-brunch-ul din Ciocănești

Acest eveniment a fost primul de anul acesta organizat în destinația de ecoturism Țara Dornelor cu scopul de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei locale.

De organizarea eco-brunch-ului din Ciocănești s-au ocupat Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), Asociația My Transylvania, comunitatea locală și Primăria comunei Ciocănești.

Din echipa de voluntari ai evenimentului au făcut parte o serie de ONG-uri și startup-uri locale, precum: publicația media online Bucowina Plus, Organizația Tinerilor Dorneni (OTD), prin președintele acesteia, Dorian Dascălu, echipa de la Mănâncă Românește, prin Alina Czutka, Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, Ana Chirilă – kinetoterapeut, Suceava.Travel, Sabina și Dragoș Dulgheriu de la blogul de călătorii Taraba cu Amintiri și  Vacanță în Bucovina.

Producători locali și reprezentanți ai pensiunilor din Ciocănești, care au găzduit evenimentul cu partea de mâncare și băuturi locale: Casa Aureliana – produse tartinabile, rulade, presărata cu mere; Păstrăvăria Bucovfish, Ciocan Simion – brânzeturi; Mănăstirea Sf. Apostoli Petru și Pavel – ciorbă ciocăneșteană; Rusu Mihaela – supă de găină cu tăiței de casă; familia Șcheul – preparate din carne de porc și tochitură ciocăneșteană; Pensiunea Viorica – sarmale, zacuște cu ciuperci, plăcinte și prăjituri de casă; Lupescu Raveca – mied; Chiloti Fănica – siropuri și dulcețuri locale; Gervan Agripina – țuică fiartă și plăcinte poale-n brâu cu brânză de vaci; Țăran Cecilia Laurenția – tocinei cu brânză; Despina Rusu – pâine de casă.

Așa cum știi, echipa Bucowina Plus a fost prezentă acolo pentru a lua pulsul evenimentului și, așa cum ai văzut deja a fost un eveniment care ne-a oferit un concediu concentrat într-o zi plină.

Țara Dornelor nu se oprește aici și mai organizează un astfel de eveniment în curând, la mijlocul lunii august în comuna Șaru Dornei. Detaliile organizatorice vor fi comunicate în timp util celor care doresc să ia parte la astfel de experiențe locale cu gust. Urmărește-ne pe facebook BucoWina Plus ca să afli din timp când are loc evenimentul și ce surprize te așteaptă acolo.

Proiectul ECO-Brunch, demarat în anul 2020, sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României.

Țara Dornelor este a cincea destinație de ecoturism certificată în România și singura de acest fel din Bucovina. Oferta ecoturistică a destinației poate fi consultată aici: https://taradornelor.ro/

Postează un comentariu