Putna în sărbătoare, în cinstea sfântului voievod Ștefan cel Mare
Ziua comunei Putna coincide cu sărbătoarea sf. voievod Ștefan cel Mare, pe 2 iulie, la cunoscuta mănăstire locală. Manifestările din acest an au avut strălucire, amploare și au adunat numeroși pelerini și turiști.
Pelerinaj până la mănăstire, parte a Programului Ștefanian
În dimineața de 2 iulie s-a desfășurat și partea finală a Festivalului Ștefanian, proiect inițiat de Consiliul Județean Suceava. Oficialități locale și județene însoțite de tineri și vârstnici au parcurs traseul de la poarta bucovineană a comunei până la mănăstire în sunet de bucium și cântece religioase și patriotice. Pelerinii au fost întâmpinați la intrarea în Mănăstirea Putna de starețul Melchisedec Velnic, ce purta în mâini icoana lui Ștefan cel Mare: “Măria Sa Ștefan își cheamă întotdeauna pe cei apropiați lui, adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor. Conștiința aceasta a dumneavoastră, a marilor gospodari din județ, v-a determinat ca și anul acesta să fiți prezenți aici, la Putna, la Marele Gospodar, la cel care a gospodărit Moldova și întreaga țară”.
Pelerinajul de la Putna a făcut parte din Programul Ștefanian care de derulează în fiecare an între 24 iunie și 2 iulie.
Recitaluri de muzică patriotică și paradă militară
Programul de la Mănăstirea Putna a fost întregit de slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Liturghia arhierească. La chinonic a cântat Corul „Ascensio” de la Filiala Liceului Teoretic cu profil Arte „Grigore Grigoriu”, cu sediul la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, Republica Moldova. De asemenea, a avut loc un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă la care și-au adus contribuția Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani, condus de preot Teodor Cenușă și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, condus de profesorul Vasile Schipor.
La final au fost depuse coroane de flori și s-a desfășurat o paradă militară.
Un modern Centru cultural social edificat în apropierea mănăstirii
Cu acest prilej, participanții au remarcat, în incinta mănăstirii, o nouă și modernă construcție- Centrul cultural social Sf. Ierarh Nicolae. Noua clădire completează ansamblul mănăstiresc, lucrările fiind finanțate de Compania Națională de Investiții și puse în practică de firma Simion Tehnoconstruct Botoșani. Lucrările au durat aproape doi ani, iar rezultatul este remarcabil: capacitate de 400 de locuri, împărțite în două săli aflate la demisol și parter, tâmplăria fiind din lemn de stejar, mobilierul din lemn masiv și pardoselile din marmură. Clădirea mai dispune de bucătării prevăzute cu spații de preparare, pentru vase și veselă, oficii, spațiile de depozitare și grupuri sanitare la fiecare nivel. De asemenea, la subsol sunt construite grupuri sanitare și dușuri cu acces direct din exterior.
La mansardă a fost amenajată o sală multifuncțională, dotată cu sistem audio-video pentru teleconferințe, cu o capacitate de circa 100 de persoane. Tot acolo a fost configurat un foaier cu terasă.
Ziua comunei cu ansamblul “Lăutarii”, Sofia Vicoveanca și Irina Rimes
Ziua sărbătorească de 2 iulie pentru putneni a continuat după-amiaza cu manifestările prilejuite de Ziua comunei. Programul pregătit de către primarul George Coroamă a fost variat: o inedită paradă a cailor și concerte cu ansamblul “Lăutarii” din Chișinău, Sofia Vicoveanca și Irina Rimes. Au mai urcat pe scenă Ion Paladi, Constantin Enceanu, Ilie Caraș, Constantin Bahrin, Dana Dăncilă, Loredana Călin, Ansamblul Ștefan Vodă, Andrei Păunescu, Vanghele Gocu și Maria Luiza Mih.
Evenimentele au fost organizate de Primăria locală în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Locală Putna.
Citește și: FESTIVALUL NAȚIONAL CONCURS REGINA SÂNZIENELOR DEZVĂLUIE LAUREAȚII EDIȚIEI A IX-A