MONICA DAVID, ASOCIAȚIA DE ECOTURISM ȚARA DORNELOR, CONTRIBUITOR BUCOWINA PLUS

Bucovina ne este cunoscută tuturor drept un tărâm al tradiției încă vii și al spiritualității accentuată de numeroase lăcașe de cult care se găsesc în acest colț de lume. De altfel, este și locul în care poți să călătorești avantajos: destinație sigură și prețuri accesibile. 

Dar ce spuneți de faptul că regiunea este mai mult decât atât prin faptul că are și o destinație ecoturistică, cu un specific aparte, fiind caracterizată de așezări preponderent rurale, desprinse, parcă, din poeziile lui Blaga care ne-amintesc că „veşnicia s-a născut la sat”. De acest lucru vă veți convinge singuri, vizitând atracțiile oferite de fiecare dintre cele nouă comune care alcătuiesc universul rural al destinației de ecoturism, Țara Dornelor.

Cel care vă poartă pașii pe ulițele liniștite ale satului, pe cărările spectaculoase ale munților, pe văile brăzdate de izvoarele repezi și prin odăile gătite ca de sărbătoare, care-și așteaptă oaspeții de pretutindeni.

Propunem s-o luăm, cumva, din loc, pornind de la comunele care duc spre Maramureș, la cele care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania și până la cele care ne poartă pe Cheile Zugrenilor, până în Neamț și mai departe, în zona de sud-est a țării.

Cârlibaba a devenit unică în Bucovina pentru că are cel mai lung sezon de schi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă grăbiți cu echipamentul pentru iarnă. Ea este și una dintre localităţile de pornire în drumeţie spre Parcul Naţional Munţii Rodnei, Rezervaţia geologică „Piatra Ţibăului“ şi Lacul glaciar „Lala“.

Principalele atracții

 • Monumentul comemorativ al descălecatului lui Bogdan Vodă
 • Rezervația geologică Piatra Țibăului
 • Rezervația de bujor de munte, vf.Omu, Lala, Bila
 • Pârtia Cârlibaba reprezintă principala atracție a comunei pentru iubitorii sporturilor de iarnă veniți atât din zona Maramureșului, cât și din județul Suceava. Atuul acesteia este altitudinea la care se află, sosirea fiind la peste 1.100 metri, ceea ce face ca stratul de zăpadă să reziste mai mult timp în comparație cu celelalte pârtii din Bucovina.

Această comună este o atracție turistică în sine, fiind cunoscută drept „comuna muzeu în aer liber”. Un tur prin sat, pe la casele pictatele la exterior cu motive tradiționale, vă vor convinge că-și merită faima și aprecierea din partea celor care o vizitează.

Principalele atracții

 • Muzeul Național al Ouălor Încondeiate
 • Muzeul Etnografic
 • Stânele turistice din munții Suhard administrate de către Asociația Crescătorilor de Animale “Suhardul” – Ciocănești care în perioada de sezon, mai-septembrie, oferă posibilitatea vizitatorilor de a vedea cum arată o zi din viața unui cioban. Mai multe detalii și date de contact pentru viitoare programări, aici.

O comună cu-n izvor nesecat de ape minerale care-a dat naștere nu doar unui foarte puternic brand național și internațional de apă îmbuteliată, ci și unei inițiative comunitare de excepție care a revitalizat legendele locului, prin crearea suvenirului “Traista lui Panac”, precum și turismul local, prin amenajarea unui circuit format din 17 izvoare de apă minerală.

Principalele atracții

 • Circuitul izvoarelor de Apă Vie Panaci care se întinde pe o distanță de 60 de kilometri, prin intermediul căruia sunt valorificate 17 izvoare de apă minerală. Acest circuit scoate în evidență proprietățile și gusturile unice ale fiecărui izvor în parte și este practicabil din anul 2018 datorită grupului de inițiativă comunitară GreenIMPACT Panaci (Școala Gimnazială Panaci), susținut de Fundația Noi Orizonturi. Tot ei sunt cei care au reînviat tradiția locală și au țesut pentru vizitatori „Traista lui Panac”, o traistă care nu vine niciodată goală și a cărei poveste vă invităm s-o aflați la fața locului.
 • Schitul „Piatra Tăieturii” – ansamblu monahal situat pe versantul vestic al Culmii Piatra Tăieturii din Munții Bistriței, la care se poate ajunge pe mai multe trasee turistice care pleacă din Panaci.
 • Biserica Panaci supranumită „Catedrala Munţilor” este o biserică pictată atât în interior cât și în exterior, denumită și înregistrată ca monument istoric.
 • Fabrica de îmbuteliere a apei minerale AQUA Carpatica

Din punct de vedere ecoturistic, este una dintre cele mai generoase și atractive comune din destinație, fiind principala poartă de legătură cu aria naturală protejată a Parcului Național Călimani. Fiind un loc aparte, Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani este prima oprire pe care o recomandăm tuturor celor care sosesc în Țara Dornelor.

