fbpx

Consiliul Județean Suceava a aprobat două noi proiecte prin care sunt intensificate schimburile culturale și de afaceri cu comunități românești din Grecia și Italia. BucowinaPlus sintetizează aceste parteneriate care vor contribui, cu siguranță, la creșterea gradului de conștientizare şi de înţelegere a importanţei culturii româneşti ca fundament solid al identităţii unui popor.

Promovarea culturii tradiţionale bucovinene pe tărâmuri elene

Proiectul „Promovarea culturii tradiţionale bucovinene în comunitatea românească din Grecia” va fi realizat în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Românce din Grecia, entitate care activează de un deceniu. În cadrul parteneriatului, asociația va organiza la Atena, pe parcursul a două zile, un eveniment de promovare a culturii tradiţionale bucovinene prin spectacole susţinute de artişti şi colaboratori ai Centrului Cultural „Bucovina” și cursuri pentru copiii românilor din Grecia de iniţiere în arta dansului si cântecului bucovinean.

Consiliul Județean Suceava va contribui cu 30 de artişti şi personal tehnic din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, care vor susține două spectacole şi două cursuri pentru 30 de copii, de iniţiere în arta dansului şi a cântecului bucovinean. La Atena vor merge și doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava şi un reprezentant al Asociaţiei „Produs în Bucovina”.

„Colaborarea între Consiliul Judeţean Suceava şi această asociaţie românească din Grecia a început în anul 2018, în cadrul celei de-a III-a ediţii a evenimentului Luna diasporei, ocazie cu care s-a oferit distincţia „Meritul Bucovinei” unor suceveni din diaspora care, prin activitatea prestată în afara ţării, promovează România şi zona natală. Printre cele 39 de persoane care au primit această distincţie s-a aflat şi preşedinta acestei asociaţii din Grecia, care provine din oraşul Siret şi conduce Şcoala în limba română „Elena Rosetti-Cuza” din Atena. În luna octombrie 2018, Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar, a trimis 260 de manuale copiilor români care învăţau la şcoala „Elena Rosetti-Cuza”, la solicitarea asociaţiei care nu deţinea manuale” a precizat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

„Fereastra înspre România – Bucovina salută Sicilia”

Administrația județeană suceveană a încheiat un parteneriat și cu Asociaţia „Decebal&Traian” din Alcamo – Sicilia (Italia) în vederea implementării proiectului „Fereastra înspre România – Bucovina salută Sicilia”.

În anul cultural Ciprian Porumbescu desfășurarea acestui proiect vizează celebrarea vieţii şi operei marelui compozitor, consolidarea identităţii etnice, circulaţia valorilor cultural-artistice şi tradiţionale româneşti şi bucovinene în Sicilia și organizarea la Alcamo a unui eveniment de promovare culturală a Bucovinei, pe parcursul a trei zile, prin intermediul meşteşugurilor, gastronomiei şi cinematografiei. Aceste manifestări se vor desfășura, pe parcursul a trei zile, cu participarea unei delegații formată din trei meşteri populari, care vor organiza o expoziţie cu cele mai reprezentative meşteşuguri din Bucovina. Din delegație vor mai face parte cinci reprezentanţi ai Centrului Cultural Bucovina, care vor promova la Alcamo opera compozitorului Ciprian Porumbescu, precum și doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava şi un reprezentant al Asociaţiei „Produs în Bucovina”.

Asociaţia „Decebal&Traian” a fost înfiinţată în 2016 şi are printre obiective punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc, păstrarea identităţii româneşti – limba şi cultura, precum şi facilitarea reintegrării în învăţământul românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reintoarcerii lor în ţară. „Prin intermediul proiectului „Fereastra înspre România – Bucovina salută Sicilia” se propune organizarea unui eveniment la Alcamo, în toamna acestui an, care să vizeze acţiuni de promovare culturală a Bucovinei, pe parcursul a trei zile, respectiv celebrarea vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu, promovarea meşteşugurilor, gastronomiei şi cinematografiei” a conchis Gheorghe Flutur.

Postează un comentariu