fbpx

Buna comunicare dintre medicii  Spitalul Județean Suceava a dus la salvarea vieții unui pacient de 60 de ani, diagnosticat cu botulism. Colaborarea extraordinară, investigația amănunțită și rapiditatea medicilor au avut ca rezultat încă un succes în tratarea unei boli extrem de grave. Conform spuselor pacientului, cauza bolii a fost o zacuscă de  pește, pregătită în casă.

Primul caz de botulsm din acest an tratat la Spitalul Județean Suceava

La  Spitalul Județean Suceava, în decursul lunii martie a fost diagnosticat și tratat primul caz de botulism din acest an.

Conform spuselor purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici o persoană cu vârsta de  60 de ani s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere  dubla) brusc instalata de câteva zile, cu un RMN cerebral efectuat care pune în evidenta câteva leziuni neurologice motiv pentru care este internat în secția de Neurologie.

Ulterior, pe baza simptomatologiei ( diplopie, dificultăți la înghițirea lichidelor, dificultăți de respirație, absență tranzit intestinal de 5 zile) și anamnezei amănunțite, este solicitat consult de boli infecțioase, medicul ridicând suspiciunea de botulism. Pacientul este transferat în secția de Boli Infecțioase dar cu supraveghere în ATI. I se recoltează probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice și se face comanda de urgență pentru ser antibotulinic care ajunge și este administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecție. După administrare, se constata ameliorarea simptomelor și dispariția diplopiei în 72 de ore , pacientul își reia tranzitul, dispar treptat tulburările de deglutitie și respirație, fiind externat, vindecat, după 10 zile.

Ce este botulismul?

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinica eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate ( marea majoritate conserve incorect sterilizate ) sau dacă o rană deschisa ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinica este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.

 „ Anamneza atent realizată de medicul neurolog și solicitarea consultului de boli infecțioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a început o cursa contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internării, au fost excluse și alte patologii neurologice ( boala Lyme, Myastenia Gravis ). Cazul acesta demonstrează importanța anamnezei amănunțite și a consultului interdisciplinar.” – menționează Dr. Terteliu Monica, medic șef secție Boli Infecțioase

Echipa a fost formata din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Stefan Violeta, farmacist șef Alina Apopei, medic infecționist dr Monica Terteliu Baitan și intregul colectiv al secției de Boli Infecțioase.

Cum prevenim cazurile de botulism?

Trebuie să știm despre botulism că este o boală care afectează sistemul nervos și pe cel muscular. În acest caz, educația și respectarea câtorva reguli poate duce la prevenția ei. Toxina eliberată de bacterie este termolabilă – se inactivează prin încălzire la 80°C în 10 min și prin fierbere în 3-4 min. Iată o serie de reguli care pot diminua riscul de infectare cu botulism:

  • Igiena mâinilor și a alimentelor,
  • Excluderea de la consum a conservelor bombate, cele care au un miros neplăcut,
  • Dezinfectarea și tratarea corectăa leziunilor cutanate,
  • Evitarea alimentării cu miere a copiilor sub vârsta de 1 an, pentru a reduce riscul de botulism infantil,
  • Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile,
  • Evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute.

Poate îți place și: 

EP. 14 | EROII ZILELOR NOASTRE. INVITAT: MONICA TERTELIU

Postează un comentariu