Principalele atracții

 • Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, un loc al cunoașterii unde copiii și adulții sunt atrași să descopere curiozități legate de zona vulcanică a Parcului Național Călimani și despre importanța conservării habitatelor naturale. Rangerii Parcului sunt pregătiți să răspundă tuturor acestor curiozități și să vă îndemne la drumeție pe traseele special amenajate. Despre programul de vizitare, tururi ghidate și tarife, aflați mai multe accesând aici site-ul destinației.
 • Lumea Tinovului sub lupă sau Tinovul Mic Șaru Dornei, o oază de liniște și de verdeață, străbătută de o potecă din lemn, pe traseul căreia, prin panouri explicative, se pot afla o mulțime de lucruri interesante despre viața plantelor și animalelor într-un habitat umed și sărac în substanțe hrănitoare.
 • Poteca Tematică 12 Apostoli, sau Tărâmul Uriașilor, o rezervație geologică sculptată de vreme ce a dat naștere unor stânci cu înfățișări omenești și nume mitologice, precum Nefertiti, Gușterul sau Mareșalul.
 • Rezervaţia de Jnepeniş şi Pinus Cembra (zâmbrul) – arbore relict glaciar care, în România, mai poate fi găsit doar în câteva zone izolate din Carpații Orientali și Meridionali.
 • Poteca tematică de la Cariera de sulf a Călimanilor, o istorie recentă despre orașul din inima munților și o mărturie a naturii care-și vindecă rănile în urma exploatării la care a fost supusă în vremea regimului comunist.

Dorna Arini se evidențiază prin legătura cu traseele montane din munții Bistriței și munții Rarău și prin valea care se îngustează treptat, devenind abruptă și formând chei, cunoscute sub denumirea de Cheile Zugrenilor.

Principalele atracții

 • Colecția etnografică „Pădurea, leagăn de civilizație al răzeșilor dorneni” a sculptorului local, Mihai Vleju. Aceasta poate fi vizitată, la cerere, în clădirea Casei de Cultură a comunei. Cu puțin noroc, vă puteți programa și un atelier de sculptură în lemn facilitat chiar de artistul local, profesor mai bine de 50 de ani pentru generațiile care au dorit să ducă mai departe meșteșugul prelucrării lemnului.
 • Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, complex monahal situat pe partea stângă a râului Bistrița, construit în întregime din lemn de esență tare.
 • Piatra Stănoaei, pretextul perfect pentru o plimbare pe malul Bistriței Aurii în aflarea legendei locului care vorbește despre traiul de odinioară, despre iubire, despre pierdere și regăsire. Acest simbol al comunei este valorificat în scop turistic de grupul de inițiativă locală GreenImpact, aparținând Școlii Gimnaziale din Dorna Arini.

La Iacobeni, conform analizelor făcute pentru stabilirea calității apei de specialiști de la București, există ape sulfuroase ce pot fi utilizate în tratamente medicale.

De altfel, aici a existat pe la 1800 o stațiune balneară mai renumită la acea dată decât Vatra Dornei, unde se tratau afecțiuni respiratorii, gastroduodenale și dermatologice.

Din păcate, într-o noapte din timpul celui de-al doilea război mondial, stațiunea a ars ca o torță, odată cu Fabrica de cherestea, care a ramas și ea o amintire. Deși mai puțin atractivă din punct de vedere turistic, comuna Iacobeni are farmecul și povestea ei, meritând oricând un popas.

Principalele atracții

 • Izvorul de apă minerală aflat chiar la intrarea în comună, pe direcția Suceava, este preferatul celor care tranzitează localitatea. Tot de la acest izvor se alimentează și mulți dintre locuitorii Țării Dornelor și asta pentru că are faima de a fi unul dintre cele mai bune izvoare naturale din zonă.
 • Pasul Mestecăniș, nu doar că leagă Transilvania de Moldova, dar face parte din Obcinele Bucovinei, formate din mai multe creste muntoase paralele despre care se poate spune ca sunt dintre cele mai spectaculoase din țară.

Poiana Stampei este stațiune turistică de interes local, ce are printre obiectivele de vizitare cea mai întinsă rezervaţie naturală de turbă din ţara noastră și singura cu turbă roșie din Europa.

