Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava organizează în perioada 11.01.2021 – 18.01.2021 proiectul „Să-l iubim pe Eminescu!”.  

Motto:  „Fără Eminescu am fi mai altfel, mai săraci.” Tudor Vianu

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Ziua Culturii Naţionale este atât un moment festiv, cât şi un prilej de reflecţie asupra rolului culturii române, în întregul ei, prin conceperea unor proiecte educative viabile, necesare ce presupun revenirea la creaţia eminesciană.”

Proiectul „Să-l iubim pe Eminescu!”,  organizat în vederea sărbătoririi naşterii marelui poet şi cunoaşterii literaturii eminesciene îşi propune să stimuleze potențialul artistic şi creativ al copiilor, cunoaşterea  creaţiei eminesciene, dezvoltarea limbajului şi în special dezvoltarea sentimentelor de dragoste şi preţuire pentru valorile naţionale.

Elevii din clasele mici vor prezenta celorlalți desene, cărticele, filmulețe, iar elevii  din clasa a V-a vor realiza un capitol special, cu titlul: „Cuvinte ilustrate – poveşti eminesciene pe bandă desenată”. Ne propunem să stimulăm realizarea unor legături amicale între  elevii claselor primare şi elevii claselor gimnaziale, folosind diverse metode de comunicare, pentru  un constructiv schimb cultural şi omagial. Însuşi marele poet  îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăție ca a nopții stele” (M. Eminescu, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”). Ne propunem ca acest proiect să pună în lumină legătura dintre generaţii care pot să fi precum stelele nopţii, întrucât  „În fiecare din noi există o fărâmă de…Eminescu” (Adrian Păunescu).

Mizând pe stimularea imaginației și a creativității elevilor, sperăm ca o astfel de activitate să motiveze elevii să iubească, să respecte cultura și valorile naționale, să facă diferite conexiuni între literatură și arte plastice, să își valorifice cunoștințele dobândite în timpul orelor de curs, dar și pe parcursul activităților extrașcolare.

Opera lui Eminescu își are locul propriu nu numai în literatura română, ci și în cea universală. De aceea, printr-un astfel de proiect, considerăm că generațiile, în succesiunea lor, își vor transmite ca pe o datorie sacră convingerea  că  „ foarte român, Eminescu este un mare poet universal.” (George Călinescu)

Rezultale proiectului vor fi vizibile pe site-ul școlii, după data de 18 ianuarie 2021. Sperăm ca o astfel de activitate să motiveze elevii să iubească, să respecte cultura și valorile naționale, să facă diferite conexiuni între literatură și arte plastice, să își valorifice cunoștințele dobândite în timpul orelor de curs, dar și pe parcursul activităților extrașcolare.

*sursa foto:paginiromanesti.ca

Postează un comentariu