fbpx

La începutul acestui an, primarul municipiului Suceava Ion Lungu a prezentat lista obiectivelor de investiții pe care le vizează în anul 2021.  Alături de consilierii locali, care trebuie să aprobe aceste proiecte de modernizare, el speră să facă uitate efectele pandemiei de coronavirus și să contribuie la repornirea motoarelor economice.

La fel ca în fiecare an, proiectele sunt ambițioase și rămâne de văzut câte vor fi puse efectiv în practică.  Lungu a ținut să spună că toate cele 35 de priorități vor fi prinse în proiectul de buget, făcând apel la contribuabili (persoane fizice și juridice) să achite cu celeritate taxele și impozitele locale, “pentru că numai așa vom putea duce la bun sfârșit aceste investiții”. Interesant este că, din cele  35 de priorități, jumătate sunt legate de finanțările europene, iar o parte sunt lucrări începute, care ar putea fi finalizate până la sfârșit de an.

Amenajarea spațiilor pentru vaccinarea anti COVID, cap de listă

Primele poziții, ca importanță, în lista lui Ion Lungu includ amenajarea spațiilor pentru vaccinarea anticoronavirus (șase la număr, în colaborare cu DSP), aprobarea bugetului și finalizarea proiectului de transport ecologic (cea mai mare parte pe fonduri elveține).

Urmează finalizarea Centrului Multifuncțional Arta din Ițcani, unde Primăria va avea un spațiu distinct, la fel ca sediul municipalității din Burdujeni, finalizarea Grădiniței din Burdujeni Sat și a Grădiniței Dumbrava Minunată de pe strada Dobrogeanu Gherea (Zamca) și ridicarea Grădiniței din cartierul Ițcani în curtea Școlii Gimnaziale nr. 7.

Zonele de agrement sunt bine reprezentate în bugetul pe 2021 la Suceava, prin finalizarea bazei de pe râul Suceava (zona podului de la bazar) și demararea proiectului Parc Șipote, la care se adaugă un proiect mai vechi, dar amânat din cauza lipsei finanțării, cel de reabilitare a Curții Domnești.

Investițiile în cadrul unităților de învățământ sunt completate cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, demararea lucrărilor la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și, de asemenea, începerea lucrărilor la Colegiul Național „Petru Rareș” pe fonduri europene.

Un alt reper în anul 2021 al Primăriei Suceava îl reprezintă Strategia de Dezvoltare Urbană a Zonei Urbane Funcționale (ZUF), întregită de depunerea proiectelor europene 2021-2027, finalizarea proiectului de digitalizare APLICAT și implementarea proiectelor privind echipamentele electronice în școli.

Infrastructura rutieră, atenție sporită

Modernizarea străzilor continuă să fie un deziderat al municipalității sucevene, după un an în care pandemia de coronavirus a diminuat drastic fondurile alocate acestui sector.  Pentru 2021 primarul Ion Lungu speră în finalizarea  rutei alternative Suceava – Botoșani, care în prezent oferă cale de rulare din centrul municipiului până în zona Iulius Mall.

Celelalte proiecte se referă la actualizarea studiului de fezabilitate a variantei ocolitoare nr. 2 (pe ruta E85-Ipotești-Salcea), modernizarea străzilor cu utilități fără asfalt și realizarea parcărilor de reședință.

Proiecte la debut

Dezvoltarea rețelelor de utilități nu putea lipsi din planurile de investiții ale Primăriei Suceava în anul 2021. Și ne referim la finalizarea proiectului de gaz metan în Burdujeni Sat, finalizarea lucrărilor în Piața Agroalimentară George Enescu, demararea lucrărilor de încălzire în Complexul Comercial Bazar, reabilitarea rețelelor termice POIM, reabilitarea termică a blocurilor și finalizarea cartierului Europa.

La acestea se adaugă alte proiecte aflate în stadiu de debut, dar nu mai puțin importante pentru dezvoltarea urbei:

  • demararea lucrărilor pentru parcarea supraterană, care au urma să fie ridicată în spatele Primăriei, în zona garajelor din strada Ștefan Tomșa,
  • demararea lucrărilor la Sala Polivalentă, amplasată la ieșirea spre Fălticeni,
  • canalizația cablurilor care atârnă pe stâlpi,
  • demararea lucrărilor la Grădinița Colegiului Național „Mihai Eminescu” și a proiectului pentru construirea unei grădinițe noi în cartierul Obcini,
  • finalizarea lucrărilor la sera floricolă,
  • finalizarea modernizării ștrandului din cartierul Ițcani și aprobarea realizării unui stadion nou, amplasat în apropierea viitoarei săli polivalente.

Postează un comentariu