fbpx

Unul dintre cele mai importante obiective culturale din nordul țării, Muzeul de Istorie Siret, trăiește o nouă viață. Așa am putea caracteriza, foarte pe scurt, lucrările de modernizare ale edificiului, care au ajuns la final.

Redeschiderea, programată în curând

Primarul Adrian Popoiu a informat că muzeul se va redeschide în prima parte a anului 2024. El spune că muzeul ”devine încet-încet un obiectiv important în oraș, aflându-se în faza finală de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare. Suntem bucuroși că atât proiectantul, cât și constructorul, au înțeles cu adevărat esența acestui obiectiv de patrimoniu, reușind să-i redea farmecul de odinioară.  Consiliul Județean Suceava, prin Muzeul Național al Bucovinei, este titularul acestei investiții, într-un parteneriat de succes alături de Primăria Siret. Recepția lucrărilor va avea loc în curând, echipamentele vor fi livrate în următoarele săptămâni, urmând ca muzeul să se redeschidă în prima parte a anului viitor”. Lucrările finanțate din fonduri europene au constat în consolidarea clădirii, refacerea instalațiilor electrice, sanitare, de încălzire, de condiționare și ventilare, instalarea de echipamente de detectare și alarmare la incendiu și efracție, control acces, instalații de sonorizare.

La muzeu este prevăzut și un Memorial al Holocaustului, în structura căruia intră un perete pe care vor fi amplasate 56.000 de plăcuțe pe care vor fi înscrise nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria. Muzeul Național al Bucovinei a apelat la conducerea Memorialului Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim pentru a obține listele cu evreii bucovineni care au fost victime ale deportărilor din Transnistria, care au început pe 9 octombrie 1941.

Istoria muzeului se îngemănează cu cea a orașului Siret

Aşezat pe malul râului de la care şi-a împrumutat numele, oraşul Siret a cunoscut o dezvoltare înfloritoare în timpul lui Petru I Muşat (1375-1391), când pentru o perioadă ca reşedinţă voievodală, a devenit un centru important al vieţii economice, politice, administrative şi culturale. Cercetările arheologice efectuate în anii 1968-1969, 1972-1984, continuate în 1992-2005 în punctul „Dealul Ruina” – unde se află o aşezare fortificată din Hallstatt A şi la Biserica Sf. Treime, au adus o contribuţie notabilă la cunoaşterea evoluţiei aşezării, fără a elucida toate problemele legate de istoria acestor locuri.

Încă din 1863 s-a început colectarea obiectelor legate de istoria acestor locuri. În 1871, lua fiinţă „Societatea Muzeului din Siret”. Activitatea de adunare a mărturiilor istorice este continuată după 1918, de către profesorii şcolii din localitate. În anul 1985 a fost realizat Muzeul de Istorie, a cărui tematică este formarea şi dezvoltarea târgurilor şi oraşelor medievale de la est de Munții Carpaţi, în cadrul căreia sunt prezentate şi numeroase aspecte de istorie locală.

Citește și: INVESTIȚIILE PERMANENTE SCHIMBĂ FAȚA ORAȘULUI SIRET

Postează un comentariu