Principalele atracții

 • Rezervația Naturală Tinovul Mare, arie naturală protejată – Sit Natura2000, cu o suprafaţă de 675,11 ha (incluzând şi zona de protecţie), fiind cea mai întinsă rezervaţie naturală de turbă din România.
 • Casa Muzeu, stă mărturie a faptului că țăranul vechi nu se înconjura de lucruri inutile, multe și sofisticate, ci de lucruri neapărat necesare, create cu trudă și înnobilate prin bun-gust și dorință de frumos.
 • Sala Sporturilor, o clădire modernă a comunei, recomandată celor care doresc relaxare la piscină, cu saună, jacuzzi și salină.

Deși este cea mai mică localitate, ca număr de locuitori, din judeţul Suceava, Coșna excelează prin frumuseţile ei naturale şi prin preocuparea gospodinelor de a prelucra şi valorifica fructele de pădure. De aici și „Festivalul Fructelor de Pădure”, un important eveniment local al toamnei, care aduce laolaltă cele mai dulci gustări la borcan.

Principalele atracții

 • Traseul turistic de la Valea Bancului până la Poalele Suhardului
 • Festivalul Fructelor de Pădure – eveniment anual care îi reuneşte pe producătorii locali de dulceţuri, siropuri, compoturi, creme şi alifii, torturi şi prăjituri

Dorna Candrenilor se mândrește cu Poiana Negrii, stațiune turistică de interes local, ce valorifică, sub brandul cu același nume, apele minerale din zonă. Comuna are și o legendă interesantă care ne spune că numele ei vine de la haiducul Candruț, care a fugit din Transilvania și a venit aici cu mai multe sute de ani în urmă. În prezent, un număr mare de familii din comună poartă numele de Candrea.

Principalele atracții

 • Acces pe Vârful Oușoru din munții Suhard, de unde se poate admira toată Depresiunea Dornelor
 • Acces către Rezervaţia „12 Apostoli” din Călimani
 • Fabrici de îmbuteliere a apelor minerale, cu branduri renumite precum: Poiana Negrii, Dorna, Izvorul Alb. 

Un popas și la oraș, în stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei

Pentru cei care au avut răbdare, am ajuns și în inima destinației, la Vatra Dornei, considerând că acest oraș își va păstra importanța turistică și-și va potența, treptat, oferta de vizitare.

Spui Vatra Dornei, spui stațiune balneoclimaterică, spui refugiu perfect pentru practicarea turismului activ, balnear și cultural, indiferent de sezon.

Principalele atracții

 • Muzeul Etnografic Vatra Dornei. Pe lângă fascinantele exponate tradiționale, în acest loc, puteți avea parte de ceva cu totul inedit. Sâmbătă de sâmbătă, de la ora 12.00, cu excepția sărbătorilor religioase, doamnele din grupul Șezătoare Vatra Dornei, se întâlnesc la muzeu pentru momentul cel mai creativ al săptămânii, din care se nasc idei și povești noi cusute în fel și chip pe etamină, și nu doar.
 • Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică – Vatra Dornei, un loc al descoperirii celor mai importante elemente din fauna și flora locală, cu redarea unor aspecte din mediul lor natural, ceea ce dă un plus de atractivitate pentru cei care-l vitează. Info: adresele și programul de vizitare al celor două muzee poate fi consultat aici.
 • Parcul Municipal sau Dendrologic din Vatra Dornei, pentru o întâlnire cu prietenoasa veveriță Mariana, care-ți mănâncă din palmă, la propriu!
 • Telescaun Vatra Dornei, pentru o plimbare de 25 de minute, până la Dealu Negru, la altitudinea de 1301 m – Vf. Diecilor. Consultă programul de funcționare aici.
 • Casa de Cultură “Platon Pardău”, gazda celor mai importante evenimente de pe plan local: expoziții de artă, cluburi de dezbatere și de lectură, proiecții de filme, spectacole de teatru.
 • Clădiri monument istoric și cu valoare arhitecturală (Izvorul de apă minerală Sentinela, Cazinoul, Gara Băi și Gara Mare, Primăria, Biblioteca Orășenească, Casa Vladimir – fostă întreprindere minieră).

Dacă v-a plăcut acest tur virtual prin Țara Dornelor și vreți să aflați mai multe despre o călătorie în destinația de ecoturism a Bucovinei, te invităm să rămâi conectat la comunitatea noastră de pe facebook Bucowina Plus unde distribuim tot ce e mai bun din jurul nostru. Ai ceva de povestit și vrei să spui și altora? Am creat această platformă și pentru tine! Trebuie doar să ne contactezi la secțiunea Articolul Tău , iar dacă vrei să nu ratezi un articol, înscrie-te pe site cu adresa ta de mail și te vom ține la curent cu poveștile noastre.

Postează un comentariu