fbpx

Manifestările dedicate Zilelor Orașului Suceava își reiau strălucirea de dinainte de pandemie, efortul bugetar al municipalității fiind unul pe măsură. Consiliul Local a alocat 595.000 de lei pentru evenimentele care vor atrage un numeros public pe esplanada centrală a orașului. „Noi nu am mai făcut Zilele Orașului de doi ani, tinerii sunt doriți de evenimente, vor să participe la un spectacol de calitate. Cred că le putem oferi acest lucru, în mare parte, prin ceea ce am prins în program. Noi am fost mai economi întotdeauna și am încercat să obținem și sponsorizări” a spus primarul Ion Lungu.

Programul manifestărilor

Zilele Sucevei vor debuta pe 24 iunie, cu un concert de muzică populară, începând cu ora 16:00, pe esplanada Casei de Cultură. Vor participa soliștii vocali Margareta Clipa, Andra Matei, Dana Dancilă, Sorin Filip, Laura Olteanu, Adriana Bucevschi, Călin Brăteanu, Nicoleta Cojocaru, Gabriela Teișanu, Doina și Ciprian Petroaie, Eliza Hechelciuc, Marius Zgâianu, Alexandru Brădățan, Clara Hurjui, Alexandru Recolciuc, Ghiorghița Rotaru, Adriana Crainiciuc și Ioana Stamate. În aceeași zi se va organiza, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, „Seara valorilor sucevene”, la Hotel Balada, începând cu ora 18:00.

În data de 25 iunie se va oficia, la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Mirăuți, o slujbă de pomenire a persoanelor care au decedat de coronavirus în municipiul Suceava. De la ora 19:30 sunt programate spectacolele muzicale cu  Alexandra Cuza și Andra, pe esplanada centrală.

În ultima zi a manifestărilor, 26 iunie, începând cu ora 19:30, în aceeași locație vor concerta The Motans și Inna. Seara se va încheia cu foc de artificii.

Mii de credincioși sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Ziua unei localități este, în general, ziua primei atestări documentare, dar pentru Suceava este altfel. Prima atestare documentară a Cetății Sucevei provine din 10 februarie 1388, de pe timpul domniei lui Petru al II-lea Mușat. Cu toate acestea, ziua orașului este marcată în prezent pe 24 iunie, de Sânziene, cu prilejul aducerii moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

De altfel, această sărbătoare religioasă a creat pelerinajul cu moaștele Sf. Ioan cel Nou pe străzile centrale ale orașului. Față de anii anteriori, au intervenit o serie de schimbări : procesiunea are loc cu două zile mai repede, pe 22 iunie, ora de începere fiind decalată seara, pentru ca pelerinii să nu fie afectați de caniculă. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Calinic a motivat devansarea datei prin nevoia ca un număr cât mai mare de credincioși împreună cu preoții lor să participe la eveniment.

Procesiunea are loc pe traseul Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou – Biserica Învierea Domnului – Biserica Domnițelor – strada Petru Rareș – Biserica Sf. Dumitru – strada Curtea Domnească – strada Vasile Alecsandri – strada Mihai Eminescu – Biserica Sf. Nicolae – strada Mărăști – Catedrala Nașterea Domnului – bulevardul George Enescu – strada Universității – bulevardul 1 Mai – strada Mihai Viteazul – Biserica Nașterea Maicii Domnului – strada Trandafirilor – parcarea magazinului Bucovina – Palatul Administrativ – strada Mitropoliei –  Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.

Poate îți place și:

Festivalul Regina Sânzienelor, ediția a VIII-a, te invită în lumea zânelor bune ale poporului român

 

Postează un comentariu