fbpx

În parfumul ademenitor al ceaunelor cu zacuscă de hribi sau păstrăv afumat și al merelor dulci-acrișoare vă invităm să împletiți nostalgia specifică toamnei cu mișcarea în aer liber, într-o destinație de ecoturism din Bucovina, tot mai atractivă din perspectiva petrecerii timpului liber în familie.

Așa că vă propunem o zi de călătorie pe două roți în Țara Dornelor, locul unde vara aceasta s-au amenajat câteva trasee de bicicletă și drumeție destinate în special familiilor cu copii, numai bune de inaugurat!

În alegerea acestora s-a ținut cont de accesibilitate, apropierea de unitățile de cazare din destinație, de gradul redus de dificultate, de siguranța sporită prin evitarea șoselelor principale și, nu în ultimul rând, de peisajele rurale oferite. La fix, spunem noi, pentru ca pastelul de toamnă să facă din parcurgerea acestora o experiență de neratat!

Iar dacă e să stabiliți ca punct de plecare orașul Vatra Dornei, atunci este bine să știți că aici se află și singurul centru de închiriat biciclete din destinație.

Bukovina Vintage Bikes din strada Dornelor nr. 6, vizavi de Gara Băi, oferă o gamă largă de biciclete pentru copii și adulți, adaptată cerințelor din acest segment de activitate outdoor.  Prețurile pornesc de la 50 de lei/zi sau 10 lei/oră, în funcție de performanța bicicletei închiriate.

Pe două roți în Țara Dornelor

Și ca s-o luăm din loc, porniți cu bicicletele în dotare, vreme de aproximativ 25 de minute de mers cu mașina, pe drumul național DN17/E58, iar după ce treceți de centrul comunei Iacobeni, la intersecția care indică spre Borșa Maramureș, faceți stânga, pe DN18, până ce ajungeți la Ciocănești.

Da, da! Este acel Ciocănești, cunoscut pentru casele-i frumos pictate la exterior cu motive tradiționale care nu încetează să uimească vizitatorii de pretutindeni cu migala lor. Și pe lângă numele de comună muzeu în aer liber, Ciocăneștiul are și faima valorificării tradiției prin organizarea anuală, cu excepția dictată anul acesta de pandemia COVID-19, a festivalurilor tematice, Festivalul Ouălor Încondeiate și Festivalul Păstrăvului, fiind doar câteva dintre evenimentele locale care marchează excelent la capitolul experiențe autentice în Țara Dornelor.

Iar pentru că acțiunea de amenajare a traseelor este încă în desfășurare, panourile indicatoare de acces încă nu au fost montate. Cu toate acestea, pentru ruta pe care ți-o propunem astăzi intrarea pe traseul de bicicletă se face pe partea dreaptă, înainte de a ajunge în centrul comunei, pe strada Brezuța Colacu. De acolo, marcajele cu omulețul albastru pe două roți te asigură pe tot parcursul experienței că ești pe drumul cel bun! 

Asta înseamnă 11 kilometri de taseu liniar, cam o oră de pedalat, pe o suprafață în mare parte pietruită, dar care are grijă să-ți mai și relaxeze musculatura pe porțiunile cu asfalt, cu o diferență de nivel de doar +/- 150 m.

Bucură-te de tablourile de toamnă pictate de natură

Iar dacă alegi pentru câteva clipe să visezi cu ochii deschiși, îți apare la orizont un tablou nesfârșit de toamnă, dar desăvârșit de frumusețea caselor încondeiate, a sălciilor care te întâmpină cu haine ruginii și a cântecului mocnit care vestește retragerea gospodarilor către vatră pentru activitățile specifice sezonului rece: țesut la război, cusut, încondeiat ouă, mângâiat pisica J și alte asemenea îndeletniciri care întregesc imaginea idilică a satului bucovinean. Toate acestea, acompaniate subtil de curgerea lină a râului Bistrița aflat pe partea stângă a traseului.

Deloc întâmplător, din acest cadru nu aveau cum să lipsească oamenii care-și deschid porțile tot timpul anului pentru oaspeți. Este și cazul celor două pensiuni ecoturistice din Ciocănești, aflate la mică distanță de la startul traseului, Coliba Plutașilor și Pensiunea Melios. Ambele dotate cu camere primitoare și cu facilități pentru toate vârstele și gusturile. Deci dacă vei fi interesat și de șederea aici, îți va fi foarte la îndemână.

Revenind la pedalele noastre, la prima intersecție din strada Brezuța Colacu, traseul se continuă pe direcția înainte, pe strada Colacu, urmând ca la întâlnirea cu primul pod peste Bistrița să vă continuați în tihnă drumeția în șa pe strada Colacu Oița, pe porțiunea de drum pietruit. La următoarea intersecție, se păstrează focusul pe strada Oița, iar după trecerea de următorul pod, se face dreapta pe strada Oița Scorușu, urmată de strada cu drum asfaltat, Orata Botoșel, pentru ca în finalul traseului s-o cotiți la stânga, pe lângă malul Bistriței, până ajungeți în drumul principal DN18. Asta, dacă nu cumva ați decis să vă abateți puțin de la traseu pentru a vizita Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel care se află pe partea opusă finalului de traseu.

Iar dacă după porția asta zdravănă de mișcare în aer liber și curat de Ciocănești vi s-a făcut brusc o foame ca de lup, dar nu chiar ca a celui din Scufița Roșie, e bine să știți că în centrul comunei se află restaurantul Gabimar care oferă mâncăruri tradiționale cu ingrediente din gospodăria proprie. Din ce spun oaspeții acestui local, nu se poate plăti cu cardul, deci o rezervă de bani cash e binevenită pe timp de drumeție în locuri noi, mai „ferite” de tehnologie. 😁

Ia-ți tot ce trebuie pentru drumeția pe două roți

În final, n-ar strica să mai revizuim o dată lista cu necesarul pentru drumeția pe două roți:

☀️ apă plată,

☀️ baterie la telefon în caz de nevoie, că semnal este pe acest traseu,

☀️ îmbrăcăminte din țesături sintetice care lasă pielea să respire,

☀️ încălțăminte sport,

☀️ pelerină de ploaie, în cazul în care toamna se grăbește să-i facă loc următorului anotimp,

☀️ poate o ciocolată pe post de energizant și orice altceva consideri necesar, fără a-ți îngreuna prea mult bagajul.

Dacă am omis ceva sau ai întrebări despre posibilitățile de petrecere a timpului liber în destinația de ecoturism Țara Dornelor nu ezita să ne contactezi!

Vom fi bucuroși să te ghidăm în călătoria ta pe aceste meleaguri bucovinene.

Iar pentru că satele au atâtea povești nescrise care merită descoperite, vom continua amenajarea de noi trasee family și în alte comune din Țara Dornelor. În prezent, traseele amenajate sunt în Ciocănești, Șaru Dornei și Dorna Arini. Acțiunea este implementată de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor în cadrul proiectul „Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare”, finanțat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Pentru liga mai antrenată, cele 7 trasee de cicloturism din destinație sunt oricând gata de explorat, mai ales că avem parte de o toamnă minunată!

Postează un comentariu