Vatra Dornei, frumosul oraș din Țara Fagilor, este înconjurat de o pătură de munți și se află la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna. 

Perla Bucovinei – numele de botez al orașului – este unul binemeritat, Vatra Dornei fiind un loc absolut superb nu doar pe timpul iernii, când munții poartă căciuli de zăpadă, ci și în orice alt anotimp, când este asaltat de turiști de toate vârstele. Vatra Dornei este bogat în izvoare minerale, orașul fiind și stațiune balneară și stațiune pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Legenda spune că Vatra Dornei este atestată de pe vremea întemeierii Moldovei. Dragoș Vodă s-ar fi îndrăgostit de o tânără păstoriță Doina, pe care ar fi ucis-o din greșeală. În amintirea ei, a dat numele Doina râului din apropiere. Prima atestare istorică datează din 1592, iar dezvoltarea regiunii începe odată cu descoperirea apelor naturale. 

În anul 1806, în Vatra Dornei începe împărăția apelor minerale. Astăzi, Vatra Dornei este cunoscută pentru puterea vindecătoare a apelor minerale, fiind locul unde poate fi tratat reumatismul sau bolile de inimă. Astfel, orașul poate să-ți ofere factori naturali de vindecare precum izvoarele cu apă minerală sau izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase.

Apele minerale din Vatra Dornei au fost exploatate cu succes și din punct de vedere industrial de branduri precum Dorna, Poiana Negri sau Bucovina, toate având izvoarele în Munții Călimani. În 1868, la Viena a fost publicată o carte despre apele minerale din Vatra Dornei și Poiana Negri în care se preciza că de mulți ani, acestea au fost vizitate de bolnavi din Moldova și estul Galiției, fiind surse puternice de fier. 

Știi deja că întreaga Bucovină are de oferit numai splendori turiștilor ei, iar bugetul nu trebuie să fie unul imens. Despre ce buget ai nevoie pentru o vizită în Bucovina de poveste, citește aici.

Zona Vatra Dornei este locul perfect atât pentru turiștii plini de energie cât și pentru cei care doresc să se relaxeze și să se bucure de frumusețea naturii. Mai mult, orașul este cunoscut pentru climatul care ajută la fortificarea organismului. Află care sunt cele mai importante centre de tratament din stațiune aici

Dacă ești genul călătorului cu rucsacul în spate, Vatra Dornei este punctul de pornire pentru mai multe trasee montane. De altfel, Parcul Național Călimani, Munții Rarău și Giumalău sunt cunoscuți pentru traseele frumoase și cu dificultate medie și scăzută.

Pe anumite porțiuni, poți chiar să mergi cu bicicleta, mai ales pe perioada verii. Chiar dacă e un oraș al sporturilor albe, în Vatra Dornei mai ai două oferte tentante: river-rafting și parapanta.

Poți chiar să dai dovadă de curaj și să-și descarci adrenalina coborând cu barca pneumatică pe apa Bistriței. Nu-ți face griji, echipamentul profesional și instructorii te vor ajuta să treci peste orice gram de frică.

Dacă stai cel puțin o săptămână în oraș, poți să urmezi și cursuri de formare pentru piloți. Ca pachetul de aventurier să fie complet, în oraș poți să te distrezi cu parapanta sau să petreci timp frumos cu prietenii la paintball. 

Dacă te gândești să faci o vizită orașului Vatra Dornei pe timp de iarnă, pregătește-te din timp pentru peisaje mirifice. Perla Bucovinei arată într-un mare fel iarna, atunci când zăpada pare a fi propria ghirlandă a orașului. Tradițiile bucovinene înfloresc indiferent de anotimp, iar spiritul tău de aventurier își primește porția de adrenalină la concursurile de agrement sau pe pârtiile de schi și sanie. 

Vatra Dornei are trei pârtii: Pârtia Telescaun, cu o lungime de 3200 de metri și telescaun; Pârtia Parc cu o lungime de 900 m și teleschi; Pârtia Veverița cu o lungime de 800 m, teleschi și tunuri de zăpadă. În perioada asta, poți folosi telescaunul din Vatra Dornei care urcă din stațiune până pe Dealu Negru. Vei putea admira priveliștea depresiunii Dornelor de la altitudinea 1301 metri. Durata de urcare este de 25 minute. 

În Țara Dornelor încă se mai păstrează tradițiile populare de altădată, așa că notează în programul tău și vizita caselor-muzeu din Dorna Candrenilor sau Ciocănești, acolo unde ai șansa să vezi frumusețea portului popular și a obiceiurilor dornene.

Centrul vechi al orașului. Vatra Dornei nu poate fi comparat cu un alt oraș din România, pentru că aici influența austro-ungară se vede prin arhitectura construcțiilor, majoritatea dintre ele fiind declarate monumente istorice.

Gara din Vatra Dornei. O construcție de o arhitectură impresionantă care este inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava și care datează de la începutul secolului trecut. Cea de-a doua gară, Vatra Dornei Băi, este și ea clădire monument istoric. 

Cazinoul din Vatra Dornei. Este simbolul orașului, care datează tot de la începutul secolului trecut. Cazinoul a avut numeroase întrebuințări de-a lungul timpului, dar într-o anumită perioadă aici veneau turiștii avuți din Italia sau Germania. Pentru norocoșii care câștigau la joc, exista un tunel secret prin care puteau pleca pentru a nu fi jefuiți. Clădirea a fost inaugurată de împăratul Austriei, Franz Iosif, însă acum are nevoie de reparații masive. Aflată în inima Dornei, o nouă față a cazinoului ar da un aer proaspăt locului și ar atrage cu siguranță mai mulți vizitatori.

Muzeul de etnografie. Amplasat în clădirea Primăriei, Muzeul este declarat monument istoric. 

Parcul central. Parcul este rezervație dentrologică și se întinde pe lungimea a zeci de hectare, având alei care urcă până la cota 1300. Veverițele parcului sunt prietenoase și obișnuite cu mulțimea de oameni care se plimbă pe alei. 

Mai poți vizita Biserica Catolică, Catedrala „Sf. Treime” sau mănăstirile din apropierea oraşului Vatra Dornei, despre care poți citi și aici

Culorile anotimpurilor reflectate pe vârf de munte, oamenii locului și tradițiile pe care le poți respira în aerul curat fac din Vatra Dornei un oraș perfect pentru a fi vizitat în orice perioadă a anului. Și, cum Bucovina are mai multe de oferit, intră pe bucowinaplus.ro sau pe pagina noastră de facebook și descoperă locurile care merită văzute și oamenii despre care merită să afli povești.

Țara Dornelor, situată în inima Bucovinei, este ținutul care-ți aduce în față tradițiile autentice, bunătatea pur bucovineană de care s-a auzit peste hotare și meleaguri îmbrăcate în natură. De Țara Dornelor nu s-au îndăgostit doar turiștii, ci și locuitorii – veșnicii amorezi ai Bucovinei.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor face tot posibulul să dea valoare oamenilor și locurilor din Vatra Dornei. Dacă vrei să afli mai multe despre Țara Dornelor și despre ce posibilități de vacanță ai în această zonă, intră aici

Pentru noi, Bucovina este mai mult decât o destinație, este o stare de spirit. Așa că te invităm să susțiii  demersurile noastre de poveste.

Postează un comentariu