Primăriile din județ și Consiliul Județean Suceava au pregătit o serie de manifestări atractive din punct de vedere cultural pentru a aniversa Ziua Bucovinei, 28 noiembrie. La 104 ani de la mărețul eveniment, care a făcut posibilă Marea Unire, sucevenii evocă cu pioșenie memoria iluștrilor înaintași.

Dezvelirea statuii lui Iacob Zadik și inaugurarea Turnului Unirii

Luni 28 noiembrie, de la ora 10.00 va avea loc, pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ, dezvelirea statuii generalului Iacob Zadik. Pe aleea respectivă este amplasată și statuia lui Iancu Flondor.  „Iancu Flondor și Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea Unirii Bucovinei cu România, la data de 28 noiembrie 1918. Trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, în data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret în 9 noiembrie 1918 și în 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuți, unde au stabilit ordinea și au preluat puterea. Ulterior, la 28 noiembrie 1918 este convocat Congresul General al Bucovinei care votează unirea Bucovinei cu România. Este de datoria noastră să cinstim așa cum se cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918” a spus primarul Ion Lungu.

În aceeași zi, de la ora 11.00, va fi inaugurat Turnul Unirii de la Biserica Nașterea Domnului din Suceava, situată în apropierea Palatului de Justiție. Acest monument este dedicat Centenarului Unirii, dar nu a putut fi inaugurat din cauza pandemiei, așa încât acum i se va acorda întreaga atenție. Iar seara, la ora 18.00, va avea loc aprinderea luminilor de sărbătoare în bradul de Crăciun din centrul orașului, precum și deschiderea Târgului de Crăciun din imediata apropiere.

Conferință istorică la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”

Ziua Bucovinei va fi marcată cum se cuvine și la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, sub egida Consiliului Județean Suceava, în colaborare cu Colegiul Mihai Eminescu și Universitatea Ștefan cel Mare– Facultatea de Istorie și Geografie. Publicul este invitat de la ora 15.30, la Sala de Artă „Elena Greculesei”, la conferința cu tema „Pagini de istorie – 28 noiembrie 1918, ziua Unirii Bucovinei cu România”. Invitatul special lector univ.dr. Vlad Gafița de la USV va prezenta atât contextual istoric, cât și importanța evenimentului.

„Proiectul vizează aniversarea a 104 ani de la momentul Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, de la 28 noiembrie 1918, care a condus la înfăptuirea, la 1 Decembrie 1918, a Marii Uniri și realizarea României Mari” a transmis Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”.

Spectacole de muzică populară la Rădăuți

În afară de municipiul reședință, Ziua Bucovinei va fi sărbătorită cu aceeași emoție și la Rădăuți. Manifestările de la Rădăuți debutează duminică- 27 noiembrie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură, cu spectacolul extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric „Florile Bucovinei” și interpreta Ionela Popescu.

Pe 28 noiembrie, de la ora 11.00, Primăria va organiza, în zona ansamblului statuar al Flondorenilor din parcul central II, o evocare a momentului 1918. Ziua se va încheia, de la ora 18.00, cu un concert Corala Bizantină „Psalmodia” și Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” la Mănăstirea Bogdana. De asemenea, prof. univ.dr. Gheorghe Onișoru va vorbi despre „Moștenirea Mușatină”.

Postează un comentariu