fbpx

Mai știm cât de liberă este presa în ziua de azi? Cu siguranță vom afla la evenimentul Café Europa care își propune o dezbatere inedită despre libertatea presei. Într-o perioadă în care fake news-urile sunt peste tot, avem nevoie de jurnaliști adevărați, care să facă jurnalism de calitate. Cele mai importate puncte de atins sunt câteva măsuri active pentru combaterea dezinformării, inclusiv a informațiilor false sau înșelătoriilor.

Un studiu recent RSF clasează România pe locul 48 din 180 de țări, în ceea ce privește libertatea presei la nivel mondial. Din acest punct de vedere, ea se situează  după state precum Botswana, Tonga sau Papua Noua Guinee; dar înaintea altor state europene precum Croația, Ungaria, Serbia sau Bulgaria. Problemele cele mai întâlnite, care îngreunează transparența presei sunt: politizarea excesivă, dezinformarea deliberată sau mecanisme corupte de finanțare.

Café Europa, o dezbatere inedită despre libertatea presei

În acest context, o dezbatere inedită despre libertatea presei are loc la Suceava. Astfel,  în data de 5 martie, ora 17, Alianţa Franceză din Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, sub egida Ambasadei Franţei în România şi a Institutului Francez din Bucureşti, organizează evenimentul internaţional Café Europa.

Reprezentanţi ai instituţiilor de presă sucevene, studenţi şi elevi la specializările de comunicare şi jurnalism, istorici, formatori de opinie, invitaţi din spaţiul francofon se vor întâlni la Apropo Café, o locaţie patrimonială a Sucevei, pentru a discuta tema: Libertatea presei în pandemie. Presiuni exercitate de autorităţi şi reţelele de socializare asupra presei. Moderatorul acestei întâlniri va fi jurnalistul Sorin Avram de la Radio Top ’91 Suceava.

Café Europa va aduce împreună jurnalişti experimentaţi şi viitori jurnalişti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, într-o dezbatere liberă şi sinceră despre situaţia presei în România şi despre rolul pe care aceasta trebuie să îl îndeplinească pentru buna funcţionare a unei democraţii.

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformarii”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF. 

punerea în valoare a meseriei de jurnalist

Astfel de dezbateri pe tema libertăţii şi viitorului presei vor mai avea loc în renumita cafenea Capşa din Bucureşti. Totodată, vor avea loc și în Braşov, Constanţa, Pitesti şi Ploieşti. În încercarea de a pune în valoare atât meseria de jurnalist cât şi importanţa unui dialog real între reprezentanţii mass-media şi publicul larg, dezbaterile se vor desfășura în aceeași zi și în multe alte oraşe europene precum Tours, Bruxelles, Milano, Berlin, Praga, Sofia, Cracovia, Viena, etc.,

În contextul preşedinţiei Franţei la Consiliul Europei, această manifestare îşi propune să sărbătorească patru secole de dezbateri publice de idei într-un loc emblematic pentru exercitarea spiritului critic şi al libertăţii de opinie, şi anume cafeneaua. O idee originală a Institutului Francez, evenimentul este organizat la nivel local de reţeaua Alianţelor şi Institutelor franceze în aproximativ 30 de cafenele istorice din întreaga Europă.

Unii jurnaliști scriu exact ce vrea publicul să audă, sau un anumit tip de public. Însă asta ne dorim de la presă? Presa ar trebui să fie transparentă și sigură, fără reduceri la tăcere din diferite cauze. Cel mai probabil discuțiile vor aduce cele mai bune soluții pentru stoparea dezinformării și a înselătoriilor din mass-media.

Postează un comentariu