fbpx

Pe 23 aprilie, de la ora 14:00 se desfășoară, la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, conferința ”Meseriaș – As în meserie”. Prin intermediul evenimentului, elevii participanți sunt informați cu privire la oportunitățile învățământului profesional și tehnic din județ. Ideea organizării conferinței a aparținut Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională în colaborare cu Inspectoratul Școlar Suceava.

9 licee sucevene cu învățământ dual

Titulatura ”Meseriaș – As în meserie” a fost aleasă tocmai pentru a sublinia posibilitățile educaționale variate care se deschid în fața tinerilor, în special prin dialogul cu antreprenori locali, parteneri ai acestui tip de învățământ și reprezentanți ai Universității Ştefan cel Mare. În județul Suceava, 9 licee vor avea clase de învățământ dual, fiind solicitate de către agenții economici 13 calificări. Vestea îmbucurătoare este că, an de an, oferta pentru învățământ profesional și tehnic este în creștere, semn că piața are nevoie de aceste meserii și poate absorbi o gamă variată de calificări.

34% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la un sondaj organizat de CJRAE Suceava au afirmat că vor să urmeze anul școlar viitor una din calificările existente la învățământul profesional și tehnic. Pentru ca imaginea de ansamblu să fie cât mai edificatoare, la admiterea de anul trecut circa 70% dintre locurile de la învățământul profesional și dual s-au ocupat din prima etapă. Practic, învățământul “care îți asigură o meserie” se bucură de o creștere a interesului manifestat de absolvenții de gimnaziu, în principal pentru angajarea imediată după absolvire și pentru beneficiile materiale. Elevii beneficiază de susținere financiară acordată de la bugetul de stat, prin care fiecare elev primește suma de 200 lei și, suplimentar, burse din partea operatorilor economici.

Electromecanic, mecanic auto, sudor, bucătar, operator mașini și tâmplar – printre cele mai căutate specializări

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a centralizat date potrivit cărora, pentru anul școlar viitor, sunt prevăzute în planul de școlarizare 16 clase de dual, ceea ce înseamnă peste 50 % față de anul anterior. Lider pe piața educațională este Colegiul Tehnic Petru Mușat Suceava, cu câte o clasă la specializările electromecanic utilaje și instalații industriale, mecanic auto, sudor, operator la mașini cu comandă numerică, tâmplar universal și instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze.

Celelalte oferte sunt avansate de Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic Vasile Deac Vatra Dornei, Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului, Colegiul Tehnic Mihai Băcescu Fălticeni, Colegiul Tehnic Samuil Isopescu Suceava, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu Dumbrăveni, Colegiul Tehnic Alexandru Ioan Cuza Suceava, Liceul Tehnologic Iorgu Vîrnav Liteanu Liteni.

Citește și: UN ASOLESCENT DIN ȘARU DORNEI, OLIMPIC LA CHIMIE PENTRU AL TREILA AN CONSECUTIV

Postează un comentariu