Mi-au plăcut mereu copiii, ba chiar îmi amintesc cum mă visam la catedră în anii de școală primară. Cu timpul, însă, viziunea și planurile mele s-au schimbat. Totuși, nu am renunțat vreodată la pasiunea de a comunica. Din 2017 am luat-o pe drumul jurnalismului, un domeniu extrem de vast și la fel de dinamic. Pasionată de scris, am pornit timid cu articole și recenzii despre muzica sufletului meu, parcurgând, încet dar sigur, toate etapele: de la redactor, la reporter de teren, moderator de emisiuni radio/tv sau chiar prezentator de știri. Iar acum, am ajuns să le îmbin pe ambele: învățământ și jurnalism.

Numele meu este Alexandra Cuza, sunt licențiată în filologie și științele comunicării, iar de aproape doi ani, am cea mai frumoasă meserie din Univers. Sunt profesor. Unchiul meu blând și bun, fost cadru didactic a fost modelul și deschizătorul meu de drumuri, convingându-mă că „a învăța pe alții e lucru nobil”. I-am dat crezare, iar viața mea s-a schimbat.

Accent pe dorințele, curiozitățile, viziunea și visurile copiilor

Anul acesta mi s-a oferit șansa de a insufla, pe lângă dragostea pe care o port la rându-mi limbii române, și pasiunea pentru jurnalism. În acest moment sunt profesorul îndrumător al Cercului de Jurnalism, de la Palatul Copiilor din Suceava. Înainte de toate, am pornit cu gândul că aici, copiii vor veni din pură pasiune, pentru ,,a-și găsi locul” și pentru a da frâu liber creativității. Chiar asta se întâmplă! Când mi-am schițat în minte, apoi pe hârtie, planificarea pentru primul meu an ,,la Palat”, am pus accent pe dorințele și curiozitățile lor, pe viziunea și visurile lor.

Cercul de Jurnalism este despre comunicare, prietenie și cunoaștere, despre dorința de a informa și de a fi informat. De la cei mai timizi și introvertiți, până la cei mai curioși și energici, acest curs se adresează tuturor copiilor, dornici de a parcurge alături de mine acest drum frumos și deloc anevoios spre arta comunicării. Cu alte cuvinte, Cercul de Jurnalism urmărește aprofundarea și extinderea cunoștințelor dobândite în școală, dar și îndrumarea învățăceilor către o posibilă carieră în acest domeniu. Împreună lucrăm pentru a ne dezvolta și consolida creativitatea, expresivitatea, autenticitatea, spiritul de observație și simțul estetic, fiecare având ocazia de a se afirma.

„Prin ei mă redescopăr zilnic, de la ei învăț și alături de ei, rămân mereu copil” - Alexandra Cuza

,,Doamna, ne vom auzi la radio?” sau ,,Vom ajunge ca Andreea Esca?” au fost câteva dintre întrebările proaspeților mei cursanți. Da, am propus deja o serie de activități de neratat: vizită la sediul unui post de radio, realizarea unei emisiuni împreună, activități în aer liber, jocuri de rol, exerciții de dicție, ba chiar realizarea unei reviste a Cercului, la care fiecare elev va contribui.

În acest moment mă consider binecuvântată și extrem de norocoasă. Prin ei mă redescopăr zilnic, de la ei învăț și alături de ei, rămân mereu copil.

,,Ca să-l călăuzești pe copil pe calea pe care trebuie s-o urmeze, călătorește tu mai întâi pe ea”. Vă mulțumesc, dragi copii, pentru inspirație, lumină-n priviri și încredere! Nu încetați să fiți curioși! Cercul de Jurnalism vă așteaptă cu brațele deschise, pentru a găsi împreună răspunsuri!

Contribuitor: Alexandra Cuza

Postează un comentariu