fbpx

Conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava ține pasul cu vremurile moderne. Astfel se explică un proiect unic în municipiul reședință și, probabil, printre puținele la nivel național: montarea de dulăpioare în clase, astfel încât elevii să-și depoziteze acolo manualele și rechizitele, pentru a nu le mai căra în ghiozdane de acasă la școală și înapoi.

”La școală fără ghiozdan” - cum să ai grijă de sănătate și să înveți modern, în același timp

Proiectul ”La școală fără ghiozdan” a primit acordul Asociației părinților, astfel încât cei 120 de elevi din clasele 0-IV vor avea, de acum, doar grija gustării și apei, pe care trebuie să le aducă de acasă. Temele pe care le vor rezolva le vor primi de la școală, sub forma unor fișe de lucru, tocmai în ideea de a simplifica cât mai mult procesul de învățământ.

Dacă va avea efectul scontat, inițiativa va fi extinsă și la clasele de gimnaziu, începând din anul școlar viitor. Directorul liceului, Ciprian Anton, a precizat că toate cheltuielile legate de confecționarea dulăpioarelor, în valoare de 40.000 lei, au fost suportate de Primărie: Elevii vor lăsa în dulăpioare toate manualele și rechizitele folosite la activitățile didactice. Vor purta în geanta școlară doar apa și gustarea, iar temele acasă vor consta în fișe de lucru, pe care le vor primi de la școală. Fiecare elev are o cheie de la dulăpiorul său, iar în caz că o va uita vreodată acasă va folosi cheia de rezervă pe care o are învățătoarea de la claPrimarul Ion Lungu a salutat acest proiect actual, scoțând în evidență că am trecut prin toate clasele acestea și elevii erau foarte încântați. Mă bucur că eforturile pe care le-am făcut noi se cunosc, sunt materializate”.

Promovare inedită a ofertei educaționale, în centrul orașului

O altă acțiune mai puțin obișnuită, care a atras atenția sucevenilor și a crescut gradul de vizibilitate al LPS a fost promovarea ofertei de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024, având în vedere apropierea etapei de înscriere pentru susținerea probelor de aptitudini, pentru admiterea în clasa a IX-a. Elevi și profesori de la fiecare specializare au făcut sport în aer liber, pe esplanada centrală a orașului, iar inițiativa lor s-a bucurat de succes.

Numeroși trecători s-au oprit pentru a se interesa de oferta educațională, pentru a adresa întrebări sau, pur și simplu, pentru a-i privi cu admirație pe liceenii care au purtat cu mândrie uniforma școlii și echipamentele sportive specifice. Cei interesați de specializările liceului au discutat cu profesorii din cadrul mai multor secții, care le-au răspuns în detaliu la fiecare curiozitate. Inițiativa a oferit o experiență practică pentru elevi, permițându-le să experimenteze sporturile pe care ar putea să le practice în cadrul școlii și, totodată, o oportunitate pentru comunitatea locală să cunoască și să încurajeze talentul sportiv al tinerilor.

În legătură cu calendarul admiterii în clasa a IX-a, probele de aptitudini se vor desfășura în perioada 17-19 mai. LPS va forma 5 clase, cu un total de 120 de locuri, specializarea Instructor sportiv, dintre care două de fotbal, două mozaic și una de handbal.

30 de ani de activitate rodnică sportivă și didactică

În acest an școlar, LPS Suceava marchează 30 de ani de la înființare, o cifră rotundă care îndeamnă nu numai la bilanțuri pozitive, ci și la proiecte îndrăznețe. Câteva repere ale acestei transformări: în anul 2004 a fost inaugurată sala polivalentă, o investiție care avea să-și arate roadele prin performanțele obținute la nivel național, în special la secțiile de handbal și volei. Anul 2008 aduce acordarea titulaturii „Eco-școala”, cu celebrul drapel verde, care certifică dorința de continuare a proiectelor ecologice.

Evoluția permanentă a fost confirmată în anul 2014, când a fost obținut certificatul de „Școală Europeană”. 2015 își merită un loc important în istoria Liceului cu Program Sportiv Suceava, fiind anul în care s-a finalizat un proiect realizat prin fonduri europene, investiție care ridică standardele acestei unități de învățământ la nivelul campusurilor din țările Uniunii Europene. Iar acum, în 2023, a fost inaugurată aula recent renovată și dotată cu echipamente IT, pentru a putea găzdui evenimente și activități didactice.

”În ultimii ani, școala noastră a făcut pași importanți în direcția creării unui mediu în care fiecare elev și profesor să se simtă încurajat și apreciat, să privească mediul școlar ca pe o oportunitate de învățare continuă, de progres cognitiv, emoțional și social, de punere în evidență a aptitudinilor personale și profesionale” a concluzionat directorul LPS Suceava, Ciprian Anton.

Postează un comentariu