Ești amator de drumeții montane sau iubești să te relaxezi plimbându-te prin grădini ornamentale atent îngrijite și ornate cu plante și arbuști decorativi? Situată în comuna Sadova, lângă Cîmpulung Moldovenesc, pensiunea Dor de Munte ți le oferă pe amândouă.

Sadova este o micuță și pitorească așezare, înconjurată de Obcine. Un loc bun de unde poți porni în plimbări prin pădure și alte destinații bucovinene cu atracții turistice de neocolit. Iată câteva propuneri numai bune să te inspire pentru a ajunge la Sadova într-o mini-vacanță:

Iezer este un lac montan situat la 937 metri altitudine în masivul Obcina Feredeului și aparține comunei Sadova. Lacul Iezer, împreună cu lacul Bolătău situat la aproximativ 3 km spre nord, s-au format prin alunecarea versantului muntelui. Acestea sunt cele mai vechi lacuri de baraj natural din țară, mult mai vechi decât vestitul Lac Roșu de lângă Cheile Bicazului din Munții Hășmaș. Despre lacurile milenare de la Sadova, formate din timpuri în care domneau Faraonii în alte părți ale lumii, am scris aici.

Traseul Palma-Vatra Moldoviței-Sadova a fost votat în sondajul făcut de către o agenție de turism drept cel mai pitoresc traseu al Bucovinei. Iar ca un bonus al perioadei de început de vară, imaginea brazdelor cosite, întoarse cu țăpoiul de către munteni și fânul puternic mirositor strâns în căpițe ar trebui să vă îndemne să profitați cât mai curând de o vizită în zonă.

Ca să-ți odihnești picioarele după atâtea drumeții, odată întors la pensiunea Dor de Munte poți să plimbi ochii printre superbele grădini ornamentale pe care un grădinar atent a avut grijă să ți le arunce în cale. Grădina  cu stâncării oferă frumusețe și naturalețe spațiului dintre munți. Este o combinație perfectă de pietre cu plante și flori naturale de diferite dimensiuni sau culori care sunt specifice regiunilor de munte și care creează o pictură superbă cu aspect alpin.

În răcoarea serilor de vară sau sub lumina blândă de toamnă, grădina oferă peisajului frumusețe și viață prin culori calde sau reci, dar pastelate cu texturi fine. Aflate la ele acasă, coniferele se combină inspirat printre roci pe care clipocește apa. Astfel de grădini ornamentale devin oaze din deșert, dar cu atingerea unei experiențe reale în inima naturii. 

O amenajare ornamentală reușită, de tipul unei grădini ornamentale, se realizează în etape logice, bine definite. Proiectul peisagistic este rezultatul informării și creativității unui arhitect peisagist. Urmează lucrările de infrastructură a terenului: decopertarea pământului nefertil și înlocuirea cu turba sau pământul de pădure, nivelarea terenului, erbicidarea solului. Acumulările de apă pot crea neplăceri, de aceea se acordă atenție drenării terenului. Pentru că gazonul se usucă stând prea mult în apă, iar turiștilor nu le-ar place să se plimbe prin noroi. Înființarea peluzei și plantarea sunt operațiuni de anduranță!

Iar când totul este gata, munca abia începe. Pentru că îngrijirea gazonului și a plantelor nu lasă grădinarul să se plictisească. Cu toate că o grădină ornamentală cere dedicare constantă, putem spune că ea oferă înapoi înzecit. Meditarea la liniștea din grădini ornamentale îți aduce pace și forță pentru o nouă zi. Să nu mai spunem despre ochii care se bucură de un peisaj de poveste.

Postează un comentariu