În pofida dificultăților generate de pandemia de COVID-19, conducerea județului Suceava are planuri mari pentru anul 2021 nu numai în ceea ce privește asigurarea condițiilor de funcționare normale pentru Spitalul Județean (cel mai stringent aspect al acestei perioade), ci și în alte domenii.

Iar atragerea de fonduri nerambursabile continuă să reprezinte un deziderat major al Consiliului Județean. În acest context, președintele Gheorghe Flutur a anunțat obținerea unei finanțări europene de 54,1 milioane euro pentru două proiecte foarte importante, unul pe infrastructură rutieră, respectiv drumuri județene și unul pe obiective de patrimoniu cu potențial turistic.

Este vorba despre proiecte integrate Programului Operațional de Asistență Tehnică  2014 – 2020, care prevăd modernizarea a 67 de kilometri de drumuri, precum și reabilitarea Muzeului Satului Bucovinean și a Casei Memoriale Simion Florea Marian.

Ghidul de finanțare solicită încheierea unui acord de parteneriat între ADR Nord-Est, ca lider de proiect, și județul Suceava prin Consiliul Județean.

Flutur a arătat că primul proiect se referă la modernizarea unei rețele de drumuri județene care urmează să lege zona Mălini de municipiul Fălticeni și orașul Gura Humorului, pe de o parte, dar și până la limita cu județul Neamț, spre localitatea Borca și lacul Bicaz.

Proiectul prevede modernizarea a 67 de kilometri de drumuri județene, care vor face legătura între 10 localități, cu o populație totală de 60.000 de locuitori, având conexiuni la DN 2 și DN 17.

Gheorghe Flutur a mai spus că printre localitățile beneficiare ale proiectului se vor număra Fălticeni, Horodniceni, Cornu Luncii, Mălini și Slatina. Valoarea proiectului este de 47 milioane de euro, cu o contribuție a Consiliului Județean de doar 159.000 de lei.

Celălalt proiect face referire la reabilitarea și conservarea Muzeului Satului Bucovinean și a Casei Memoriale Simion Florea Marian din municipiul Suceava. Proiectul are o valoarea de 7,1 milioane de euro, contribuția administrației județene fiind de 34.500 de lei.

Atât obiectivele de infrastructură rutieră, cât și cele destinate infrastructurii turistice vor contribui la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiții și turiști, deschizând în același timp calea și spre atragerea altor categorii de proiecte și investiții” a menționat Gheorghe Flutur.

Un alt parteneriat important încheiat recent este cel între CJ Suceava și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru realizarea șoselei ocolitoare din Gura Humorului. Varianta de transport este extrem de importantă pentru fluidizarea traficului pe DN 17 între cele trei stațiuni turistice : Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

Flutur a reamintit că, în urma demersurilor de până acum, Ministerul Transporturilor a emis ordinul prin care s-a aprobat lista lucrărilor de infrastructură, în care au fost introduse, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 variantele ocolitoare din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

Investiția în construcția variantei de ocolire a orașului Gura Humorului este estimată la aproximativ 67 de milioane de euro. Șoseaua de centură va fi de tip drum expres cu patru benzi de circulație și separator de sensuri.

Traseul propus spre finanțare se desprinde din DN 17, în zona kilometrului 216,7, trece peste un pasaj superior, peste drumul național și calea ferată și se finalizează prin amenajarea unei intersecții la nivelul sensului giratoriu existent între DN 17 și DN 2E Spătărești–Păltinoasa.

Lungimea șoselei de centură a orașului Gura Humorului ar urma să fie de 8,5 kilometri, pornind de la sensul giratoriu de la Păltinoasa și până la intrarea în Frasin, cu poduri peste râurile Humor și Moldova și cu mai multe viaducte și pasaje.

Postează un comentariu