fbpx

Municipiul Suceava este unul dintre puținele din România care încă mai păstrează un sistem funcțional de termoficare centralizată. Acesta deservește aproximativ jumătate dintre consumatorii locali, datorită funcționării eficiente a centralei de cogenerare Bioenergy și a sistemului de distribuție Thermonet. Cele șase decenii de existență a majorității rețelelor subterane impun refaceri și modernizări, tocmai pentru a asigura în continuare acest serviciu către populație. Din fericire, o adevărată “gură de oxigen” la acest capitol a fost dată de alocarea unor importante fonduri europene.

Primul contract semnat la nivel național pe componenta de termoficare

Primarul Ion Lungu și ministrul Energiei Sebastian Burduja au semnat, recent, la sediul ministerului, contractul de reabilitare a sistemului de transport si  distribuție energie termică în municipiul Suceava, în valoare totală de 72,8 milioane de euro. Proiectul a fost aprobat pe  componenta Fondul de Modernizare – Domeniul de investiții 5.3 “Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare”, fiind primul contract semnat la nivel național pe componenta de termoficare.

Contractul prevede reabilitarea a 19,4 kilometri de conducte primare (reabilitare cămine de termoficare,vane, suporți de beton), reabilitarea a 51,7 kilometri de rețele termice secundare (înlocuirea conductelor existente uzate aferente circuitelor de încălzire, apă caldă de consum și recirculare apă caldă de consum, cu un sistem legat preizolat, reabilitare cămine de termoficare, vane, contoare, suporți din beton) și reabilitarea a 9 puncte termice (modernizarea echipamentelor, instalațiilor aferente și a clădirilor în care sunt amplaste echipametele). “Durata de execuție a investiției este de 32 luni, din care 5 luni realizare proiect tehnic. Prin implementarea acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile din reteaua de transport – distribuție, ceea ce va conduce la reducerea subvențiilor pe care le plătește municipalitatea pentru încălzirea orașului. Acest proiect va conduce  la realizarea unui serviciu eficient si civilizat de termoficare în municipiu Suceava” a menționat Ion Lungu.

Pierderi de aproape 50 % pe rețele, pe timp de vară

Reușita acestui proiect pe fonduri europene nu a fost deloc facilă, în condițiile în care un proiect asemănător a mai fost depus, în ultimii ani, la Guvern. Ministerul Energiei a mai avut în lucru reabilitarea și modernizarea rețelelor de transport a energiei termice în municipiul Suceava, dar schimbările unor prevederi contractuale din Ghidul Solicitantului au amânat deznodământul.

Primarul Lungu a ținut să precizeze că „este un proiect foarte important pentru noi, care va reduce pierderile din rețele. Asta este singura problemă pe care o avem la sistemul de termoficare, pierderile care, pe timp de vară, merg spre 50%, pentru că se transportă o cantitate mică de agent termic. Iarna pierderile sunt mai mici, undeva la 35%. După ce vom implementa acest proiect, Suceava va avea un sistem de încălzire civilizat și cu costuri mici”.

Citește și: ZONA URBANĂ FUNCȚIONALĂ SUCEAVA VA AVEA TRANSPORT ELECTRIC

Postează un comentariu