fbpx

Orașul de frontieră Siret caută să depășească provocările ultimului an, generate de urmările războiului din Ucraina, prin proiecte de investiții cu fonduri europene. Implicarea specialiștilor din Primărie a fost totală, așa încât rezultatele nu au întârziat să apară.

Lucrări de peste 35 de milioane de euro decontate în acest an

Primarul Adrian Popoiu este optimist că finanțările cu fonduri europene vor contribui la derularea unor investiții care, altfel, nu ar fi avut nicio șansă de reușită. Dosarele aprobate la finanțare sunt deosebit de importante pentru infrastructura edilitară. ”Avem un an dificil în fața noastră și suntem determinați să facem față tuturor provocărilor. În  anul 2022 am decontat 32,9 de milioane de lei, iar în acest an vom depăși 35 de milioane de lei lucrări decontate din fonduri UE” a precizat Adrian Popoiu.

El a inclus, pe lista activităților din primul trimestru al acestui an, pregătirea unor vizite de monitorizare de la ADR Nord-Est Piatra Neamț pe șantierele Centrului recreativ cartier Pădureni, blocurilor de locuințe sociale de pe strada Rogojești, Centrului de zi și locuințelor sociale de pe str. Castanilor, Centrului de tineret, Autogării și autobazei din zona Vămii, Centrului educațional și Muzeului de Istorie.

De asemenea, Popoiu a semnat contracte de finanțare, în valoare de 5 milioane de euro, pentru realizarea unui bloc de specialiști din spitale și școli, reabilitarea unor clădiri care aparțin Colegiului Tehnic Lațcu Vodă, creșterii eficienței energetice a pavilionului A din cadrul Spitalului de Boli Cronice, instalarea unui sistem de semaforizare, achiziția și montajul de pubele moderne ecologice și atribuirea contractului pentru patru autobuze electrice.

Servicii sociale integrate la noul Centru din Mănăstioara

Un alt proiect reușit este cel al Centrului de servicii sociale integrate de la Mănăstioara, de acum urmând ca Direcția de Asistență Socială să planifice activitățile ce vor fi organizate acolo. Parcursul investițiilor nu a fost simplu, dar rezultatul final este cu atât mai încurajator pentru autoritățile siretene. Comisia de recepție a studiat documentația tehnică, constructorul a oferit detalii și clarificări, dirigintele de șantier și proiectantul și-au prezentat rapoartele de specialitate, reprezentantul Inspecției de Stat în Construcții a verificat toate aceste aspecte, precum și lucrările executate, constatând conformitatea proiectului și a construcției realizate. Din partea Primăriei au luat parte angajați de la Direcția Tehnică, Serviciul Urbanism, Biroul de implementare proiecte și Direcția de Asistență Socială.  În etapa următoare se vor furniza dotările și echipamentele, mobilier și echipamente pentru birouri și sala de activități, dotări pentru cabinetul medical” a specificat primarul Adrian Popoiu.

Noul centru va fi utilizat de Direcția de Asistență Socială, care, prin cei 29 de angajați, va derula activități în beneficiul persoanelor vârstnice și defavorizate, cu venituri mici sau cu posibilități reduse de integrare.

Parcul Științific și Tehnologic capătă contur

O altă bilă alba pentru conducerea orașului Siret este avansarea lucrărilor la Parcul Științific și Tehnologic. Mai exact, s-a ajuns la stadiul de finalizare a unor licitații și atribuirea unui contract de furnizare dotări către compania Bosch. Edilul șef speră ca acesta să fie un semnal ferm de încurajare a investitorilor în zonă și, totodată, un exemplu de parteneriat local eficient și corect.

Alături de Consiliul Județean Suceava și Universitatea Ștefan cel Mare, Primăria Siret sprijină profesionalizarea resursei umane și dezvoltarea educației superioare. Parcul Științific și Tehnologic este o investiție derulată într-un parteneriat al cărui lider este Primăria Siret, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile din POR 2014-2020 și cofinanțare din bugetul local al Primăriei și CJ Suceava.

Am scris aici detalii.

Pe partea de execuție, progresul este estimat la 50%, astfel încât lucrările au putea fi încheiate la toamnă. Pe partea de furnizare dotări, s-au perfectat contracte de echipamente IT, termenul fiind asemănător. În cadrul Parcului Științific și Tehnologic Siret își vor desfășura activitatea studenți, cadre didactice universitare și reprezentanți ai unor firme interesate să colaboreze cu mediul academic pentru profesionalizarea resursei umane din zonă.

Citește și Proiect european la Siret.

Postează un comentariu