fbpx

Începutul lunii octombrie este despre gratitudine. Este despre recunoștința pe care noi, jurnaliștii, programatorii, medicii, polițiștii, economiștii și toți cei ce au trecut prin școală o avem pentru formatorii noștri. Ziua Educație este ziua în care multe gânduri bune se îndreaptă spre profesori dedicați care fac lucruri de preț pentru elevi. Profesorii sunt cei care pun bazele viitorului fiecărui prichindel care pășește cu teamă în prima zi de grădiniță și defilează grațios la final de liceu și facultate.

Meseria de profesor este plasată undeva între știință și artă. Educarea celor mici și celor mari pornește de la modelele pe care ei le au în față, iar de cele mai multe ori acestea sunt cadrele didactice.

 

„O bună educaţie cere că educatorul să inspire elevului stimă şi respect, şi nu se poate ajunge la această prin nimicirea individualităţii elevilor şi prin asuprirea stimei de sine”  Samuel Smiles

Ce înseamnă să fii un profesor bun?

Trăim într-o societate în care educația joacă un rol esențial. Spre deosebire de alte state, suntem foarte norocoși să avem acces la educație și la resurse. Dar cum arată un profesor bun? Cum arată cel care dăruiește din suflet pentru suflete?

Unii ar zice că este cel care nu dă teme, alții ar crede că este cel care zâmbește mereu. Oricare ar fi părerile un lucru e sigur… Un profesor bun este acela care pe lângă cunoștințele științifice pe care le deține știe să comunice cu elevii și să se facă plăcut. Cu toții am învățat cu drag la acel profesor care a știut să se facă iubit și a mai fost și glumeț.

Profesorul bun știe să te recompenseze când faci lucruri bune și să te dojenească atunci când lucrurile îți scapă de sub control. Dar cel mai important, un bun profesor are calități umane: este empatic, de sprijin, flexibil și stie să scoată ce e mai bun de la fiecare elev.

De când am început să sărbătorim Ziua Educației?

Trebuie să știi că în 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile recomandărilor să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate în acel an.

Fiecare copil are nevoie de câte un super-erou. De cele mai multe ori îl găsesc în profesorul care îl ambiționează pe elev să devină cea mai bună versiune a lui. La mulți ani, dragi profesori. Vă mulțumim că schimbați lumea, educând-o.

Postează un comentariu